Wielerroute
Lienzer Dolomietenronde

Treed met deze zware tour, gebaseerd op de route van de traditionele Dolomietentour, in de voetsporen van professionals. Maar liefst 122 kilometer, 3.760 hoogtemeters en drie passen wachten op enthousiaste wielrenners op deze veeleisende route.

De eerste uitdaging is de korte klim naar Gailbergsattel. De afdaling naar Kötschach biedt slechts een korte adempauze voordat het veeleisende stuk van de tour start. De klim naar het Kartischer Sattel is een echte uitdaging vanwege de lengte en talloze beklimmingen. Het laatste hoogtepunt van de tour is de Pustertaler Höhenstraße. Met een stijging van 17% vraagt het om extra reserves. De beloning voor de inspanning is een unieke ervaring voor lichaam, geest en zintuigen te midden in een van de mooiste landschappen in de Alpen. Als je ’s avonds na een succesvolle tour terugkeert naar Lienz, kunt u trots zijn op de prestatie. 

De eerste uitdaging is de korte klim naar Gailbergsattel. De afdaling naar Kötschach biedt slechts een korte adempauze voordat het veeleisende…

toon meertoon minder
© Tirol Werbung/Fritz Beck

"Eén van mijn favoriete routes. Na de klim van de Gailbergsattel en de volgende afdaling, ga je in het Lesachtal in beetje bij beetje omhoog naar de Kartitscher Sattel. Het Lesachtal is een absoluut natuurparadijs. Echt de moeite waard om even af te stappen en vol van de omgeving te genieten."

Thomas Rohregger, oud-profwielrenner

Grote plattegrond openen

Startpunt

Lienz

Eindpunt

Lienz

Bergketen

Karnischer hoofdkam

Lengte

122 km

Reistijd

4 uur 30 min

Kenmerken

  • Rondritten
  • Rolstoeltoegankelijk
  • E-bike oplaadstation

Moeilijkheidsgraad

zwaar

Hoogte

1.530 m620 m

Hoogtemeters bergopwaarts2.300 m
Hoogtemeters afdaling2.300 m

Conditie

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

Downloads

Routebeschrijving

Vanuit Lienz rijdt u de eerste 20 kilometer op de B100 vlak langs rivier de Drau naar Oberdrauburg. Hier begint de eerste korte klim op de brede bergweg naar het 981 meter hoge Gailbergsatte. Met een constante stijging van maximaal 10% klimt de weg met 10 prachtige bochten omhoog. Na de eerste 350 hoogtemeters nodigt de vijf kilometer lange afdaling naar Kötschach u uit om te stoppen en te genieten van het uitzicht. Het Lesachtal strekt van Kötschach-Mauthen tot de Kärntner grens en is een van de mooiste panorama’s in het Oostelijke deel van de Alpen. 

Eenmaal beneden in het dorp start de 37 kilometer lange klim naar het Kartitscher Sattel bij de Karnischen Dolomitenstraße. Vanwege meerdere runs - 19 in totaal - moet niet alleen het werkelijke hoogteverschil van 830 meter worden overbrugd, maar ook 420 meter extra. Hoogtepunten in dit gedeelte van de tour zijn de bedevaartplaats Maria Luggau en het monumentale Haufendorf Obertilliach. De uitzichten over de zuidelijke valleien kijken naar de met sneeuw bedekte toppen van de Karnischen Alpen. 

Aangekomen in Sattel op 1.530 meter voert de snelle afdaling met verschillende haarspeldbochten naar Tassenbach in het Pustertal. Verlaat de Drauradweg aan de rechterkant, steek de rivier over en volg de Drautal hoofdweg naar Abfaltersbach, waar u de B100 verlaat in de richting van Anras op de Pustertaler Höhenstraße. Hier begint het laatste hoogtepunt van de tour. Op de volgende 29,5 kilometer gaat u in drie delen 845 hoogtemeter naar boven. Dit circuit is twee keer gereden in de Giro d’Italia (1994 en 2007) en vraagt met stijgingspercentages tot 17% het uiterste van de renners.

Aangekomen op het hoogste punt loopt de route over de prachtige zuidelijke hellingen van het Hochpustertal door idyllische dorpjes naar Leisach. Na Bannberg wacht er nog een korte klim. Vanuit Leisach rijdt u voor de laatste kilometers op de Drautal B100 comfortabel terug naar het startpunt in Lienz. 

Tip: ga vroeg van start bij deze wielrentocht vanwege de vele hoogtemeters die u overbrugt en de drukte op de Gailbergsattel. 

Plaatsen langs de route

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Lienzer Dolomietenronde (46.82794,12.76781)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.