Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Een dag in de sneeuw: snowboarden in Sölden

Bijgewerkt op 16.03.2021 in Attracties, Foto's: Tirol Werbung, Carlos Blanchard

tirol werbung-solden-blanchard-7884

Samen met Rudi Wyhlidal gaan wij een dag op pad in zijn nieuwe thuis: Sölden. De fotograaf en voormalig Snowpark designer deelt zijn persoonlijke tips voor een geweldige dag in dit wereldberoemde skigebied.

We beginnen onze dag met een cappuccino bij Café s’Rimele, een populaire ontmoetingsplaats van de lokale bevolking. Rudi is nu een van hen, hij trouwde met een heuse Sölderin en verhuisde hiernaartoe. Bij veel wintersporters staat de bestemming bekend om de après-ski, maar zoals Rudi vertelt: ‘Sölden is meer dan alleen feesten’. Toen hij achttien jaar geleden voor het eerst naar Sölden kwam als Neder-Oostenrijkse snowboardleraar had hij hetzelfde beeld. Tegenwoordig voelt hij zich in Sölden helemaal thuis als professioneel fotograaf.

Tien jaar lang was Rudi dag in dag uit te vinden als rampdesigner in het Snowpark op de Giggijoch, dit ondanks de soms slechte weersomstandigheden in de winter. Hij denkt nog vaak terug aan die dagen: ‘Wanneer er verse poeder was gevallen waren wij altijd als eerste op de berg’. Na zijn tijd in het snowpark maakte hij van zijn passie zijn beroep, hij werd fotograaf. Vandaag de dag werkt hij als sport- en lifestyle fotograaf en woont hij samen met zijn vrouw Anja en zoon Jussi. Rudi kent Sölden, en iedereen in Sölden kent Rudi.

Sölden – Een wintersportgebied met contrast

Genoeg gekletst, we volgen Rudi naar de nieuwe Giggijochbahn, een futuristisch gebouw naast een oud houten huis. De binnenkant van het dalstation doet denken aan een modern metrostation. Moeiteloos neemt de lift skiërs en snowboarders mee naar boven voor een prachtige dag op de berg. Het grootste voordeel van de nieuwe Giggijochbahn is dat er geen wachttijden meer zijn. ‘Een waanzinnige vooruitgang ten opzichte van de vorige lift’ zegt Rudi.

Na onze eerste afdaling over de funslope laat Rudi ons het fantastische uitzicht vanaf het bergstation van de stoeltjeslicht Roßkirpl zien, hier kijk je helemaal naar beneden tot in het Pollestal. ‘Afgelopen zomer heb ik in het dal een mountainbiketour gedaan, een geweldige dag’, hij glimlacht als hij naar beneden kijkt. ‘We gingen toen nog een stukje hoger met de Schwarzkogllift, het is daar enorm indrukwekkend’.

De eyecatcher: een drieduizend triple

Rudi geeft ons tips vanaf welke uitzichtpunten je prachtige foto’s kan maken. Hij raadt de Tiefenbachkogel en de Schwarze Schneid in het gletsjergebied aan, twee van de ‘Big 3’. Aan nummer drie brengen we later op de dag een bezoek, namelijk de 3.058 meter hoge Gaislachkogel. ‘Hier kom ik ook erg graag’ zegt Rudi ingetogen. Vanaf de Gaislachkogel heb je een prachtig 270-graden uitzicht over het Ventertal en kijk je van de Timmelsjoch tot aan de Italiaanse grens over Obergurgl-Hochgurgl en Sölden uit.

Spectaculair: het uitzicht van de Gaislachkogel op de piste.Spectaculair: het uitzicht van de Gaislachkogel op de piste.

Met behulp van een metalen trap bij het Gaislachkogl bergstation kunnen ook niet-klimmers het uitzichtpunt makkelijk bereiken op de drieduizenders.Met behulp van een metalen trap bij het Gaislachkogl bergstation kunnen ook niet-klimmers het uitzichtpunt makkelijk bereiken op de drieduizenders.

Snowpark Sölden: waar stijl telt

Als snowboarder en voormalig Snowpark designer is het snowpark op de Giggijoch uiteraard een van Rudi zijn favoriete plekken op de berg. ‘Het Snowpark is niet zo enorm als andere parken, maar in dit park heeft zowel beginner als professional plezier.’ Het Snowpark is uitgegroeid tot een wereldberoemde ontmoetingsplaats in de snowboard- en freestyle scene. ‘Aan het eind van elk seizoen bouwen we een enorme schans in het park. Dan komen skiërs, snowboarders, filmmakers en fotografen uit de hele wereld bij elkaar om hiervan af te gaan en dit vast te leggen. Hier kijk ik ieder jaar weer naar uit’.

Een kantoor met prachtig uitzicht: het Snowpark in Sölden was tien jaar lang Rudi’s werkplek.Een kantoor met prachtig uitzicht: het Snowpark in Sölden was tien jaar lang Rudi’s werkplek.

Naast de Giggijoch met zijn Snowpark en brede pistes raadt Rudi wintersporters ook de Gaislachkogel aan. ‘Dit is de ideale berg voor wanneer je op zoekt bent naar avontuur. De berg heeft steile hellingen en is voor freeriders nog uitdagender dan de Giggijoch’ zegt Rudi. Wanneer je daar gaat freeriden is dit uiteraard met lokale gids het meest verstandig. Het skigebied op de Retten- en Tiefenbachgletsjers lijkt op dat van de Giggijoch. Al vanaf het eind van de herfst kan hier geskied worden onder goede sneeuw- en weersomstandigheden. Hier zijn de afdalingen minder steil en toegankelijker. Met uitzondering van de Rettenbachferner, hier vindt ieder jaar de eerste World Cup op plaats.

Stop bij de Almwirtschaft

In de middag merken we dat we honger krijgen: het is tijd voor een lunch. Rudi neemt ons mee naar de Gampe Thaya, een ski lodge met eigen landbouw. ‘Het is hier altijd gezellig. Ze produceren vrijwel alles zelf. De lodge kent geen massa productie en dit zorgt voor producten van hoge kwaliteit, die ook nog eens beter zijn bereid’ vertelt Rudi enthousiast. Wij genieten van de Spätzle, Knödel en Kaiserschmarrn. Rudi heeft geen woord gelogen, het is hier heerlijk.

Een tussenstop in honderd jaar oude alm: Gampe Thaya.Een tussenstop in honderd jaar oude alm: Gampe Thaya.

Er zijn nog meer gezellige berghutten waar je wat kan eten of drinken. Rudi vertelt ons over de kleine, maar gemoedelijke Bratkartoffelhütte en Hühnersteige in Rettenbachtal. Onder de grotere bergrestaurants raadt hij restaurant Giggijoch aan. ‘De kok kookt hier heerlijk.’ Voor wie op sterrenniveau wil dineren is bij het restaurant ice Q, bovenaan de Gaislachkoglbahn aan het juiste adres. Hier zijn in het verleden beelden geschoten voor een van de James Bond films. ‘Je kan hier heerlijk high-end eten op een hoogte van 3.000 meter en geniet je van een prachtig uitzicht’ zegt Rudi. Na de laatste afdaling deelt hij nog zijn tips voor speciale overnachtingen, winkels en eetgelegenheden in Sölden.

Shoptip: Sporthütte Fiegl

Aan de zuidelijke rand van Sölden vind je Sporthütte Fiegl. Een aanrader volgens Rudi. ‘Hier koop ik alles wat ik nodig heb. Het advies is natuurlijk in elke sportwinkel in Sölden goed, maar ik kom het liefst hier’.

Burger, Craft Bier en livemuziek

Na een lange dag skiën zoekt Rudi graag de gezelligheid op. Hij brengt ons naar het burgerrestaurant JaTi. Hier ontmoeten wij ook Rudi zijn vrouw Anja en kleine Jussi. Onder het genot van een huis-gebrouwen biertje proeven we de ‘Black Beauty-hamburger’ en zoete aardappelfrietjes. Het smaakt ons erg goed. De inrichting van het restaurant is een mix van een antiekwinkel en moderne elementen.

Als echte Sölden-expert en liefhebber van livebands, raadt Rudi alle feestgangers de ‘Bierhimmel’ aan. Dit is al jaren dé bar van Sölden. ‘In deze klassieke bar treden vaak live bands op en serveren ze goed bier. Ondanks dat de bar niet groot is treden er elke week verschillende bands op. ‘Ik ben meer een Rocker dan een Electro fan’ zegt Rudi. Als je de sterren van de hemel wil dansen, kan je het beste naar de ‘Katapult gaan’. Dit is de meest populaire discotheek in Sölden. Als je een spectaculair event wil bezoeken, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het ‘Electric Mountain Festival’.

Overnachting tips

Een goedkope, maar mooie plek om te overnachten zijn volgens Rudi de ruime appartementen en nette pensions van ‘Sun Alpin’. ‘Ik ben er al een paar keer geweest en ik vind het prachtig. Moderne accommodaties, nieuw ingericht en veel hout’. Wie op zoek is naar luxe kan overnachten in het 5-sterren hotel ‘Hotel Central’.


                   Fotos Sun Alpin: Rudi Wyhlidal
                Fotos Sun Alpin: Rudi Wyhlidal

Ook ‘Lifestyle Hotel Bergen’, ‘Hotel Bergland’ en ‘Hotel Vaya’ zijn prachtige vakantieverblijven. Op de plek van ‘Hotel Vaya’ stond vroeger een ander hotel, waar Rudi jaren geleden, toen hij nog niet in Sölden woonde, altijd overnachtte. Daar verbleef hij iedere keer voor korte tijd. Over het nieuwe ‘Hotel Vaya’, wat voor het oude hotel in de plaats is gekomen hoort Rudi alleen maar positieve verhalen.


                   Fotos: Tirol Werbung, Carlos Blanchard
                Fotos: Tirol Werbung, Carlos Blanchard

Met deze tips sluiten we de gezellige dag met Rudi af. Wij wensen hem veel geluk toe in Sölden. Hij nodigt ons direct uit om nog een keer in dit wintersportgebied te komen snowboarden of skiën.

De geboren Villacher is sinds mei 2012 mede verantwoordelijk voor de persdienst en de website presse.tirol.at. Door de liefde voor zijn vriendin en de Tiroolse bergen is hij naar Innsbruck verhuisd. In zijn vrije tijd gaat hij graag wandelen en mountainbiken of kiest hij voor toerskiën en freeriding. Hij is af en toe ook te horen in het radioprogramma “Kulturton” op FREIRAD 105,9.

Laatste artikel van Michael
Foto: Naturparkregion Reutte, © Naturparkregion Reutte
Bijgewerkt op 03.07.2023 in Attracties
De 21 saaiste uitstapjes in Tirol
4 min. leestijd
Wandelen met sneeuwschoenen bij Hochfilzen in het Pillerseetal. (Foto: Tirol Werbung)
Bijgewerkt op 09.11.2020 in Attracties
Witte kerst: 10 plaatsen in de sneeuw
4 min. leestijd
Eder Robert – photography & cinematography
Bijgewerkt op 14.05.2018 in Attracties
Wandelen, gondels en ontbijt: zonsopgang op de berg
3 min. leestijd
1_Skifahren in Ischgl_Pardatschgrat
Bijgewerkt op 13.06.2016 in Attracties
Een dag in de sneeuw: Skiën in Ischgl.
4 min. leestijd
Alle artikelen van Michael
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.