Olperer Hütte, © Tirol Werbung/Schwarz Jens
Olperer Hütte, © Tirol Werbung/Schwarz Jens

5 unieke berghutten voor architectuurliefhebbers

Ontdek de meest bijzondere berghutten in de Tiroler Alpen

Veel mensen stellen zich een berghut voor als een houten of stenen barak: een eenvoudig gebouw. In de Alpen zijn ongeveer 1800 verschillende berghutten. Varierend van primitief tot ultra modern. De meeste wandelaars overnachten in een berghut als zij comfortabel lange afstanden willen afleggen in de bergen van Tirol. De meeste berghutten zijn eigendom van verschillende Alpenverenigingen. Wij delen de vijf meest speciale berghutten. Sommige dienen als voorbeeld voor een duurzame bouwwijze, andere hutten vallen onder de monumentenzorg. Een ding is zeker: een bezoek aan een unieke berghut in Tirol mag zeker niet ontbreken!

Veel mensen stellen zich een berghut voor als een houten of stenen barak: een eenvoudig gebouw. In de Alpen zijn ongeveer 1800 verschillende…

toon meertoon minder

1 - Berliner Hütte

Berliner Hütte, © Tirol Werbung/Schwarz Jens
© Tirol Werbung/Jens Schwarz

De blik gaat naar boven tot een hoogte van vijf meter. Daar zit het plafond van de met dennenhout gelambriseerde eetzaal van de in 1879 in gebruik genomen Berliner Hütte. Deze hut was haar tijd vooruit. Zo werd ze 100 jaar geleden al door een eigen waterkrachtcentrale van elektriciteit voorzien, beschikte ze over de allereerste telefoonlijn in het achterste Zillertal en bood naast een eigen schoenmakerij ook een postkantoor. In 1997 werd de Berliner Hütte als eerste schuilhut van Oostenrijk op de monumentenlijst geplaatst en wordt sindsdien met zorg gerestaureerd. Voor een reis terug in de tijd bent u hier aan het juiste adres.

De blik gaat naar boven tot een hoogte van vijf meter. Daar zit het plafond van de met dennenhout gelambriseerde eetzaal van de in 1879 in gebruik…

toon meertoon minder

2 - Stüdl-Hütte

© Tirol Werbung/Jens Schwarz
Stüdlhütte, © Tirol Werbung/Schwarz Jens
Stüdlhütte, © Tirol Werbung/Schwarz Jens

Als een eierschaal beschermt het ronde plaatstalen dak de noordkant van de in 1996 geopende Stüdlhütte. De open zuidkant levert warmte en energie. De hut is vernoemd naar de koopman Johann Stüdl uit Praag die de voorloper van de huidige hut in de 19e eeuw als steunpunt voor beklimmingen van de Großglockner liet bouwen. De nieuwe hut ziet volledig af van fossiele brandstoffen. De benodigde elektriciteit is namelijk afkomstig van zonnepanelen en de verwarming werkt op plantaardige olie. Kenners van de Stüdlhütte komen hier niet alleen graag vanwege de duurzame bouwwijze, ook de uitstekende keuken met producten van plaatselijke boeren uit het dal trekt bezoekers.

Als een eierschaal beschermt het ronde plaatstalen dak de noordkant van de in 1996 geopende Stüdlhütte. De open zuidkant levert warmte en energie. De…

toon meertoon minder

3 - Olperer Hütte

Olperer Hütte, © Tirol Werbung/Schwarz Jens
Olperer Hütte, © Tirol Werbung/Schwarz Jens
Olperer Hütte, © Tirol Werbung/Schwarz Jens

Brutaal steekt zij over haar fundament van natuursteen uit en heet wandelaars welkom met haar op het zuiden geplaatste panoramaraam. Een raam dat bijna de volledige breedte van de eetzaal beslaat. De in 2007 vernieuwde Olpererhütte is met haar zadeldak, houten dakplankjes en rechthoekige plattegrond geïnspireerd op klassieke schuilhutten. De hut bestaat uit relatief lichte prefab multiplexdelen waardoor het aantal voor de bouw vereiste transportvluchten met de helikopter tot een minimum werd beperkt. Zonnepanelen en een blokverwarmingsinstallatie op plantaardige olie leveren ook hier stroom en warm water en het afvalwater wordt door een volledig biologische zuiveringsinstallatie gefilterd.

Brutaal steekt zij over haar fundament van natuursteen uit en heet wandelaars welkom met haar op het zuiden geplaatste panoramaraam. Een raam dat…

toon meertoon minder

4 - Falken-Hütte

Falkenhütte, © Tirol Werbung/Schwarz Jens
© Tirol Werbung/Jens Schwarz
Falkenhütte, © Tirol Werbung/Schwarz Jens

De een speelt gitaar, de ander ligt onder zijn hoed te dutten. Een wandelaar loopt langs de twee mannen. Met de rechterhand houdt hij de band van zijn rugzak vast, met de linker een wandelstok. Dit en andere grappige taferelen ontdekken bezoekers van de Falkenhütte op een muurschildering in het café-restaurant. Deze muurschildering is naast de oude dakramen en de oorspronkelijke vertrekken voor bergbeklimmers in het oude gedeelte één van de redenen waarom de Falkenhütte sinds 2015 onder monumentenzorg valt. Groene stroom uit het dal vervangt tegenwoordig het dieselaggregaat, de parkeerplaats voor de hut werd in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht en de gasten slapen in authentieke slaapzalen.

De een speelt gitaar, de ander ligt onder zijn hoed te dutten. Een wandelaar loopt langs de twee mannen. Met de rechterhand houdt hij de band van zijn…

toon meertoon minder

5 - Ramolhaus

Ramolhaus in de Ötztaler Alpen, © Tirol Werbung/W9 STUDIOS

In 1881 legde een zekere Martinus Schreiber in het achterste Gurgler Tal de eerste steen voor de eerste schuilhut van de Ötztaler Alpen. En hiermee ook voor de volgende generatie wandelaars en bergbeklimmers. Meer dan 130 jaar zijn sindsdien voorbijgegaan en nog steeds zit het Ramolhaus als een adelaarsnest op de uitstekende rotspunt hoog boven het Ötztal. Sommige noemen de hut het ‘hoogstgelegen huis van Hamburg’, sinds hij in 1921 door de Hamburgse afdeling van de alpenvereniging werd overgenomen. Twee jaar geleden werd het intussen door zonne-energie voorziene Ramolhaus onderscheiden met het milieukeurmerk van de alpenverenigingen en sinds 2017 staat de hut op de monumentenlijst.

In 1881 legde een zekere Martinus Schreiber in het achterste Gurgler Tal de eerste steen voor de eerste schuilhut van de Ötztaler Alpen. En hiermee…

toon meertoon minder

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.