Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Over hoe ik een overtuigde Kneipp-fan werd….

Bijgewerkt op 26.08.2020 in Attracties

29938449476_6b50b7ce4b_o

Toegegeven, hoewel ik me eerder als stadsmens beschrijf, moest ik even nadenken over het aanbod, dat een goeie vriendin me deed: wandelen & kneippen in Tirol. Kneippen - geef toe - klinkt niet al te glamoureus of trendy, en toen ik las dat in 1821 geboren priester Sebastian Kneipp een echte natuurmens was, vermoedde ik dat wij wellicht niet meteen de beste vrienden zouden worden. Bergschoenen, wandelkledij en -stokken inpakken, kreeg ik per sms kort en bondig opgedragen. Met geen woord repte mijn wandelgenoot over bikini en handdoeken voor de sauna of een massage. De avond voor vertrek wou ik bijna ons uitje afblazen. Ik had geen zin in “ouwewollensokken-dingen".

Gelukkig deed ik dat niet. Na 3 dagen in de Tiroolse bergen en door het water waden, kruiden verzamelen, veel beweging dus en een overdosis aan bergpanorama’s ben ik niet alleen helemaal overtuigd van kneippen maar denk er zelfs aan de eerste Kneipp-fanclub op te richten en zo de eerste voorzitster van deze nieuwe Kneipp-Club te worden. De naam “Kneipp” is bij ons in België en Nederland vooral bekend door zijn badoliën en kruidentheeën maar is eigenlijk veel meer: het is een zekere lifestyle. Sebastian Kneipp zei voor 200 jaar al “Alles, wat we nodig hebben, om gezond te zijn, doet ons de natuur rijkelijk cadeau.” En zo is het nog steeds. Niets is aan die uitspraak minder waar geworden door de jaren heen: om fit en gelukkig te zijn heb je geen dure voedingssupplementen of dure sportcursussen nodig.

Kneipp deelde zijn leer over het gezonde lichaam in in 5 zuilen: water, kruiden, beweging, voeding en innerlijke balans.

WATER

Sebastian Kneipp leed aan tbc en eigenlijk hadden zijn artsen hem opgegeven, toen hij in zijn medische boeken de kracht van water ontdekte en een winter lang ging baden in de ijskoude Donau. Zo herstelde hij langzaam. Talloze behandeling op basis van water schreef hij neer. Wist je bijvoorbeeld dat een bad nemen kan helpen bij hoofdpijn of slaapstoornissen? Ook bij beginnende verkoudheden of om het immuunsysteem te sterken, kan koud water helpen.
Wij kennen Kneippen vooral van de „ooievaarspas“ (beurtelings de knieën opgetrokken).


          Rustig hoekje om te kneippen...
        Rustig hoekje om te kneippen...

In Tirol vind je overigens talloze „Kneipp-Anlagen“ langs wandelwegen, zomaar naast de weide. Neem even een pauze en gun jezelf bijvoorbeeld een “Kneipp-Espresso”, de beste remedie tegen een namiddagsdipje: neem een armbad in koud water en voel meteen hoe verfrissend dit werkt. Je bent in een mum helemaal wakker!

29938449476_6b50b7ce4b_o

 KRUIDEN

De meesten onder ons eten graag een slaatje – en het onkruid dat ertussen groeit wordt netjes weggegooid. Spijtig genoeg, want precies die in het wild groeiende planten en kruiden bevatten veel meer voedingsstoffen en heilzame krachten als de perfect gecultiveerde sla. Deze kruiden en planten hebben niettemin een slechte marketing: ze groeien gewoon gratis op de weide en langs de straatkant en niemand stopt ze in plastiek verpakking. Wist je bijvoorbeeld dat waterkers veel gezonder is dan de tuinkers die je koopt in de supermarkt? En dat er kruiden bestaan die smaken naar pompelmoes? Ik wist dit allemaal niet in elk geval, maar na mijn driedaagse weet ik nu wel dat ik vaker op zoek ga naar lekkers in de weide.

BEWEGING

Nog voor de fitnessstudio’s uit de grond sprongen als paddestoelen, zei Kneipp: “Als een machine elke weersomstandigheid moet doorstaan en niet verzorgd wordt, dan zal ze snel kapot gaan, uit elkaar vallen en haar dienst niet meer doen. Precies zo is het met ons lichaam.” Daarom propagandeerde hij beweging en vooral: plezier hebben bij het bewegen. En als je je drie dagen lang beweegt hoog in de bergen, dan heb je veel plezier & pret.

VOEDING

Kneipp kon genieten en was absoluut tegen diëten. Hij at weliswaar niet al te veel en vooral seizoensgebonden. Daarbij lag de focus vooral op groenten en fruit. Gedurende onze bergtochten probeerde we “clean eating” toe te passen. Clean eating, letterlijk vertaald betekent ‘het schoon eten’, is niets anders dan zo veel mogelijk onbewerkte en natuurlijke voedingsmiddelen te eten. Koek, snoep, patat, chips, pizza staken dus niet in onze rugzak, maar wel appel, wortelen, een groot stuk brood etc. Maar toegegeven: ik had ook een doosje pralines van Léonidas op zak. Gewoon omdat het moet kunnen!

INNERLIJKE BALANS

Dit is de belangrijkste zuil bij Kneipp, want als de geest zich goed voelt, dan voelt het lichaam zich ook in zijn sas. En zo ontspanden we ons na onze drie dagen in de bergen – wat ook voor veel innerlijke balans zorgt –  in de mooiste sauna van Tirol, de Aqua Dome, en discuteerden over time-management en onze dromen over het leven. Heerlijke massages zijn heerlijk maar niet altijd noodzakelijk. Een lekker bad of sauna met heerlijke oliën helpt ook bij het ontspannen. Een goed boek, een bergwandeling in de frisse lucht – allemaal dingen die helpen om je hoofd vrij te krijgen.

Kneippen kan je ook met baby op de arm!Kneippen kan je ook met baby op de arm!

Misschien worden fans van Kneipp wel een beetje uitgelachen, feit is niettemin, dat de “Leer van Kneipp” werkzaam is en ons op de meest eenvoudige manier lang gezond en fit te blijven zonder chemische middelen of dure kosten. “Enkel en alleen omdat de zuilen van de “Leer van Kneipp” niks kosten, geloven mensen dat ze ook niets waard zijn,” las ik bij thuiskomst na een beetje surfen naar ‘wie, wat en waarom Kneipp’ was. Ik geloof daaraan niet meer, want hoewel ik met high heels en mijn favoriete dure gezichtscrème vertrok richting de bergen, kwam ik terug thuis met spierpijnen, wilde kruiden in mijn haren en platte bergschoenen. En toch ózo gelukkig!

In 2008 ruilde Evelyn Laureyns België in voor Oostenrijk - wat de liefde al niet doet met een mens - en wil nu niet meer weg uit het land van Sisi en Frans-Jozef. Ze reist als journaliste van Vorarlberg langs Tirol naar Stiermarken. Het meest in haar nopjes voelt ze zich in, op, boven, tussen de Tirolse bergen.

Laatste artikel van Evelyn
De Krampuslauf ontstond pas in de 20ste eeuw.
Bijgewerkt voor 4 dagen in Cultuur
De Krampus: Heb angst, maar vrees niet!
4 min. leestijd
Ort: Sillian
, © Hans Herbig
Bijgewerkt op 05.12.2022 in Familie
15 tips voor een geslaagde wintervakantie in Tirol
6 min. leestijd
Lechtaler Alpen Steinsee.
, © Tirol Werbung, Charly Schwarz
Bijgewerkt op 19.07.2021 in Attracties
10 verkoelende tips: zo kom je de hitte door in Tirol!
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 15.02.2021 in Mensen
Onmisbaar deze winter: de lawinedienst van Innsbruck !
4 min. leestijd
Ongewone beroepen – Innsbrucks Snowpark-shaper Bjarni Valdimarsson; Skylinepark Nordkette.
Bijgewerkt op 04.02.2021 in Mensen
Een nacht op stap met een snowpark-shaper
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 04.03.2020 in Attracties
5 musea voor de hele familie
3 min. leestijd
In een winterjasje ziet de reus er nog spectaculairder uit.
Bijgewerkt op 13.02.2020 in Attracties
Is het nep, dan is het Swarovski!
4 min. leestijd
De schonen zijn bijna thuis!
Bijgewerkt op 21.06.2018 in Cultuur
De winter komt eraan. Tijd voor de Almabtrieb!
4 min. leestijd
Dieren spotten aan de voet van de Grossglockner
Bijgewerkt op 25.04.2018 in Familie
Dieren in de Alpen
6 min. leestijd
Familienbahn Gampen, Serfaus
Bijgewerkt op 04.12.2017 in Familie
Met de kinderen in de skilift – onze tips!
4 min. leestijd
Kräuter-Tirol
Bijgewerkt op 20.11.2017 in Andere
Huismiddeltjes tegen allerhande winterkwaaltjes
6 min. leestijd
LegendaerePistenTirol
13.11.2023 in Sport
5 fabelachtige skipistes!
3 min. leestijd
Alle artikelen van Evelyn
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.