Fernsteinsee bij Nassereith, © Tirol Werbung / Bernhard Aichner
Fernsteinsee bij Nassereith, © Tirol Werbung / Bernhard Aichner
Fort Altfinstermünz bij Nauders, © Tirol Werbung / Bernhard Aichner
Fort Altfinstermünz bij Nauders, © Tirol Werbung / Bernhard Aichner
Fort Ehrenberg en de Highline 179 bij Reutte, © Tirol Werbung / Lisa Hörterer
Fort Ehrenberg en de Highline 179 bij Reutte, © Tirol Werbung / Lisa Hörterer
Uitzicht op de Kronburg bij Landeck, © Tirol Werbung / Martin Venier
Uitzicht op de Kronburg bij Landeck, © Tirol Werbung / Martin Venier

Langafstandswandeling
Via Claudia Augusta

Vroeger was het een belangrijke handelsroute die de Donau met de Adriatische Zee verbond, tegenwoordig een wandelroute met veel natuur, cultuur en bezienswaardigheden: de Via Claudia Augusta laat u actief de historie van Tirol ontdekken. Op het Tiroler gedeelte (ongeveer 150 kilometer) leren wandelaars over het landschap, de mensen en de geschiedenis. De langeafstandswandeling loopt door de natuurparkregio Reutte, langs de Heiterwanger See en het Zugspitzemassief. Het gaat over de Fernpass, via Imst en Landeck door het Inntal met kastelen en kloven. De weg leidt van het Tiroler Oberland over de Reschenpas naar Italië. De negen etappes kunnen bij een goede fysieke conditie als dagetappe worden gelopen, maar kunnen ook worden verlengd of ingekort voor een tussenstop. Bijna 2000 jaar geleden breidde keizer Claudius de route uit tot de eerste echte weg over de Alpen, en vandaag de dag lopen er nog steeds belangrijke verkeersaders langs de oude route. De hele wandelroute beslaat zo'n 600 kilometer in 30 etappes tussen Donauwörth en Veneto.

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Donauwörth; in Tirol: Pinswang bij Reutte

Eindpunt

Ostiglia of Altino in Italië; in Tirol: Nauders

Bergketen

Mieminger gebergte

Samnaungroep

Lengte

150 km

Duur

9 dag(en)

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

makkelijk (wandelpaden)

Hoogtemeters bergopwaarts2.640 m
Hoogtemeters afdaling2.309 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

Routebeschrijving

Etappe 1: Füssen – Pinswang – Reutte

Hoogtemeter bergopwaarts/bergafwaarts: 345/283 meter, duur: 4 ¾ uur, lengte: 15,8 kilometer

Vanaf Füssen gaat het langs de oorspronkelijke Lech en de landweg 396 voordat het pad afslaat. Tussen de bergkam van Stiglberg en Kratzer gaat de route verder naar Unter- en Oberpinswang, over de Kniepass naar het rustige Urisee-meer, waar u kunt afkoelen en zwemmen. Ten slotte gaat het pad via Mühl direct de districtsstad Reutte in.

Etappe 2: Reutte – Klause Ehrenberg – Heiterwang – Bichlbach

Hoogtemeter bergopwaarts/bergafwaarts: 301/77 meter, duur: 4 1/2 uur, lengte: 14,8 kilometer

Vanuit het centrum van Reutte kronkelt de Via naar Burgenwelt Ehrenberg, dat een kijkje geeft in de economische geschiedenis en uitzicht biedt op Ausserfern. Het is aan te raden hier de tijd voor te nemen, ook de verbindende hoge brug is de moeite waard. Wie verder door het dal wandelt, gaat over bospaden door het Klausenwald naar Heiterwang, de toegangspoort tot de Heiterwanger en de Plansee, waar u ook kunt varen. De bestemming van de etappe is Bichlbach, waar de Dorfstrasse langs de historische Via-route loopt.

Etappe 3: Bichlbach – Lermoos – Biberwier

Hoogtemeter bergopwaarts/bergafwaarts: 159/252 meter, duur: 3 3/4 uur, lengte: 12,5 kilometer

Het pad verder over de oorspronkelijke route uit Bichlbach, door de naburige dorpen Engle en Lähn. In Lermoos is er uitzicht op het steil oprijzende Zugspitze-massief. Een omweg met de bergbaan naar het Zugspitze-plateau of naar Ehrwald is zeker de moeite waard. In Lermoos gingen de Romeinse wegenbouwers de strijd aan met de moerassige grond: ze legden duizenden boomstammen aan om te voorkomen dat de Via Claudia niet zou zinken. Vandaag is dat geen probleem meer, dus u gaat met droge voeten op weg naar etappebestemming Biberwier.

Etappe 4: Biberwier – Fernpass – Nassereith

Hoogtemeter bergopwaarts/bergafwaarts: 312/455 meter, duur: 5 1/2 uur, lengte: 17 kilometer

Als de wandelaars de Biberwier achter zich hebben gelaten, gaat het langs verschillende meren tot aan de Fernpass, een hoge bergpas die zo'n 4.000 jaar geleden is ontstaan. Met zijn fascinerende landschap is de Fernpass nog steeds een belangrijke trekpleister. Het wandelpad kruist de huidige Fernpass-weg op een historische route en leidt naar de mysterieuze Fernsteinsee, met in het midden een eiland met een ruïne. Kasteel Fernstein torent prominent op de oever uit. Iets buiten de huidige Fernpassstraße loopt het wandelpad door het mijnstadje Sankt Wendelin naar Nassereith.

Etappe 5: Nassereith – Tarrenz – Imst

Hoogtemeter bergopwaarts/bergafwaarts: 235/276 meter, duur: 5 uur, lengte: 17 kilometer

Van Nassereith verbreedt het landschap zich naar het pittoreske Gurgltal, het wandelpad loopt over lange stukken op de zuidhelling op de oorspronkelijke Romeinse weg en biedt een prachtig uitzicht op het landschap en de dorpjes. In Tarrenz gaat de route naar de andere kant van het dal en voert verder naar Imst. Alle drie de locaties staan bekend om hun carnavalstradities, die levendig gepresenteerd worden in musea. Een gereconstrueerd dorp, de Knappenwelt Gurgltal, laat de geschiedenis van de mijnbouw zien. Ook de brouwerij Starkenberg is een bezoek waard. De districtsstad Imst kent een lange, pre-Romeinse geschiedenis.

Etappe 6: Imst – Zams – Landeck

Hoogtemeter bergopwaarts/bergafwaarts: 374/334 meter, duur: 6 1/2 uur, lengte: 22,4 kilometer

Vanaf Imst slingert de route het Inntal in, via verschillende grillige bochten. Onderweg zijn de Milser Au en het avonturendorp Trofana Tirol een bezoek waard. Nadat u de Inn bent overgestoken, gaat u door verschillende dorpen naar het klooster Kronburg en de kasteelruïne, prominent gelegen op een rots in het landschap. Vervolgens gaat het veelal langs de helling voorbij Zams naar de districtshoofdstad Landeck met het belangrijke kasteelmuseum en vele andere bezienswaardigheden.

Etappe 7: Landeck – Fließ – Ried im Oberinntal

Hoogtemeter bergopwaarts/bergafwaarts: 335/282 meter, duur: 5 1/2 uur, lengte: 18,7 kilometer

Na Landeck is er een kronkelige klim naar meer dan 1.000 meter hoogte en gaat het pad over de Fließer Platte naar Fließ, waar het informatiecentrum Via Claudia Augusta informatie geeft over de Romeinse weg. Achter Fließ daalt het pad geleidelijk af naar het Inntal, steekt de rivier over en loopt vanaf dat moment dicht langs het water. Wandelaars passeren Prutz en bereiken de etappebestemming Ried im Oberinntal. De etappes van Landeck behoren tot de meest interessante delen van de Via Claudia waarbij u geniet van gebouwen uit verschillende historische perioden.

Etappe 8: Ried im Oberinntal – Pfunds

Hoogtemeter bergopwaarts/bergafwaarts: 411/328 meter, duur: 5 uur, lengte: 16,3 kilometer

Onder het zonnige plateau Serfaus - Fiss - Ladis loopt het wandelpad verder langs de Inn. Bij Tösens komt u langs een opvallende stenen boogbrug in Romeinse stijl, die stamt uit de Middeleeuwen. Wandelaars volgen de route over de oorspronkelijke Romeinse weg en passeren verschillende dorpen voordat ze in Pfunds aankomen. De Radurschlamm-kloof en het hoogdal Pfundser Tschey zijn zeker een omweg waard.

Etappe 9: Pfunds – Altfinstermünz – Nauders – Reschensee

Hoogtemeter bergopwaarts/bergafwaarts: 180/22 meter, duur: 4 uur, lengte: 15,2 kilometer

De laatste etappe leidt van Pfunds door het Inntal naar het indrukwekkende fort en museum Altfinstermünz. Hier gaat u via de markante brug en een beklimming naar Hochfinstermünz naar het punt waar een bus wandelaars naar Nauders brengt, dit deel van de route is nog in ontwikkeling. Vanuit Nauders vervolgt u de historische route over de Reschenpas (1.507 meter, het hoogste punt van de wandelroute) naar Italië tot aan de Reschensee, een mooi fotomoment: een kerktoren, die als onderdeel van een verzonken dorp uit het water steekt.

Informatie over de plaats

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Via Claudia Augusta (48.71574,10.77271)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.