Adelaarsweg etappe 09: Lamsenjochhütte – Falkenhütte


In het charmante Almdorf Eng (met ‘kijk’ kaasmakerij) wordt het soms wel eens krap, omdat het plaatsje vanwege het prachtige landschap zoveel bezoekers en toeristen aantrekt. Achter de laatste gebouwen van Eng begint het brede voetpad naar de Falkenhütte en al snel loopt u weer uitsluitend tussen andere bergwandelaars. Door weiden en gevarieerde bossen loopt de route lichtjes omhoog naar de Hohljoch op 1.794 m. Hoewel u natuurlijk liever geen hoogtemeters verliest, gaat de route door de Laliderer Reisen nog een keer omlaag naar 1.700 m. De afwisselend stijgende en weer dalende route, maakt deze etappe met name een lust voor het oog. Aan het eind gaat het pad lichtjes bergopwaarts naar de Spielissjoch en de imposante Falkenhütte. Dit is het eindpunt van vandaag!


Wetenswaardigheden over deze etappe

Adelaars alpine geschiedenis · De grootste bergreddingsactie van Oostenrijk. In 1911 werden de Laliderer bergwanden door de broers Guido en Max Mayer uit Wenen en de twee Dolomietengidsen Angelo Dibona en Luigi Rizzi voor het eerst beklommen. Na een zeer zware klimtocht van twee dagen inclusief nachtelijke uren in de bivak, stonden de vier alpinisten uiteindelijk op de top. Niet iedereen die hier zijn klimprestaties wilde testen, wist zijn missie zo succesvol af te sluiten als dit team. In 1979 vond bij de Laliderer bergwanden de grootste bergreddingsactie van Oostenrijk plaats. Zij hield drie dagen lang vele vestigingen van de Tiroler bergreddingsdoemt in haar greep. Ook een groep berggidsen die voor hun opleiding op de Stripsenjochhütte verbleven, snelde te hulp waardoor uiteindelijk meer dan 200 mensen bij de actie waren betrokken. Twee jonge, Duitse bergbeklimmers raakten door de plotselinge omslag van het weer in het midden van de Lalidererwand (Schmid-Krebs-route) in de problemen. Ondanks een sneeuwstorm en de hoogste alarmfase voor lawinegevaar, konden beiden in veiligheid worden gebracht dankzij een voorbeeldige samenwerking van alle betrokkenen en de eerste inzet van 800 m lange staaldraden ooit. Omdat de twee klimmers door het slechte weer niet konden worden gelokaliseerd, werd de hele wand tot drie keer toe tevergeefs afgezocht. Bij de vierde poging wist men de twee te bereiken en werden, er voor het eerst in de geschiedenis van de bergredding, vier personen - de slachtoffers en twee reddingswerkers - tegelijkertijd aan een touw naar beneden gehaald.

Bergrettung Laliderer Wand (c) Bergrettung Tirol/Walter Spitzenstätter

Adelaarsblik · In het beschermde ‘Großer Ahornboden’ natuurgebied groeien rond het lieflijke Almdorf Eng (1.200 m) meer dan 2.000 knoestige esdoorns. Deze bomen zijn tussen 300 en 600 jaar oud en vormen in combinatie met de rotswanden een fascinerend tafereel. Het is lastig te zeggen in welk jaargetijden de natuur hier op zijn mooist is. In de vroege zomermaanden met het frisse groen of toch in het najaar als de bladeren kleuren?

Adelaarskick · De bijna 1.000 m verticaal oprijzende Laliderer bergwanden van de Hinterautal-Vomper keten in het hart van het Karwendel behoren tot de bekendste klimgebieden in de Noordelijke Kalkalpen. De trotse noordwanden, die niet zo spiegelglad zijn als ze van veraf lijken, hebben veeleisende klimroutes van moeilijkheidsgraad Grade IV tot VIII in petto.

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Lamsenjochhütte

Eindpunt

Falkenhütte

Bergketen

Lengte

12,5 km

Duur

4 uur 30 min

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

1.960 m1.230 m

Hoogtemeters bergopwaarts810 m
Bergafdaling in hoogtemeters920 m

De Adelaarsweg

Dat is een etappe van de Adelaarsweg, Tirools bekendste langeafstandswandelroute.

Downloads

Routebeschrijving


Startpunt: Lamsenjochhütte

Vanaf de Lamsenjochhütte loopt over op het voetpad enkele meters langs de beklimmingsroute terug. Op de verlaging houdt u de richting ‘Binsalm’ resp. ‘Falkenhütte’ aan. In aflopend terrein loopt het voetpad onder de Lamsenspitze licht bergafwaarts naar de westelijke Lamsenjoch (1.940 m). Aan de andere kant van de joch begint de afdaling in de richting van ‘Binsalpe’ resp. ‘Eng'. Het voetpad gaat al snel over in een rij-/landweg die eerst over open terrein loopt en later de Binsalm-Hochleger passeert. Er zijn hier enkele afkortingsmogelijkheden. U arriveert al snel bij de Binsalm-Niederleger. Vanaf hier wandelt u via een brede rijweg, en enige tijd parallel aan een diep dal, bergafwaarts naar het bergdorp Eng (1.270 m).Dit dort telt talloze authentieke hutten en eeuwenoude esdoorns. Achter de laatste bebouwing van het dorp betreed u aan uw rechterzijde een breed voetpad dat naar de Falkenhütte loopt. Het voetpad loopt lichtjes bergopwaarts door bergweiden en een gemengd bos tot boven aan de Hohljoch (1.794 m). Vanaf hier loopt u op een goed begaanbaar voetpad onder de Laliderer bergwanden weer omlaag naar ongeveer 1.700 m. Hierbij steekt u de Laliderer Reisen over. Op het laatste stuk van de etappe loopt het voetpad licht bergopwaarts naar de Spielissjoch. De laatste meters naar de imposante Falkenhütte (1.848 m) wandelt u over een rijweg.

Endpunt: Falkenhütte (Vanaf 11.09.2017 wegens verbouwing gesloten. Meer informatie vindt u hier.)

Mogelijkheden om te overnachten en pauzeren: Binsalm (Niederleger), Engalm, Falkenhütte

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Adres van uw bestemming

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken


Wandeltochten in dit gebied


Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.

Live Chat
Live Chat