Bergvuur bij de Innsbruck Nordkette, © Tirol Werbung/Christian Wührer
© Bergvuur bij de Innsbruck Nordkette, © Tirol Werbung/Christian Wührer

Vreugdevuren


Rond de start van de zomer op 21 juni, openbaart zich in de omgeving van een groot aantal Tiroler dorpen een bijzondere verschijning.

Een traditie die al sinds de middeleeuwen bestaat en ook in Tirol in ere wordt gehouden, zijn de zonnewende bergvuren die plaatsvinden op 21 juni. Talrijke verenigingen en groepen trekken ieder jaar hun wandelschoenen aan om de ontstekingen van de vuren te aanschouwen en de langste dag van het jaar te vieren. Kort na zonsondergang verlichten de grote zonnewendevuren de bergen en zorgen zijn voor een mystieke decor. Een dag eerder, op 20 juni 2015, zijn er in de bergen vuurtekeningen te zien met verschillende motieven en symbolen.

In veel plaatsen in Tirol wordt ook het ‘Heilig-hart-van-Jezus-vuur’ ontstoken. Deze traditie gaat terug tot het jaar 1796, toen de Tiroler eenheid in conflict was met Frankrijk en Beieren veiliggesteld moest worden. De bergvuren werden destijds als teken van eed ontstoken. In 2015 vindt het ‘Heilig-hart-van-Jezus-vuur’ plaats in het weekend van 12 tot 14 juni.


1 · Zonnewendevuur in de Tiroler Zugspitz Arena


Bergvuur in de Tiroler Zugspitz Arena, © Tiroler Zugspitz Arena/Albin Niederstrasser

De zonnewende in de Tiroler Zugspitz Arena staat ieder jaar garant voor een indrukwekkend schouwspel. Het brede dal rond Ehrwald, Lermoos en Biberwier is hiervoor het ideale decor. Zo’n 10.000 fakkels verlichten de hemel. UNESCO heeft dit bergvuur, dat bekend is tot ver over de provinciegrens van Tirol, in 2010 uitgeroepen tot immaterieel cultuurerfgoed van Oostenrijk.

18 juni 2016 - 22.00 uur
 

2 · Zonnewendevuur op de Innsbruckse Nordkette


Bergvuur op de Innsbrucker Nordkette, © Innsbrucker Nordkettenbahnen

Bijzonder spectaculair is ook het zonnewendevuur op de Nordkette in Innsbruck. Naast het traditionele zonnewendevuur zelf, worden er bij alle stations van de Nordkettebahn muzikale en culinaire highlights georganiseerd. De Nordkettebahnen vertrekken vanaf 18.00 uur ieder half uur.

18 juni 2016 

3 · Zonnewendevuur in het Wilden Kaiser gebergte


Vreugdevuur op de Wilden Kaiser, © TVB Wilder Kaiser

Ook in het Wilder Kaiser gebergte lichten de bergen op in het donker. Op de Hartkaiser kunt u de bergvuren aanschouwen tijdens een grill-party en op de Hohen Salve wordt in de Gipfelalm een culinaire avond met panoramisch georganiseerd. De bergbahnen van Hopfgarten, Söll en Scheffau zijn tot 23.00 uur operationeel.

18 juni 2016 - 21.00 uur

4 · Zonnewendevuren in de Kitzbüheler Alpen


Vreugdevuur in St. Johann in Tirol, © Albin Niederstrasser

Talrijke bergvuren verlichten St. Johann in Tirol, Oberndorf, Kirchdorf en Erpfendorf.
Vanaf bergstation Harschbichl, bereikbaar met de St. Johanner Bergbahnen, geniet u van een bijzonder mooi uitzicht op de omliggende bergen.

18 juni 2016 

5 · Zonnewendevuren op de Markbachjoch


Vreugdevuur op de Markbachjoch, © Wildschönau Tourismus/Tom Klingler

In Wildschönau wordt de zomer verwelkomt door een leuk feest op de Markbachjoch.
Geniet rond het vuur van Tiroler lekkernijen en gezellige muziek. De Markbachjochbahn in Niederau brengt bezoekers vanaf 18.00 uur naar 1.500 meter hoogte.

18 juni 2016

6 · Zonnewende Achensee rondvaart


Bergvuren rondvaart op de Achensee, © Achenseeschiffahrt

De avondlijke zonnewende rondvaart op het Achensee schip, waarbij de omgeving rond het meer om 22.00 uur fel wordt verlicht, staat garant voor een bijzonder romantisch avontuur. De rondvaartboot vertrekt om 21.00 uur vanuit Pertisau.

18 juni 2016 - 22.00 uur

7 · Zonnewendeviering op de Hohe Salve


De Hohe Salve biedt u het mooiste uitzicht in Tirol. Om de avond van 18 juni heeft u hier prachtig uizicht op het omliggende berglandschap. Zowel de gondellift Salvenabahn I + II in Hopfgarten, als de gondellift Hochsöll in Söll zijn deze avond tot 23.00 uur geopend. 

18 juni 2016 - 21.00 uur
 

8 · Zonnewendeloop Baumkirchen


Vreugdevuur Baumkirchen, © SV Baumkirchen

In Baumkirchen wordt de zonnewende gecombineerd met sport. Al voor het dertiende jaar vindt hier ’s middags een 10 km loop plaats. Na deze inspanning wordt bij het vallen van de avond een groot zonnewendevuur ontstoken en vieren inwoners en bezoekers samen feest.

25 juni 2016

9 · ‘Heilig-hart-van-Jezus-vuur in het Tannheimer Tal


Heilig-hart-van-Jezus-vuur in het Tannheimer Tal, © TVB Tannheimer Tal

Ieder jaar opnieuw trekt dit religieuze evenement van deze populaire Tiroler vakantieregio veel toeschouwers. De sierlijke kruisen, duiven en harten van vuur die in de bergen te zien zijn, maken diepe indruk. Wanneer de duisternis valt, worden de bergen zo’n twee uur lang door vuur verlicht.

4 juni 2016 in Nesselwängle en Haldensee
5 juni 2015 in Jungholz, Schattwald, Zöblen, Tannheim en Grän

10 · Brixentaler Berglichten


Brixentaler bergvuren, © WKBT

Anders dan in andere regio’s, vinden er in Brixental in augustus bergvuren (ofwel de ‘Brixentaler Bergleuchten’) plaats en viert het oord midzomer. Bij zonsondergang vormen meer dan 40.000 fakkels indrukwekkende afbeeldingen in de bergen. U kunt dit indrukwekkende schouwspel van bergvuren ook van bovenaf aanschouwen. Hiervoor stapt u in de Alpenrosenbahn in Westendorf, die van 19.00 tot 23.00 uur geopend is en waarbij u bovendien 50% korting krijgt op de ritprijs. In het dal vindt zowel in Westendorf als in Itter een ‘Bergleuchtfest’ plaats.

20 augustus 2016 - 21.30 uur

Omhoog
Live Chat
Live Chat