Kräuterwirtshaus Strumerhof in Matrei in Osttirol, © Kräuterwirtshaus Strumerhof
Kräuterwirtshaus Strumerhof in Matrei in Osttirol, © Kräuterwirtshaus Strumerhof

Tiroler 'Genuss' routes

Hoe wordt berghooi verwerkt tot hooimelkkaas? Op de Tiroler 'Genuss' routes ontdekt u hoe typische Tiroler specialiteiten worden vervaardigd.

Op de Tiroler 'Genuss' routes, die door het hart van de Alpen voeren, ontdekt u de verfijnde en hartige Tiroler keuken. Specialiteiten lopen uiteen van sappige Haiminger appels tot Brandenberger 'Prügeltorte' en Kaunergrater geitenkaas. De 'Genuss' routes onthullen de geheimen van deze lokale lekkernijen en tonen het traject van boerderij tot op tafel. Smulpapen maken te voet of per fiets kennis met deze Tiroler specialiteiten en benutten hierbij alle zintuigen.

‘Tiroler Edle’ chocolade


'Tiroler Edle' chocolaterie Hansjörg Haag, © alpinadruck

Het grijze Tiroler vee brengt de zomer door op de steile hellingen van de panoramische berg Venet. De hoge ligging, de frisse lucht en de pittige kruiden geven de ‘Grauvieh’-melk een bijzonder smaakvol tintje dat goed combineert met de zoete chocolade van ‘Tiroler Edle’. Naast cacao, zijn de melk en verse room van het Tiroler ‘Grauvieh’ de belangrijkste ingrediënten van chocolatier Hansjörg Haag die unieke smaaksensaties weet te creëren. De ‘Genuss’ route geeft een kijkje in het leven van het grijze vee op de Venet, achter de schermen van de Gogles-zuivelkaas en uiteindelijk naar Landeck: waar de ‘Tiroler Edle’ chocolade op u wacht.

Begeleide wandelingen langs de ‘Genuss’ route vinden wekelijks plaats tijdens de openingstijden van de Venetbahn. Graag een dag voorafgaand aanmelden: www.tirolwest.at

Stanzer pruimen


Schnapsproeverij in Stanz, © Archiv TVB TirolWest/Othmar Senn

De boomgaarden van Stanz, Grins en Pians boven Landeck behoren tot de hoogste fruitteeltgebieden in Europa. Op ongeveer 1.000 meter hoogte liggen de fruitgebieden op een beschutte zonnige locatie. Samen met het droge warme klimaat, de goede irrigatie en de inzet van de lokale bevolking van Stanz, is het gebied uitgegroeid tot een ‘pruimenparadijs’. De Stanzer pruim is heerlijk zo uit het vuistje, maar ook de vele pruimproducten zijn een aanrader. Van het fruit worden vele lekkere brandewijnen, likeuren, jams, cakes en dumplings gemaakt. De ‘Genuss’ route begint bij de fontein in het dropje Grins en leidt langs de Schrofenstein ruïne naar Stanz. Tijdens de rondleiding in de distilleerderij krijgt u een kijkje achter de schermen en vertellen de distilleerders smakelijk over hun vak. Uiteraard wordt de rondleiding afgesloten met een Schnaps-proeverij.

Van mei tot oktober vinden wekelijks begeleide ‘Genuss’ wandelingen plaats. Graag een dag voorafgaand aanmelden: www.tirolwest.at

Brandenberger Prügeltorte


Traditionele Brandenberger Prügeltorte bij Gasthaus Kaiserhaus in Brandenberg, © Kaiserhaus Brandenberg

De Prügeltorte komt oorspronkelijk uit Brandenberg, waar het generaties lang wordt geserveerd bij diverse gelegenheden. Vermoedelijk stamt de ‘boomtaart’ uit de Middeleeuwen. De smaak lijkt veel op dat van een zandkoekje. Het beslag, dat bestaat uit boter, suiker, eieren en bloem wordt echter niet gebakken in de oven, maar boven open vuur. Laag na laag wordt het deeg op een houten roller gedruppeld en langzaamaan gedraaid tot de taart de gewenste grootte heeft bereikt.

De ‘Genuss’ wandeling combineert de indrukwekkende Kaiserklam met het culinaire genot van de Prügeltorte. Van begin mei tot eind oktober organiseert het Gasthaus Kaiserhaus in Brandenberg wekelijks een open keuken middag, waar u met eigen ogen kunt zien hoe de Prügeltorte bereid wordt (als het weer het toelaat). Aanmelden is niet nodig.

Lechtaler natuurmelkkaas


Naturkäserei Sojer in Steeg in het Lechtal, © Sennerei Sojer

Sinds 1903 wordt almmelk verwerkt tot natuurlijke melkkaas in het dorpje Steeg in het Lechtal. De familie Sojer staat sinds 1955 aan het roer van de ‘Naturkäserei’. Er ontstaat een relatief zachte kaas, die door het gebruik van kruiden een enigszins gelige kleur heeft. De smaak is ongelooflijk intens en je proeft de puurheid van de natuur. Vergeleken met conventionele melk bevat almmelk bovendien meer omega-3 vetzuren. De ‘Genuss’ route voert door de weiden van het Lechtal en kunt u deze te voet of met de fiets afleggen.  De Sojer kaasmakerij geeft een kijkje in de keuken van deze Tiroer specialiteit. Uiteraard mag u aan het eind van de toer uzelf even verwennen met een kaasproeverij.

Aanmelden en informatie over rondleidingen in de Naturkäserei Sojer in Steeg: +43 5633 5636, info@kaesereisojer.at

Wilde kruiden van Osttirol


Kräuterwirtshaus Strumerhof in Matrei in Osttirol, © Kräuterwirtshaus Strumerhof

De beschutte bossen, zonnige hellingen en groene weiden van het Nationalpark Hohe Tauren kent een schat aan plantsoorten. Het gele duizendblad is hier te vinden, een kruid dat een positieve werking heeft op de bloeddruk, nieren en de huid, en ook ‘Quendel’, ook wel bekend als wilde tijm. In de kruidenboerderij Strumerhof in Matrein in Osstirol laten de eigenaars u kennis maken met magie van de kruiden. Tijdens de rondleiding op de 500 jaar oude boerderij vertellen ze alles over de werking van hun kruidentuin. Als feestelijke afsluiting geniet u van een heerlijk menu met onkruidsoep, brandnetel-knödel, veldlasagne of lamvlees in berghooi.

Het Strumerhof is in de zomermaanden geopend. 

Paznauner almkaas


Paznauner almkaas, © TVB Paznaun-Ischgl

De productie van alpenmelk in combinatie met het traditionele Senner-handwerk, dat van generatie op generatie gaat, resulteert in de bijzondere en prijswinnende Paznauner almkaas. De alpine kruidensoorten, waar de dieren ‘s zomers van genieten, geeft de kaas zijn karakteristieke smaak. De leukste en meest informatieve manier om deze specialiteit, de ingrediënten en het productieproces te ontdekken, is via een wandeling in de alpenweiden van Paznaun. De Paznauner almkaas is verkrijgbaar in diverse pensions, op markten en bij boeren in Paznaun.

In het zomerseizoen neemt de alpiene zuivelexpert Alpe Dias (boven het bergstation in Kappl) u mee over de 'Genuss route Paznauer Almkaas' en vertelt over de kneepjes van het vak. Een kijkje in de keuken van de almkaas met proeverij staat uiteraard ook op het programma. Graag een dag voorafgaand aanmelden bij het VVV-kantoor: +43 50990 100, info@paznaun-ischgl.com

Naast het wekelijkse programma is er elk jaar in Ischgl een grote boerenmarktdag van de culinaire regio Paznaun. 

Zoetwater kiemgroenten


Quellkeimlinge, © Archiv TVB TirolWest, Daniel Zangerl

Ook wel bekend als ‘scheuten’. De voedingsstoffen van spruiten zijn zeer gezond, want deze groenten zitten barstensvol aminozuren, vitaminen en mineralen. In Landeck worden scheuten van 13 verschillende plantensoorten geproduceerd in ‘Tonis Sprossengarten’. Tijdens de ‘Genuss’ wandeling legt scheut-tuinder Maria Pircher stap voor stap het groeiproces uit, van graankorrel tot de eerste groene bladeren. Naast de verschillende zaden, groeistadia en scheutensoorten is ook de scheutmachine een bezoekje waard.  

In de zomer vinden begeleide wandelingen langs de ‘Genuss’ route. Graag een dag voorafgaand aanmelden: www.tirolwest.at

Stubai almkruiden


© Auffang Alm

Of het nu geneeskrachtige of sierplanten zijn: in Tirol is men al eeuwenlang bekend met de effecten en het gebruik van diverse almkruiden. Eigenaresse van de Auffangalm, Sanda Schönherr, weet als professionele kruidkundige alles over de heilzame werking van de kruiden uit de regio. Sommige kruiden verbouwt ze zelf en verwerkt ze in lekkere gerechten. Tijdens een bezoek aan de alm neemt Sandra u mee naar de kruidentuin op de alm en u mag ook zelf aan de slag: bereid een pittige kruidenazijn, kalmerende olie of kruidige honing.

Er zijn geen begeleiding wandelingen voor deze ‘Genuss’ route. Een gedetailleerde routebeschrijving te vinden op: www.stubai.at.

Stubai jongvee


Stubaier Jungrind, © Tirol Werbung/Maren Krings

De almwandeling over de Gleinser Mähder en door het bosgebied in Mieders combineert drie hoogtepunten: het kleurrijke bloemendek van de prachtige omgeving, het imponerende uitzicht op het Stubaital, Inntal en Wipptal, en de Tiroler lekkernijen van het jongvee. Het geheim van de uitstekende kwaliteit van het vlees en de unieke smaak van het Stubai jongvee is de natuurlijke omgeving en voeding: de jonge kalfjes, leven 10 maanden bij hun moeder, en voeden zich vanaf de geboorte met moedermelk en later met de grassen en kruiden van de alpenweiden. Het vlees van de jonge kalfjes is bijzonder zacht en bevat weinig vet. Fijnproevers reageren enthousiast over de fijne aroma van de ‘Beef uit de natuur’.

Er zijn geen begeleide wandelingen langs de ‘Genuss’ route.  Een gedetailleerde routebeschrijving is hier te vinden: www.stubai.at. Tip: geniet in het Gleinserhof van een huisgemaakte goulash met Stubaier kalfsvlees.

Tarrenzer wijn


© Weingut Flür

Het succesverhaal van de familie Flür die sinds 1994 een wijnboederij runt in Tarranz, is paradoxaal genoeg te wijten aan zowel het warmer wordende klimaat en de koude alpenavonden. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat druivensoorten, die enkele decennia geleden ondenkbaar waren, goed groeien aan de noordzijde van de Alpen. Het contrast met de koude nachten zorgt voor een sterk aroma van de druiven. Wie de zeven wijnen van Flür wilt proberen, waaronder een Chardonnay, Sylvaner en Pinot Noir, meldt zich aan voor een wijnproeverij. De proeverij duurt 2 tot 2,5 uur, ook mogelijk in combinatie met brood en/of appetizers.

Informatie en aanmelden bij het wijnhuis Flür, Alexandra en Georg Flür op +43 (0) 650 9260334 en +43 (0) 650 6141460 of per e-mail via info@weingut-fluer.at

Tiroler alpenkruiden


© TVB TirolWest
© TVB TirolWest

De bijzondere locatie maakt het gebied rondom Zams een Eldorado voor kruidenliefhebbers. De ‘Zammer kruidenheks’ Michaela Thöni-Kohler verzorgt een gemakkelijke twee uur durende wandeling langs de ‘Tiroler Alpenkruiden Genuss’ route. Tijdens de wandeling laat ze zien welke kruiden langs de weg en in de weiden groeien. Afhankelijk van het seizoen gaat de wandeling langs verschillende kruidenplanten die ‘klaar’ zijn om geplukt te worden. Na het plukken worden de planten gesorteerd en vervolgens verwerkt in Zammer Kräuterstadl tot kruidenzout, jam of thee. Na afloop van de wandeling is er een proeverij waarbij u kunt genieten van de natuurlijke producten uit de regio.

In de zomer zijn er begeleide wandelingen langs de ‘Genuss’ route. Graag een dag voorafgaand aanmelden: www.tirolwest.at

Wildschönauer Krautinger


Wildschönauer Krautingerrübe, © Wildschönau Tourismus

Keizerin Maria Theresia heeft Wildschönau het alleenrecht gegeven op het brouwen van de Schnaps uit de witte stoppelraap. Voorheen waren er 51 Wildschönau boeren die het recht op ‘Krautingerbrennen’ hadden, vandaag de dag zijn er nog 15 lokale boeren die de ‘Krautinger-schnaps’ distilleren. De hoge concentratie maakt het een ware specialiteit en staat zelfs bekend als ‘wondermiddel’ door de medicinale werking. De korte ‘Genuss’ routewandeling langs de Franziskusweg leidt naar de Steinerhof waar de familie Thaler aan het roer staat. Hier kunt rondlopen over u de Krautinger velden, leert u alles over het productieproces en proeft u de beroemde Krautinger-schnaps.  

Graag vooraf aanmelden via +43 5339 2117 of via steinerhof@utanet.at. De eigenaar, Josef Thaler, geeft u een rondleiding door de productieruimtes distilleerinstallaties en vertelt over de productie van de oogst tot de schnaps. Een gedetailleerde routebeschrijving van de route vindt u hier: www.wildschoenau.com.

Zillertaler hooimelkkaas


ErlebnisSennerei Zillertal, © Sennerei Zillertal

Dagelijks wordt, vanuit 380 bergweiden en -boerderijen, verse hooimelk geleverd aan de ErlebnisSennerei Zillertal. Daar wordt het door professionals verwerkt tot de heerlijke Zillertaler hooimelkkaas. De ‘Genuss’ route voert eerst door de groene bergalmen, naar de steile, hoge bergweiden. Deze worden niet begraasd door vee, maar doorgaans met de hand gemaaid wat hoogwaardig berghooi oplevert. Na de wandeling mag een bezoek aan de ErlebnisSennerei niet ontbreken. Vanachter glas neemt u een kijkje in de ruimtes waar stap voor stap het productieproces plaatsvindt. Acht proefstations nodigen uit om de heerlijke alpine hooimelkkaas uit te proberen.

Het ErlebnisSennerei Zillertal is dagelijks geopend, aanmelden is niet nodig.

U bent wellicht ook geïnteresseerd in

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.