Adelaarsweg-Etappes 9 en 10, © Tirol Werbung/Dominik Gigler
Adelaarsweg-Etappes 9 en 10, © Tirol Werbung/Dominik Gigler

Adelaarsweg etappe 09 & 10: Lamsenjochhütte - Karwendelhaus

Achter het charmante bergdorp Eng (met kaasmakerij) begint het brede wandelpad naar de Falkenhütte. Door bergweiden en bossen voert de route geleidelijk omhoog naar de Hochjoch op 1.794m. Hoewel u natuurlijk liever geen hoogtemeters verliest, gaat de route door de Laliderer Reisen nog een keer omlaag naar 1.700m. Het glooiende verloop van de route, maakt deze etappe een lust voor het oog. Aan het eind gaat het pad lichtjes bergopwaarts naar de Spielissjoch en de imposante Falkenhütte. Vanaf hier voert de weg bergafwaarts door de almweiden. Na de charmante Ladizalm loopt u door het bos over een oud karrenpad naar de Kleinen Ahornboden, die qua landschap net zo indrukwekkend is als zijn grote broer. Daarna is het eindelijk tijd om de bergbeklimmer in u te ontdekken en loopt u met stevige passen bergopwaarts. U wandelt in noordwestelijke richting en passeert het Untere Filztal, waarvandaan u nog 400 hoogtemeters te overbruggen heeft tot aan het Karwendelhaus en wordt getrakteerd op prachtige panorama's.

Wetenswaardigheden over deze etappe

Adelaarsblik Etappe 09 · In het beschermde ‘Großer Ahornboden’ natuurgebied groeien rond het lieflijke Almdorf Eng (1.200 m) meer dan 2.000 knoestige esdoorns. Deze bomen zijn tussen 300 en 600 jaar oud en vormen in combinatie met de rotswanden een fascinerend tafereel. Het is lastig te zeggen in welk jaargetijden de natuur hier op zijn mooist is. In de vroege zomermaanden met het frisse groen of toch in het najaar als de bladeren kleuren?

Adelaarskick Etappe 09 · De bijna 1.000 m verticaal oprijzende Laliderer bergwanden van de Hinterautal-Vomper keten in het hart van het Karwendel behoren tot de bekendste klimgebieden in de Noordelijke Kalkalpen. De trotse noordwanden, die niet zo spiegelglad zijn als ze van veraf lijken, hebben veeleisende klimroutes van moeilijkheidsgraad Grade IV tot VIII in petto.

Adelaarsblik Etappe 10 · De pittoreske Ladizalm hut is een interessante historische blikvanger en stamt uit de 16e eeuw. Ook bij Jochkreuz am Hochalmsattel doet u er goed aan om uitgebreid rond te kijken wanneer u over de almweides wandelt. Bijvoorbeeld in de richting van de Birkkarspitze, die voor de volgende etappe van de Adelaarsweg op het programma staat.

Adelaarskick Etappe 10 · De Kleine Ahornboden is relatief vlak met oude bergesdoorns. In tegenstelling tot de Großen Ahornboden, komen alleen bergwandelaars deze afgezonderde plek bezoeken en geen bussen toeristen. Geniet van de rust, leun ontspannen tegen een 500 jaar oude boom aan en geniet van rust die deze plek uitstraalt.

Tip: bij de Black Diamond Service Stations bij het Karwendelhaus kunnen wandelaars een gebroken wandelstok of een verloren handschoen gratis vervangen.

Aanbevolen wandelkaart: Kompass-Karte 290, Innsbruck und Umgebung

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Lamsenjochhütte

Eindpunt

Karwendelhaus

Bergketen

Karwendel

Lengte

12,5 km

Duur

4 uur 30 min

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

1.960 m1.230 m

Hoogtemeters bergopwaarts810 m
Hoogtemeters afdaling920 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

De Adelaarsweg

Dat is een etappe van de Adelaarsweg, Tirools bekendste langeafstandswandelroute.

Downloads

Routebeschrijving

Startpunt: Lamsenjochhütte

Ga vanaf de Lamsenjochhütte een paar meter terug langs de route op weg naar de hut, om vervolgens op de splitsing het pad naar ‘Binsalm’ en Falkenhütte’ te volgen. Het pad loopt door een terrein met losse rotsblokken onderlangs de Lamsenspitze en voert verder naar de westelijke Lamsenjoch (1940m). Aan de andere kant van de kam begint de afdaling naar Binsalpe/Eng. De smalle trail wordt snel breder, en gaat langs de hoger gelegen delen van de Binsalm. Hier kun je de route wat inkorten. Spoedig bereik je het lage deel van Binsalm.

Mogelijkheden om te pauzeren of overnachten: Binsalm en Engalm

Vanaf hier wandelt u via een brede rijweg, parallel aan een diep dal, bergafwaarts naar het bergdorp Eng (1.270m). Het dorp telt tal van authentieke hutten onder eeuwenoude esdoorns. Na het dorp gaat de route rechts over een breed voetpad dat naar de Falkenhütte leidt. Het pad voert licht bergopwaarts door bergweiden en bos tot de Hohljoch (1.794m). Over een goed begaanbaar voetpad onder de Laliderer bergwanden daalt de route naar ongeveer 1.700m. Het laatste deel van het traject gaat licht bergopwaarts naar de Spielissjoch, op naar de imposante Falkenhütte (1.848m).

Bij de Falkenhütte volgt u de borden ‘Karwendelhaus’ in noordelijke richting en wandelt over een goed pad geleidelijk bergafwaarts door de almweides. Dit gaat verder bergafwaarts via een openbare weg en karrenpad. U passeert de charmante Ladizalm met zijn historische almhuis en wandelt aansluitend door het bos bergopwaarts, volg hierbij het karrenpad. Nadat u de brede bedding van de Schotterbach, die meestal droog staat, bent overgestoken, voert de route naar de Kleinen Ahornboden en komt uit op een breed bospad. U passeert de gedenkplaats van Hermann von Barth en een aantal oude boshuisjes. Wandel over het bospad links de boshuisjes voorbij en ga bergopwaarts richting het Karwendelhaus.

Het bospad gaat over in een karrenpad en later in een voetpad. Dit voert geleidelijk omhoog door het geliefde Filztal en komt uit bij de almen (steeds in dezelfde richting). Zodra u de groene weides achter u laat, gaat de route verder op een openbare weg. Volg deze tot de weide van de Hochalmsattel (1.803 m) en de Jochkreuz, om nog een keer te genieten van het prachtige uitzicht op de Falkenhütte en Laliderer bergwanden.  Aansluitend wandelt u over deze weg enkele meters bergafwaarts en gaat u het laatste stuk links bergopwaarts naar het Karwendelhaus (1.765 m). Een mooie plek om de dag af te sluiten met een mooie zonsondergang.

Eindpunt: Karwendelhaus

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Adres van uw bestemming

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken
Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +
Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.