Wielerroute
Bannwaldsee

Grenzeloos wielrennen door groene weiden, langs historische koninklijke kastelen, langs diepblauwe meren en door idyllische dorpjes, dat is de Bannwaldsee wielrentocht. Te midden van de Allgäuer en de Ammergauer Alpen voert deze tocht door een afwisselend landschap. De tour vertrekt vanuit Tannheim naar Weißenbach am Lech, steekt de grens over in het Beierse Füssen, gaat rond de Bannwaldsee en leidt via het Engedal terug naar het startpunt. Met 95 kilometer en meer dan 1.090 hoogtemeters is dit een middelzware tocht over lokale wegen in de voor-Alpen. Naast de historische bezienswaardigheden, zoals het beroemde slot Neuschwanstein en Hohenschwangau, de binnenstad van Füssen of de ruïne van de burcht Falkenstein, valt deze ronde vooral op door het mooie landschap.

Thomas Pupp, © Franz Oss

"Wielrennen in het Tannheimertal, dat is rijden in het mooiste hoogdal van Europa. En met de vele burchten en kastelen langs de route is het als een audiëntie bij Koning Ludwig II."

Thomas Pupp, oprichter ‘Tirol Cycling Team’

 

Grote plattegrond openen

Startpunt

Tannheim

Eindpunt

Tannheim

Bergketen

Lengte

94,5 km

Reistijd

3 uur 45 min

Kenmerken

  • Rondritten
  • Rolstoeltoegankelijk
  • E-bike oplaadstation

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld

Hoogte

1.153 m783 m

Hoogtemeters bergopwaarts825 m
Hoogtemeters afdaling825 m

Parkeren

Parkeerplaats bij het dalstation van de Neunerköpflebahn in Tannheim

Downloads

Routebeschrijving

Vanaf het Toerisme-Informatie kantoor in Tannheim (1.097m) vertrekt de route over de B199 in oostelijke richting langs de Haldensee naar Nesselwängle om van de Gaichtpass af te dalen naar Weißenbach am Lech. Hier gaan we verder op de B198 richting Reutte.

De volgende negen kilometer voeren langs de Lech, een ontspannen traject steeds licht bergafwaarts waardoor je in een hoge trapfrequentie kunt rijden. Steek in Lechaschau de rivier over en ga verder op de L69 richting Pflach/Füssen. Vlak na Pflach buigt de route rechts af naar de L288 richting Piswand. De korte beklimming op de Kniepass vraagt wat inspanning maar na 200m is het alweer voorbij.

Licht dalend gaat de route verder over de L288, langs Pinswang, over de grens naar Ziegelwies. Dan verder tot de Ulrichsbrücke en rechtsaf naar Füssen. Houd rechts aan bij de Lechbrug en vlak voor Alterschrofen ga je opnieuw rechts naar Hohenschwangau. Het dorp, beroemd vanwege de koninklijke onderkomens, zoals Hohenschwangau en slot Neuschwanstein, is een leuke stop.

Op de rustige Nebenstrasse ST2016 vervolgt de route in noordelijke richting tot de B17. De route is vlak en voert langs de oostelijke oever van de Bannwaldsee om dan de fietsroute naar Bayerniederhofen te nemen.

Volg de weg naar Kniebis en buig naar links bij de afslag Greith. Via de Hegratsriedersee en langs de oevers van de Forggensee fietsen we naar Schwangau. Dit deel voert door een mooie streek met meren, vogel- en natuurgebieden.

Vanaf Schwangau gaat de route terug naar Füssen. Via de historische binnenstad ga je in westelijke richting tot aan de B310. Volg de route naar Pfronten, langs de Weissensee dan zo’n zes kilometer licht stijgend om 110 hoogtemeters te overbruggen.

Bij de afslag naar Pfronten verlaat je de B310 naar links om tot Steinach langzaam te dalen. Vlak na het dorp wacht er nog een beklimming door het Engetal naar Grän. Zo’n tien kilometer rijd je geleidelijk omhoog over de rustige L261 tot 1.138 meter. Op de kruising Grän-Halsensee ga je rechts op de B199 terug naar Tannheim. 

Plaatsen langs de route

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Bannwaldsee (47.49916,10.52154)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.