Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

10 plekken in Tirol, die je in 2023 bezocht moet hebben

Bijgewerkt op 09.01.2023 in Attracties

Sonnenaufgang mit Blick auf das Spitzmandl , © Johanna Herzog © Johanna Herzog

Ontsnap aan de zomerse hitte, dineer in de "culinaire triade" en wandel over bruggen en langs steile trappen: opnieuw vroegen we eind 2022 ons team van bloggers naar hun persoonlijke favoriete plekken in Tirol. We hebben samengevat, welke plekken in Tirol in 2023 het bezoeken meer dan waard zijn.

1. Waar vos en haas elkaar “Proost!” wensen

Categorie: culinair

Beste reistijd: het hele jaar door

Regio: Innsbruck

Eigenlijk wensen de vos en de haas elkaar “welterusten”, maar hier, in "Fuchs & Hase Bar”, wensen ze elkaar dus “proost!”. De bar opende in de herfst 2022 zijn deuren in de oude binnenstad van Innsbruck. Je zit in een prachtige ruimte met fraaie gewelven. Alles is heel erg minimalistisch ingericht. Leuk is dat de bar al opent om 15 u en je dus kunt starten met een kopje koffie en een broodje en later op de dag kan je genieten van een gezellige borrel met hapjes. Van gerookte kaas met peer tot prei en soyannaise van citroen...  Klinkt allemaal lekker, toch? Dat vinden wij ook.

Wat erg smaakt, zijn vooral de sours. Of je nu een sour met whisky, gin, pisco, amaretto, vermout of bitter bestelt, ze smaken allemaal naar meer – je bent gewaarschuwd! En alle sours worden zonder eiwit geserveerd en zijn dus veganistisch.

Persoonlijk heb ik een zwak voor de zelfgekruide popcorn, die bij de drankjes wordt geserveerd.

Eén van de mannen achter de bar is bijzonder bekend bij de inwoners van Innsbruck. Georg Waldmüller introduceerde in Innsbruck de “Futterkutter” - Lunchgerechten in weckglas - en is tot ver buiten de stadsgrenzen bekend. Wie de “Futterkutter” al kent, moet “Fuchs & Hase” uitproberen. - Maria

Fuchs & Hase, © Maria Jatkovics © Maria Jatkovics

Fuchs & Hase, © Maria Jatkovics © Maria Jatkovics

2. Op zoek naar Coolness in het Zillertal

Categorie: accommodaties

Beste reistijd: het hele jaar door

Regio: Zillertal

Bestaat er nog iets cooler? Ik zou niet weten waar! Zelden heeft een hotelconcept me zo geïnspireerd als het idee achter het Coolnest in Ramsau, in het Zillertal, dat in december 2021 werd geopend.

Waarom? Hier krijg je 10 redenen:

  1. Het hotel ligt iets buiten het dorp met een waanzinnig uitzicht over de vallei en de Zillertaler bergen. Op de één of andere manier lijk je wel te zweven.
  2. De vriendelijke bediening. Jong, open en behulpzaam. In het Coolnest maken de gasten maar al te graag een praatje met één van de medewerkers.
  3. Het yoga-aanbod.
  4. De liefde voor details. Zowel in de lobby, in de gangen, in de kamers als in het toilet: overal in het hotel kun je jezelf verliezen in artistieke elementen of ingenieuze architectonische trucs.
  5. Ja, ook het zwembad op het dak en de wellness zijn ook "oké". 😊
  6. Hoewel ik graag veel eet, hou ik niet zo van hotelbuffetten. Op de één of andere manier zijn ze overal hetzelfde. Het ontbijt bij Coolnest is definitief anders.
  7. De kamers. Toen ik de eerste keer een kamer betrad, was ik een half uur druk met bewonderen. En daarna een half uur genieten van het uitzicht vanuit bed. En toen was ik te laat voor mijn afspraakje...
  8. De truffelfrietjes. En natuurlijk nog vele andere lekkernijen in het restaurant van het hotel.
  9. De bar op het dak. Die is zo goed en sfeervol dat je hier 's avonds uitzonderlijk veel locals aantreft.
  10. Na je verblijf voel je je gewoon wat cooler dan ervoor.

Mijn nieuwe ontspanningsoase in het Zillertal. Wordt het ook die van jou? Maar pas op, het risico bestaat dat je tijdens jouw verblijf het hotel nooit verlaat. - Jannis

coolnest

coolnest

3. Wandelen door de Wolfsklamm

Categorie: wandelen & culinair

Beste reistijd: mei tot oktober

Regio: Stans

Dat onze noorderburen ons “Schluchtensche**er” noemen, heeft wellicht echt te doen met plekken als de Wolfsklamm. Over steile trappen en bruggen klim je in 2 uren naar het oudste bedevaartsoord van Tirol.

Na een kort stukje door het bos wordt de weg omringd met kletterende watervallen - een welkome verfrissing, vooral in de zomer. Goed schroeisel is hier een must. Maar ook voor kinderen is de wandeling leuk en goed te doen als ze sportief zijn.

Vervolgens leidt de weg langs een beekje, waar een paar "Stoamandln" de wandelaars begroeten. Daarna gaat het bergopwaarts via een paar haarspeldbochten naar de High Bridge, die waarschijnlijk zelfs J.R.R. Tolkien, de auteur van „“Lord of the Rings" - geweldig zou hebben gevonden. Aangekomen op de top bij het klooster St. Georgenberg, begrijp je plots wat het woord "krachtplaats" betekent. Het ijs, de schnitzel en Co smaken fantastisch op het panoramische terras. - Klaus

Wolfsklamm, © Tirol Werbung / Bernhard Aichner © Tirol Werbung / Bernhard Aichner

4. Bergafwaarts op rails

Categorie: Familie

Beste reistijd: de zomertijd

Regio: Mieders

Dit jaar staat iets heel bijzonders op onze bucketlist: mijn jongens en ik willen alle Tiroler Alpine Coasters uitproberen. Ik geef toe, het is niet geheel onbaatzuchtig, want niet alleen mijn kinderen zijn ambitieuze zomerrodelfans! Eén alpine coaster willen we overigens meermaals bezoeken - en dat niet alleen omdat ze zich op maar 10 minuten rijtijd van ons huis bevindt. De zomerrodelbaan in Mieders is de steilste alpine coaster in de Alpen en met haar 2,8 kilometer is ze één van de langste alpine coasters van Tirol (alleen de zomerrodelbaan in Imst is langer). Naast de snelle rit kijk ik vooral uit naar de zoete bosgeur, die me tegemoet komt terwijl ik mijn zonen probeer in te halen.

Tip: Voordat je de vallei inrijdt, gun jezelf een plons in het Serleswasser! In deze grote speeltuin kunnen de kinderen naar hartenlust met water spelen en zwemmen tussen salamanders en kleine kikkers! Vergeet vooral je zwembroek dus niet 😊 - Julia

Sommerrodelbahn Mieders, © Julia König © Julia König

5. Dineren in Lans 

Categorie: culinair

Beste reistijd: het hele jaar door

Regio: Lans

Het amper 1.000 inwoners tellende dorpje Lans staat in de streek vooral bekend om zijn "culinaire triade". Drie uitstekende herbergen vind je hier: Der Wilde Mann (gesticht in de 16e eeuw en sinds 1986 bekroond met twee koksmutsen), het Gasthof Isserwirt (eerste aantekeningen in 1313 en bekroond met de Gouden Vork door Falstaff) en het Gasthof Walzl (4-sterrenhotel en Tirools Wirtshaus sinds 1965).

Ik weet niet of deze dichtheid aan gerenommeerde restaurants iets te maken heeft met de ligging van Lans aan de oude voormalige Romeinse weg, maar ik kan wel garanderen dat je hier goed in de watten wordt gelegd. Idealiter besluit men om de regio in de herfst te bezoeken - dan wordt wild geserveerd uit de omliggende bossen komen. Laat je overtuigen! - Julius

Wilde Mann in Lans, © Tirol Werbung / Franz Oss © Tirol Werbung / Franz Oss

6. De kruidenfee van Zams bezoeken

Categorie: divers 

Beste reistijd: het hele jaar door

Regio: Zams

Tegen en voor alles - zo zeggen ze - is een kruid gewassen. Als je wilt weten welke geneeskrachtige planten er in Tirol het beste groeien, moet je op bezoek bij de kruidenfee Michaela Thöni-Kohler in Zams. De gediplomeerde kruidenexperte biedt spannende (en zeer vermakelijke) kruidenwandelingen aan, waarna de vele natuurschatten verwerkt worden.

Wie zich nog verder wil verdiepen in de kracht van kruiden kan deelnemen aan één van de workshops. Hier wordt gebrouwd, geroerd en gedistilleerd tot de kracht van de planten in een stukje zeep, in zout of in lekkere olie zit. Of snuffel naar hartenlust in het winkeltje van de kruidenfee en laat je door Thöni-Kohler uitleggen welk middel waarvoor en tegen wat kan helpen. - Juliana

Rauhnächte - Michaela Thöni-Kohler, © Tirol Werbung / Marlena König © Tirol Werbung / Marlena König

7. (Nacht)rodeln Rinner Alm

Categorie: Rodeln

Beste reistijd: ´s winters

Regio: Rinn

Als je onze tip #4 over het zomerrodelen in Mieders leuk vond, lees dan nu zeker verder - want rodelen is vooral leuk ´s winters. Bijzonder romantisch is rodelen als het duister wordt. Voor ons nachtelijke avontuur kozen we de rodelpiste bij de Rinner Alm. En we kunnen onthullen: we hebben enorm gelachen en overheerlijk gegeten. De wandeling door het besneeuwde winterlandschap naar de alm is overigens ontspannend voor lichaam en geest. Na ongeveer 1 ½ uur licht klimmen bereik je  de rustieke Rinner Alm, die uitpakt met een sfeervol interieur en een handvol lekkernijen.

Mijn tip: probeer zeker de Kaspressknödel. Gewoon geweldig!

Na het heerlijke tafelen komt dan het échte hoogtepunt. De 3,7 km lange rodelbaan brengt je snel terug naar het startpunt. Eén ding is zeker: we komen terug! 😊 - Verena

Nachtrodeln Rinner Alm , © Verena Eichinger © Verena Eichinger

8. Das Secco – Franse bistrokeuken in de zoutstad Hall

Categorie: culinair

Beste reistijd: het hele jaar door

Regio: Hall in Tirol

Iedereen heeft het over Johannes Nuding. De sterrenchef, die overal ter wereld werkte, is teruggekeerd naar zijn geliefde Hall in Tirol. Daar renoveerde hij, samen met zijn familie, het 400 jaar oude traditionele Wirtshaus "Schwarzer Adler" dat onderdak biedt aan een restaurant en bistro.

De bistro heet Secco. De muren zijn wit, overal houten meubilair, het is allemaal gezellig en ontspannen – een korte schildering van het interieur. Het is de perfecte plek om te genieten van een goed glas wijn en eenvoudige Franse gerechten: quiches, rundertartaar, vissoep, citroentaart, enz. Het menu is variërend doordat gekookt wordt met seizoensgebonden en lokale producten. In de Secco kun je overigens ook met een kleinere portemonnee genieten van de kookkunsten van Johannes Nudings. - Anna

Bistro Secco, Hall in Tirol , © Anna Lang © Anna Lang

9. Wie de zomerhitte wil ontkomen, vlucht de berg op

Categorie: wandelen

Beste reistijd: juni tot september

Regio: Axams

Wat is er mooier dan op een mooie zomeravond genieten van de zonsondergang op een berg? Ik kan eerlijk gezegd geen betere retraite bedenken. Als je het hiermee eens bent, verraad ik je graag één van mijn favoriete plekken.

In en rond Innsbruck zijn er veel bergtoppen, waar je een zonsondergang kunt bewonderen. Naast de drukbezochte hotspots, zoals de Saile (Nockspitze), is er een perfect alternatief: een wandeling naar de Pfriemesköpfl via de Zwölferspitze. Wat op het eerste gezicht klinkt als een tongbreker, is absoluut een buitengewone tip.

Want eenmaal boven is het uitzicht zeer de moeite waard: je hebt er een fantastisch uitzicht over de hoofdstad en het Inntal. Met een beetje geluk heb je zelfs de bergtop voor jou alleen.

Bij de Axamer Lizum start deze tocht. Maar je komt er ook via de Mutterer Alm. Vanaf de Axamer Lizum duurt de wandeling met zijn 600 meter hoogtemeters ongeveer 1,5 uur, afhankelijk van je tempo. Voor de 2 bergtoppen heb je voldoende aan een beetje bergervaring en een normale conditie.

Tips voor een perfecte zonsondergangtocht:

  • Goede tochtvoorbereiding
  • Kies voor mooi en vooral stabiel weer
  • Vergeet jouw hoofdlamp of zaklamp niet
  • Check even wanneer de zonsondergang precies plaatsvindt
  • Stevige schoenen en warme kleding
  • Voor wie het snel koud heeft: een muts en handschoenen

En voor degenen die houden van de puntjes op de “i”: een zonsondergang smaakt nog beter met een goede snack. 😉

Sonnenaufgang am Pfriemesköpfl, © Johanna Herzog © Johanna Herzog

10. ElisabethHotel in Mayrhofen: er tussenuit in november

Categorie: accommodaties

Beste reistijd: november

Regio: Zillertal

De maand bij uitstek is november. Dan is er zoveel noodzaak en tijd voor verwennerij en ontspanning. Waarom eigenlijk? Nadat de warmte van de zomer bijna vergeten is en de volgende vakantie nog ver weg lijkt, moet ik mezelf ook eens echt belonen. Waarmee? Met een pauze in het ElisabethHotel in Mayrhofen. Het hotel werd door Gault&Millau opgenomen in de lijst van de beste designhotels van het jaar 2023. De wellness helpt je de naderende kou te vergeten. Daarnaast is er ook fantastisch eten. Wie toch even de benen wil strekken buiten het hotel, raad ik de Mayrhofner Advent, middenin een groot bos, aan.

Hotel Elisabeth, © Marion Gallmetzer © Marion Gallmetzer

Hotel Elisabeth, © Marion Gallmetzer © Marion Gallmetzer

Laatste artikel van Marion
Neustift im Stubaital
Bijgewerkt op 28.01.2021 in Attracties
10 plaatsen in Tirol die in 2021 een bezoekje waard zijn!
10 min. leestijd
Alle artikelen van Marion
4 opmerkingen beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.