Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Tirol Werbung / Hörterer Lisa
Bedrijven & Fabrikanten
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Schreyer David
Architectuur
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Haindl Ramon
Wellness
© Tirol Werbung / Webhofer Mario
Natuur
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Op pad met een berggids: 5 redenen

04.04.2017 in Andere

Tannheimertal, Höhenweg Strindenscharte
Tannheimertal, Höhenweg Strindenscharte

Winter of zomer, de bergen kennen vele geheimen. Zo zijn er tal van bijzondere slaapplekken, wandeltochten, ski-afdalingen, beklimmingen en activiteiten. En er liggen soms gevaren op de loer, het onverwachte omslaan van het weer bijvoorbeeld. Ben je van plan de schoonheid van Tirol te ontdekken? Dan zou ik aanraden met een berggids op pad te gaan. Zelfs als je een ervaren wandelaar bent! Waarom?

Obernberg a.Br. © Hofmann JanineObernberg a.Br. © Hofmann Janine

 

1. Veiligheid

Op de allereerste plaats staat natuurlijk de veiligheid van jou en je gezin of vrienden voorop. In de winter is het terrein bedekt met sneeuw en liggen er gevaren als gletsjerspleten oversteken, losse rotsblokken herkennen en het mogelijk uitbreken van lawines op de loer. Zowel voor een wintersporter als een wandelaar kan de winter verraderlijk zijn. Maar ook in de zomer heb je te maken met diverse omstandigheden waar een berggids je goed op voor kan bereiden en zelfs vaak kan voorkomen dat je in een benarde situatie beland. De weg kwijtraken tijdens onverwachts opkomende mist bijvoorbeeld. Of het inschatten van bepaalde afstanden als je van berghut naar berghut wil. Een gids leert jou en de groep kennen. Hij kan jullie vaardigheden inschatten en op die manier ervoor zorgen dat je niet het gevaar loopt een wandelpad boven je niveau in te duiken of onverwachts boven een hoge afgrond komt te staan. Uiteraard kun je met een goede voorbereiding, kaart en kompas en de juiste uitrusting een heel eind komen, maar niemand kan beter met jou meedenken dan een berggids.

Fulpmes © Krings MarenFulpmes © Krings Maren

 

2. Kennis

Het is heerlijk om ter voorbereiding van je vakantie jezelf in te lezen in het gebied wat je gaat bezoeken en het een en ander op internet op te zoeken. Foto’s bekijken, een video aanklikken en wellicht heb je al heel wat positieve verhalen van vrienden gehoord. Eenmaal in de bergen aangekomen zie je niet altijd wat je thuis wél gevonden had. Met de kennis die een berggids heeft, lijkt hij al snel op een wandelende encyclopedie. Hij zal je wijzen op je looptechniek, de hoeveelheid water die je moet drinken, kan je alles vertellen over de gekozen wandelroute – van historie tot toekomst -, weet op welke momenten er een pauze ingelast moet worden en kan een weekprogramma dusdanig voorbereiden dat je niet per ongeluk op dag een met je zwaarste tocht begint. Twijfel je over je materiaal? Hij helpt je. Ben je bang? Hij weet wat je moet doen. Kijk je niet genoeg om je heen tijdens het wandelen? Hij maakt je alert en stopt op de prachtigste plekken voor de nodige fotomomenten.

Neustift i.St. © Herbig HansNeustift i.St. © Herbig Hans

 

3. Leerzaam

Dankzij al die kennis is het dus ook hartstikke leerzaam om met een berggids op pad te gaan. Flora en fauna zullen niet zomaar aan je voorbij gaan. En kun je je voorstellen dat je tijdens het wandelen opeens veel beter leert omgaan met bijvoorbeeld het hoogteverschil? Of dat je tijdens je avondmaaltijd in de berghut opeens denkt aan wat hij vertelde over de traditionele manier van jagen? Je hebt het misschien niet altijd direct door, maar informatie over materiaal, je lichaam, eten en drinken, de omgeving, tradities, flora en fauna zijn voor een berggids dagelijkse kost.

© Krings Maren© Krings Maren

 

4. Ervaring

Hoe vaak je zelf al een wandeling of skitoer gemaakt hebt, je zal wellicht steeds een nieuwe route willen doen. Omdat er zoveel verschillende factoren van invloed zijn op het succesvol afleggen van die tocht, kan een berggids je op weg helpen. Zoals al eerder aangekaart is bijvoorbeeld tijdmanagement een belangrijke factor. En niet de makkelijkste. Wist je dat je voor een afdaling nog twee derde van je energie over moet hebben? Dat maakt de planning van een wandeltocht wat lastiger, niet? En hoe veel tijd heb je nog als je een grote (donder)wolk aan ziet komen? Kun je dan nog adequaat reageren en handelen? Een berggids heeft ervaring met dit soort zaken. Hij zorgt voor de juiste planning, dat jij en je gezin of vrienden wat meer ontspannen in je berg- of skischoenen staan.

Neustift i.St. © Herbig HansNeustift i.St. © Herbig Hans

 

5. Gezelligheid

Ja, het is natuurlijk ook gewoon gezellig om zo’n traditionele Oosterijker bij te hebben. Dat Oostenrijkse dialect is geen barrière, dat is een extra avontuur. Het geeft je dan ook een compleet vakantiegevoel als zo’n berggeit je vergezeld. Hij weet waar je moet zijn, hij kan je dingen vertellen over de regio en haar cultuur, je leert een local kennen en kan eigenlijk alles vragen wat je altijd hebt willen weten over het échte bergleven. Wie vindt dat nou niet interessant?

Kitzbühel © Rathmayr MichaelKitzbühel © Rathmayr Michael

 

Een berggids is dus op allerlei vlakken een aanwinst voor je vakantie. Niet alleen de veiligheid wordt beter gewaarborgd, ook de vakantiestress zal afnemen. Geen ingewikkelde planningen, geen angst voor onverwachte gebeurtenissen en bovendien een nieuwe gesprekspartner in de groep. Zoals een échte vakantie hoort te zijn.

Hoe vind ik een berggids?
In elk skigebied en in elk dal van Tirol kun je gecertificeerde berggidsen vinden en boeken. Let er op dat het bureau aangesloten is bij het Bergführer Verband. De meesten spreken ook Engels, maar als je je Duits een beetje wil bijschaven dan is dat aan te raden.

Zoekt non-stop het actieve, winterse leven op daar waar de sneeuw het beste is, de bergen het mooist en de dorpen het gezelligst: Tirol. En als de heimwee in de zomer toeslaat is de kleine 1000 kilometer naar het mooie Bundesland zo weer afgelegd.

Laatste artikel van Mirte
Plaats: Sillian.
, © Hans Herbig
Bijgewerkt op 02.11.2021 in Familie
De 10 belangrijkste verkeersregels op de piste
5 min. leestijd
Ort: Kaunertal
Bijgewerkt op 17.11.2017 in Sport
Kaunertal: in het oog, in het hart
8 min. leestijd
Kühtai
Bijgewerkt op 05.04.2017 in Sport
Eerste keer op wintersport, 10 Tips!
6 min. leestijd
Bijgewerkt op 23.03.2016 in Sport
Warming up en cooling down in thermisch ondergoed
5 min. leestijd
Skigebied Nauders
Bijgewerkt op 15.02.2016 in Sport
Top 5 wintercampings in Tirol
4 min. leestijd
solden 1
Bijgewerkt op 10.02.2016 in Sport
Vijf valleien en hun karakteristieken op een rij
6 min. leestijd
Freeride Paradis Ischgl is er voor fanatiekelingen.
09.03.2015 in Sport
Vijf keer skieën op de grens van Tirol
3 min. leestijd
Alle artikelen van Mirte
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.