Opnames Tatort' in Hall in Tirol, © Region Hall-Wattens
Opnames Tatort' in Hall in Tirol, © Region Hall-Wattens

Tirol, één groot filmdecor

De nieuwe James Bond: het nieuwe hoogtepunt uit de Tiroler filmgeschiedenis. Tirol heeft bij meer dan 500 filmproducties als filmset gediend.

Van de eerste beelden op het witte doek tot de spannende scènes uit de nieuwe James Bond-film: Tirol is één groot filmdecor. De verschillende seizoenen in de fascinerende bergwereld van ‘Het Hart van de Alpen’ trekt mensen uit de hele wereld, zelfs filmmakers uit binnen- en buitenland. In 2015 bereikt de filmcarrière van Tirol een nieuw hoogtepunt: de filmploeg van de nieuwe James Bond-film ‘Spectre’ draaide onder andere scènes in het bekende Tiroler skigebied Sölden en in het Oost-Tiroler bergdorp Obertilliach.

1 · James Bond « Spectre »


© 2015 Sony Pictures Releasing GmbH

De hoogstgelegen weg van de Alpen. Een bergstation met een gewelfde stalen constructie. Een restaurant van ijsblokjesdesign op de bergtop. Of anders gezegd: Sölden. In het skioord in de Ötztaler Alpen zagen de James Bond-makers de perfecte draailocatie voor actiescènes voor de nieuwste James Bond-film. Na drie weken filmopnames, stonden auto-achtervolgingen en schietpartijen in de witte bergcoulissen op band.

Ook Obertilliach is het toneel van ‘Spectre’. De filmcrew arriveerde met sneeuw, een sportvliegtuig en een houten huis in de gemeente in Oost-Tirol. Het ‘Bond-huis’, gebouwd aan de rand van de piste in het skigebied Golzentipp, noemden de inwoners van Obertilliach ‘de schuur’. Voor de scènes rond het ‘Bond-huis’ en de omliggende skipiste was ook hoofdrolspeler Daniel Craig medio januari 2015 gedurende drie dagen ter plaatse. Een andere draailocatie was het onder monumentenzorg geplaatste centrum van Obertilliach.

2 · Internationale filmproducties in Tirol


© A. Fanck

Tirol heeft een lange geschiedenis als filmlocatie. Al in de jaren ’20, in 1926, werd de bekende Hitchcock-film ‘The Mountain Eagle’ in het kleine Obergurgl in het Ötztal opgenomen. Helaas is deze film verloren gegaan. Alleen het dagboek van de regisseur, twaalf foto’s en enkele recensies getuigen nog van het feit dat de film is opgenomen in Tirol.

Niet veel later, in de jaren 1930 en 1931 produceert Arnold Fanck de film ‘Der weiße Rausch’ in St. Anton en St. Christoph am Arlberg. Deze film heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan skiën als volkssport en heeft het wintertoerisme in Tirol een sterke boost gegeven.

In 1969 draaide de filmploeg uit Hollywood voor ‘Downhill Racer’ voornamelijk in Kitzbühel en St. Anton am Arlberg. Voor deze bioscoopfilm, onder de regie van Michael Ritchie, stonden Robert Redford, Gene Hackman en Camilla Sparv voor de camera. Met de Franse filmproductie ‘L’Ours’ (‘The Bear’), onder de regie van Jean-Jacques Annaud, ging Tirol nogmaals het internationale toneel op. De bergwereld van Oost-Tirol rondom Lienz was het decor van de wereldwijde bioscoopkraker.

3 · Bollywood in Tirol


© Cine Tirol

Al enige tijd is Tirol als filmlocatie erkend en gewaardeerd door Bollywood. De grootste filmindustrie van de wereld heeft al meer dan 80 producties uitgevoerd in het ‘Hart van de Alpen’, met name voor muziek- en dansscènes van gerenommeerde acteurs en actrices.

Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.