Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Even rustig aan allemaal! 5 Slow-Travel-Hotspots in Tirol

Bijgewerkt op 13.09.2021 in Attracties

Slow-Travel-Hotspots , © Tirol Werbung, Sebastian Schels © Tirol Werbung, Sebastian Schels

Wilde wateren, stille bergen, betoverende plekken en bovenal geen stress. Overal in Tirol vind je Slow-Travel-Hotspots. Sommige verschuilen zich in rustige dalen, andere liggen naast drukke doorreisroutes. Hier 5 regio’s op een rij waar je kunt relaxen, rondtoeren en ontdekken waarom deze plaatsen zo uniek zijn.

Rust op het hoogste niveau: Vent

Het concept ‘Slow Travel’ is in Vent in het Ötztal gebaseerd op een concept uit 1860 van de gletsjerpriester Franz Senn, later bekend als een van de oprichters van de Duitse Alpenvereniging. Vakantiegangers vinden hier zowel een grote portie ontspanning als avontuur: Trans-Alpentochten en het beroemde Venter-circuit, de Via Alpina, starten vanaf Vent. Daarnaast is Vent het perfecte uitgangspunt voor wandelingen naar 8 Alpenvereniging- en berghutten. Wie was de eerste die enkele van de toppen beklom? Precies: priester Franz Senn.

De Rofenhöfe bij Vent zijn de hoogstgelegen bergboerderijen in Oostenrijk, die het hele jaar geopend zijn. 
, © Tirol Werbung Bernhard AichnerDe Rofenhöfe bij Vent zijn de hoogstgelegen bergboerderijen in Oostenrijk, die het hele jaar geopend zijn.  © Tirol Werbung Bernhard Aichner

De bouwmeester: Steinberg am Rofan

Wie weet waar de Brandenberger Alpen liggen? Juist, tussen de Achensee, Inntal en de Bayerischen Voralpen – in Tirol dus. En dat is het voordeel van het Rofangebergte, zoals de regio eveneens wordt genoemd. Ver weg van stress en hectiek, maar toch op slechts 15 kilometer afstand van de Achensee ligt het dorp Steinberg am Rofan. Een betoverende plek met nog geen 300 inwoners. De ongerepte natuur is hét highlight van het gebied: hier kun je volledig tot rust komen, actieve tochten maken in de bergen of de romantische omgeving ontdekken langs de Steinberger Ache. In 2018 bouwde de bekende houtarchitect Bernardo Bader een state-of-the-art ‘Gaststube’ met restaurant, boerderijwinkel, zomercafé en concertzaal. De uitstraling van het multifunctionele gebouw sluit perfect aan bij de sfeer van het dorp. ‘s Winter is er ook een skigebied te vinden in Steinberg - het kleinste in Tirol. De rustige pistes zijn perfect voor beginners en gezinnen.

Gewoon. Samen. Zijn. Het 400 jaar oude Mesnerhof in Steinberg.
, © MesnerhofGewoon. Samen. Zijn. Het 400 jaar oude Mesnerhof in Steinberg. © Mesnerhof

Twee werelden in één dal: het Gschnitztal

Hier liggen twee werelden heel dicht bij elkaar. Om precies te zijn: op 9,7 kilometer afstand van het centrum van Gschnitz rijden dagelijks 40.000 auto’s over de Brenner. In het bergdorp zelf, gelegen in een zijdal van het Wipptal, vinden bezoekers het tegenovergestelde: stilte en rust. Hier wonen 460 mensen en bijna net zoveel barokschilderijen. De toppen van de hoofdkam van de Alpen omringen het dorp, waarbij sommige boven de 3.000 meter reiken. Het dal is een trogdal, zoals je kent uit een aardrijkskundeboek en dus gevormd door gletsjers in de laatste ijstijd.  Glooiende en steil beboste berghellingen worden afgewisseld met groene alpenweiden, vandaar dat er ook geen skiliften te vinden zijn. Bezoekers genieten hier in de winter van een perfect loipennetwerk in het dal.

De perfecte plek om te ontspannen – hoog boven het Gschnitztal.
, © Tirol Werbung, Markus JeneweinDe perfecte plek om te ontspannen – hoog boven het Gschnitztal. © Tirol Werbung, Markus Jenewein

De klassieker: Sellrain

In Sellrain, gelegen halverwege tussen Innsbruck en Kühtai, is ‘Slow Travel’ al lang een bewuste keuze. Het bergdorp Sellrain maakt sinds de jaren 80 deel uit van ‘Ruhegebiets Stubaier Alpen’. Bezoekers reizen terug in de tijd, want bergboeren werken veelal nog op traditionele wijze. Zo drogen zij het hooi nog steeds op zogeheten ‘stanggers’. Wie de rust wil combineren met culinaire hoogstandjes is op de vele almen in Sellrain en het naburige Fotschertal aan het juiste adres voor overheerlijke kazen en delicatessen.

De Juifenalm is één van de vele berghutten in Sellrain. 
, © Tirol Werbung, Jörg KoopmannDe Juifenalm is één van de vele berghutten in Sellrain.  © Tirol Werbung, Jörg Koopmann

Uit vogelperspectief: het Lechtal

Wilde, avontuurlijke natuur in één van de laatste wildwaterrivierlandschappen in Europa. Alle 14 gemeenten in het Lechtal liggen veraf van het dagelijkse leven. Vanaf de 200 meter lange en 110 meter hoge Holzgauer-hangbrug heb je een mooi uitzicht over het gebied waar ontspanning en avontuur hand in hand gaan. Omringd door 42 vierkante kilometer beschermd natuurpark, is het Lechtal de perfecte plek voor gezinnen en liefhebbers van ongerepte natuur. Vogels spotten doe je het beste tussen de steden Stanzach en Reutte, waar grindbanken van wel 500 meter breed te vinden zijn. Met een beetje geluk zie je hier typische vogelsoorten, zoals de oeverloper of de kleine plevie, die leven op deze kiezel- en grindbanken. Ben je op zoek naar iets meer actie? Dan moet een rafttocht over de wildwaterrivier zeker op de to-do-list.

Gramais in de Lechtaler Alpen is de kleinste gemeente in Oostenrijk. 
, © Tirol Werbung, Bert HeinzlmeierGramais in de Lechtaler Alpen is de kleinste gemeente in Oostenrijk.  © Tirol Werbung, Bert Heinzlmeier

Ole Zimmer woont in München en gaat, wanneer het maar kan, de bergen in. Hoewel rugby zijn eerste en nog altijd meest geliefde sport is, wordt de freelance journalist ook erg enthousiast van allerlei typische Tirol-onderwerpen, van skitours en mountainbiken tot het lekkers van de alpine keuken.

Laatste artikel van Ole Zimmer
Alle artikelen van Ole Zimmer
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.