Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Sharing is Caring

Bijgewerkt op 26.07.2021 in Attracties

Op de Reither Kogel in het Alpbachtal.
, © Tirol Werbung, Georg Marshall Op de Reither Kogel in het Alpbachtal. © Tirol Werbung, Georg Marshall

De voetafdruk van een vakantie in de Alpen begint bij de heen- en terugreis. Een surfplank op het dak, mountainbike op het bagagerek, een crashpad in de kofferbak of een klimuitrusting op de achterbank. Is dat nodig? Niet in Tirol. Er zijn meer dan 500 locaties, waar sporters de juiste uitrusting kunnen huren. Wat al lang normaal is bij het skiën of snowboarden, werkt ook perfect in de zomer. Voorbeelden van uitstekende verhuurfaciliteiten die een nieuw perspectief bieden.

Mountainbike-paradijs Ötztal

Op de Leiterberg-trail in de Bike Republic.
, © Tirol Werbung, Peter Neusser Op de Leiterberg-trail in de Bike Republic. © Tirol Werbung, Peter Neusser

Wie even weg de dagelijkse sleur wil vergetenr, vindt andere Ups & Downs op de vele trails rondom Sölden. Pumptracks, fantastische natuurpaden, mountainbike en enduroroutes met verschillende rijprofielen en altijd een geweldig panorama, bieden de bezoekers van Bike Republic Sölden veel afwisseling en uitdagingen. Hier kun je je fiets prima thuislaten. Maar liefst 13 sportwinkels en verhuurlocaties verhuren hier fietsen waarmee je de routes kunt trotseren – van de 8 km korte track tot een uitdagende 34 km lange route over de gletsjer. “Wij zijn een uitstekende enduro-bestemming”, zegt Matthias Sommavilla van het Bike Rent Station Sölden/Ötztal. Sporthütte Fiegl en Sport Riml fuseerden in 2016 en gingen onder deze naam verder om samen te werken in de verhuur van ski’s maar ook van fietsen. Sommavilla is al 13 jaar een actieve enduro- en downhill-rijder. De aandacht voor de enduro is vooral een goede ontwikkeling voor degenen die niet zo vaak op trails rijden. “Een enduro lijkt meer op de fiets die thuis in je garage staat.” Maar ook de zeer ervaren mountainbiker laat zijn of haar eigen fiets steeds vaker thuis. Ongeveer 10% van de fietshuurders zijn echte ervaren fietsers. Of het nu gaat om het Spaanse merk Mondraker, Norco of Rocky Mountain uit Canada of Focus uit Duitsland, high-end fietsen zijn net zoveel gevraagd als instapmodellen. Een ander voordeel van verhuur: je krijgt altijd een actueel en goed onderhouden model. Geen van de ruim 100 fietsen in de ‘vloot’ is ouder dan twee jaar. Naaf, remmen, remschijven, banden – al deze onderdelen moeten na elke verhuur worden gecontroleerd en indien nodig vervangen. En natuurlijk krijgen de fietsen ook een grondige schoonmaakbeurt.

Watersport aan de Achensee: surfen, zeilen, stand-up paddling

Idyllisch: zeilen op de Achensee.
, © W9 StudiosIdyllisch: zeilen op de Achensee. © W9 Studios

Zin in een tochtje met de zeilboot of toch liever met de kano? Een sup-board of een surfplank? Op verschillende plaatsen rond het meer zijn er verhuurstations: van de watersportschool en het watersportcentrum in Maurach tot de bootverhuur in Pertisau. Informatie over de aanbiedingen en huurmogelijkheden in de regio vind je bij de lokale VVV.

Met de racefiets door Tirol

Door het Alpbachtal.
, © Tirol Werbung, Georg Marshall Door het Alpbachtal. © Tirol Werbung, Georg Marshall

We raden aan om bij aankomst de trein naar Innsbruck te nemen en bij de „Crazy Bikes“ een fiets te huren. Naast hoogwaardige mountainbikes is deze fietsverhuur ook gespecialiseerd in racefietsen. Van het comfortabele marathonmodel voor recreatieve fietsers tot de carbon-fiets voor echte sportievelingen. Er is een grote selectie perfect onderhouden fietsen, onder meer van het merk Trek. Ook in de winkel en verhuurservice „die Börse“ in de Leopoldstrasse in Innsbruck kun je goed terecht. De verhuurservice is zelfs op zondag geopend. Racefietsen en racefietsen voor recreatieve fietsers of profs zijn per dag of per week te huur, net als downhill- en endurofietsen (natuurlijk ook als e-bike) en de juiste accessoires – van helmen en fietsschoenen tot beschermers.

Alpinisme met tussenstop in Innsbruck

Op de klettersteig van Innsbruck. De benodigde uitrusting is te huur bij de Alpenvereniging Innsbruck.
, © Tirol Werbung, Frank StolleOp de klettersteig van Innsbruck. De benodigde uitrusting is te huur bij de Alpenvereniging Innsbruck. © Tirol Werbung, Frank Stolle

Als je de bergen en rotsen van Tirol wilt beklimmen, hoef je geen eigen uitrusting mee te nemen. Je kunt het – op voorwaarde dat je lid bent – huren bij het Alpenverein Innsbruck. Per seizoen verschilt waar de meeste vraag naar is, legt Mike Rutter van de Innsbruck Alpine Club uit. De grote favoriet in de winter: lawine-uitrusting. Sonde, schep, lawine-zendontvanger. In de zomer ziet het er natuurlijk anders uit, dan zijn vooral via ferrata-sets gevraagd. „We hebben veel herhalingsdaders “, lacht Rutter. “Vooral voor mensen die slechts twee of drie keer per jaar een via ferrata beklimmen, is het nauwelijks de moeite waard om de dure uitrusting te kopen. De situatie is vergelijkbaar met die voor noodhulpmiddelen in de winter”, zegt Rutter. Een ander voordeel van lenen: je krijgt altijd hoogwaardige apparatuur, ‘state of the art’. Zo worden de via ferrata-sets bijvoorbeeld om de drie jaar vervangen. De Alpine Club biedt dan de gebruikte tegen een gereduceerde prijs te koop aan. Regelmatig onderhoud hoort hier natuurlijk ook bij en maakt het huren van apparatuur voor de Alpine Club behoorlijk complex. Na elk gebruik worden de via ferrata-sets gecontroleerd op mogelijke schade, karabijnhaken worden getest, de basisplaten van de stijgijzers moeten worden gecontroleerd, evenals de batterijen van de lawine-zendontvangers. Een service waarop vakantiegangers kunnen vertrouwen.

Is het uitleengedrag de afgelopen jaren veranderd? “Absoluut”, zegt Rutter. Er wordt veel meer uitgeleend dan voorheen. Hij werkt nu tien jaar bij de Alpine Club en ziet een duidelijke trend: “Het vrijetijdsgedrag is de laatste jaren erg sportief geworden. Sport en bergen is de perfecte combinatie”, zegt hij. Vele vakantiegangers bellen voor hun reis om de juiste uitrusting reserveren. Een andere favoriet: klim- en bouldergidsen. Vooral met het jongere publiek. Natuurlijk, Innsbruck is een studentenstad – en de meeste van hen gaan in het weekend de bergen in.
Andere uitrusting die de Alpine Club in Innsbruck uitleent: sneeuwschoenen, Fiegl, touradapters voor skibindingen, helmen, klimtuigen, ijsbijlen, stijgijzers, bussoles (speciaal kompas), kaarten.

Crashpads om te boulderen in het Pitztal

Boulderen in het Pitztal.
, © TVB PitztalBoulderen in het Pitztal. © TVB Pitztal

Ook al is het aantal boulderers in het Pitztal, net als in het Zillertal, de laatste jaren gestaag toegenomen, crashpad-dragers zie je nog niet zoveel. Soms hoor je de vraag, wat doe je met een matras op je rug in het bos, als er iemand richting Mandlers Boden wandelt. Het antwoord is simpel: de mat gemaakt van verschillende lagen schuimrubber ligt op de grond waar je bij een val van de rotswand zou terechtkomen. Omdat bij het boulderen – dit is klimmen tot ongeveer 3,5 meter hoog – de klimmer niet is beveiligd door koorden en touwen, maar alleen door het crashpad op de grond.

In het Pitztal zijn crashpads al vier jaar beschikbaar bij het toerisme informatie in Wenns of bij het kantoor van de berggidsen in Mandarfen. Hierdoor hoeven boulderers aanmerkelijk minder bagage mee te nemen. Drie mensen en drie crashpads in één auto? Met een gemiddelde grootte van zo’n 120 bij 60 cm, ingepakt uiteraard, is dat een hele opgave. Om nog maar te zwijgen over een treinreis. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer bezoekers gebruik maken van de verhuurservice. „Onze crashpads zijn bijzonder populair in de zomermaanden juli en augustus“, meldt Elena Jenewein van de VVV in het Pitztal. De belangstelling voor boulderen is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen, vertelt zij. Geen wonder, er zijn ongeveer 180 routes in alle moeilijkheid categorieën (van 3 to 8a en 8a+) in Mandlers Boden.

Meer informatie over de verhuurmogelijkheden, over boulderen in het Pitztal en de topografie van het bouldergebied Mandlers Boden.

 

Alexander Zimmermann is zo vaak als hij kan in de bergen, meestal op wandel- of klimschoenen. Ook in de winter komt hij graag, dan op ski- of langlaufschoenen. Als journalist en strateeg pendelt hij tussen München, Tirol, Hamburg en Heidelberg.

Laatste artikel van Alexander
Baum-Holz
Bijgewerkt op 12.10.2020 in Attracties
Van houten pluggen tot pantoffelhelden
9 min. leestijd
Alle artikelen van Alexander
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.