Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

007 Elements: Beleef ‘Bond’ op 3.000 meter hoogte

Bijgewerkt op 16.03.2021 in Attracties

Das Bond-Museum von außen. Die Bauarbeiten auf 3.000 Metern waren extrem herausfordernd. Foto: Ricardo Gstrein/Ötztal Tourismus
Das Bond-Museum von außen. Die Bauarbeiten auf 3.000 Metern waren extrem herausfordernd. Foto: Ricardo Gstrein/Ötztal Tourismus

Na de opnames van de James Bond film ‘Spectre’ is de attractie ‘007 Elements’ geopend in het Ötztal. Of een bezoek aan de gletsjer de moeite waard is? Auteur Klaus Brunner en ‘Bond’-fan ging op onderzoek uit.

Bond? James Bond? Spannende tv-avonden uit mijn kindertijd herbeleef ik. Snelle auto’s, mooie vrouwen en exotische landen. De slechteriken waren zó heerlijk slecht en dan had je ook nog alle wapens en de meest moderne gadgets! De stoere en koele houdingen van Sean Connery en Roger Moore waren bewonderingswaardig. Met slechts twee tv-kanalen was een Bond-aflevering het hoogtepunt van de week. Vervolgens kwam satelliet-tv en Pierce Brosnan. Intussen groeide ik op zonder oproep van de Brits geheime dienst en 007 was enkel ontspannen genieten. Tot vorige week de uitnodiging voor de opening van ‘007 Elements’ op de mat viel bij de redactie.

Filmopnames op 3.040 meter hoogte

De gondelrit in de zomer op de Gaislachkogel is spectaculair. Het is moeilijk voor te stellen dat ’s winters de bergen vol met sneeuw liggen en wintersporters hier de berg af zoeven. Als snel doemt ‘ice Q’ op, een moderne glazen kubus dat een restaurant herbergt op 3.040 meter hoogte. De producers van ‘Spectre’ zagen hier, hoog in het Alpengebergte, de ideale locatie voor een geheime ‘Bond’-missie.

Het restaurant ‚Ice Q‘ aan de Gaislachkogel was te zien in „Spectre“ als Hoffler-kliniek. Vlak ernaast ligt de nieuwe James Bond attractie ‚007 Elements‘.Het restaurant ‚Ice Q‘ aan de Gaislachkogel was te zien in „Spectre“ als Hoffler-kliniek. Vlak ernaast ligt de nieuwe James Bond attractie ‚007 Elements‘.

Boven op de top van de Gaislachkogel, vlak naast het restaurant, wordt ‘007 Elements’ gebouwd, een filmische Bond-attractie met een oppervlakte van 1.300 vierkante meter. Om de ultieme Alpinebelevenis te creëren, is er in het design bewust voor gekozen geen verwarming aan te leggen. ‘Plaza’ is de plek waar toekomstige ‘007’ bezoekers optimaal kunnen genieten van de Ötztaler bergwereld dankzij het indrukwekkende zonneterras met weids uitzicht op het omringende landschap.

De 007 Wunderkammern

Het eerste wat opvalt bij aankomst is de filmmuziek die door de gehele ruimte klinkt waardoor je volledig wordt meegenomen in de Bond-sfeer. Daniel Craig, vurige vlammen en kronkelende tentakels verschijnen op een groot scherm. Hier klinkt de soundtrack van de film ‘Spectre’. De ruimte bestaat uit koud, eenvoudig beton. ‘Brutalisme’ is de naam van de stijl, verklaart architect Johann Obermoser. “Het Archaïsche komt in alle Bond-films naar voren en deze stijl past erg goed”, zegt de Tiroler, die ook het toprestaurant ‘ice Q’ ontwierp.

Vervolgens leidt de attractie dieper in de bergwereld van de Gaislachkogel, de interactieve mix van filmscènes en Bond-muziek neemt je mee van de ene ruimte naar de andere. De focus van de tentoonstelling ligt met name op ‘Spectre’, maar de jeugdhelden Sean Connery en Roger Moore krijgen ook voldoende aandacht.

Het Archaïsche komt in alle Bond-films naar voren en deze stijl past erg goed.

Dan zijn we aangekomen bij het hoogtepunt: het Tech Lab. ‘Please don’t touch’ is hier nergens te vinden, want alles moet en zal worden uitgeprobeerd. Highlights zijn onder meer de exploderende klok en de arm-scanner waarmee je jezelf als geheim agent kan registreren.

‘Hardcore’ Bond-fans zullen zeker gefascineerd zijn door de vele originele accessoires die worden tentoongesteld. De gouden Colt uit 1974 en de harpoenen die 007 onder water gebruikte zijn hier te bewonderen.

Andere hoogtepunten van de tentoonstelling zijn het vliegtuig dat James Bond tijdens een achtervolging tot schroot maakt en een bioscoopzaal die de complete scène in het Ötztal toont.


          Eine Rückschau auf die Charaktere und Dialoge vergangener Bond-Filme im „Lair“-Raum.
        Eine Rückschau auf die Charaktere und Dialoge vergangener Bond-Filme im „Lair“-Raum.

Is het een bezoek waard?

Voor diehard Bond-fans is de tentoonstelling een absolute must, maar ook voor anderen is de attractie zeker de moeite waard. Ik kreeg meteen zin om een Bond-filmavond te plannen en een wodka-martini in te schenken. Uiteraard geschud, niet geroerd.

007 Elements

De James Bond attractie is open sinds 12 juli 2018. De toegangsprijs is € 22,- en er is ook een combinatieticket beschikbaar (toegang tot de Gaislachkoglbahn plus entree ‘007 Elements’) voor € 54,-. Meer informatie: www.tirol.at (Duits)

Na jarenlang werken in het buitenland is Klaus Brunner nu weer onderweg met microfoon en camera in zijn thuishaven Tirol. Home is where your heart is.

Laatste artikel van Klaus
Kerst in Tirol, © Tirol Werbung - Martina Wiedenhofer
Bijgewerkt op 15.12.2022 in Cultuur
Playlist: de mooiste 7 kerstliedjes uit Tirol
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 12.06.2022 in Cultuur
Als ’s zomers de Tiroolse bergen branden.
4 min. leestijd
"Koeien hebben voorrang" heet het ´s zomers langs de Kaunertaler Landesstraße.
Bijgewerkt op 30.05.2022 in Cultuur
Koeienfile: 17 kilometer door het Kaunertal
8 min. leestijd
Bijgewerkt op 20.12.2021 in Mensen
De vliegende redder in nood van Außerfern
4 min. leestijd
Apfelradln_1_klein
Bijgewerkt op 19.08.2020 in Eten & drinken
Het origineel recept voor over-heerlijke Apfelradln!
2 min. leestijd
Ort: Brixen i.Th.
Bijgewerkt op 08.04.2020 in Attracties
10 virtuele uitstapjes in Tirol
2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21.01.2020 in Eten & drinken
De beste bieren van Tirol!
13 min. leestijd
Lekkernijen van eigen productie: de Burgeralm, Foto: FRANK BAUER
Bijgewerkt op 21.01.2020 in Eten & drinken
Burgeralm: een paradijs voor kaasliefhebbers
4 min. leestijd
Ort: Innsbruck
05.05.2021 in Attracties
10 virtuele museumtours in Tirol
4 min. leestijd
Alle artikelen van Klaus
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.