Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Lederproducten gemaakt in Tirol: Grga

Bijgewerkt op 25.01.2021 in Cultuur

ledermanufakturgrgatirol

Gregor Mair heeft van zijn ambacht zijn beroep gemaakt: in een kleine werkplaats ontwerpt en maakt hij tijdloze lederen handtassen.

De eerste keer dat ik kennis maakte met het werk van Gregor Mair was op een designerbeurs. Later kwam ik zijn kunstwerken tegen in één van mijn lievelingswinkels in Innsbruck. Eenvoudig, elegante handtassen, gemaakt van echt leder en stuk voor stuk uniek. De handtassen worden in de enige lederfabriek in heel Tirol gemaakt. Maar hoe kom je op het idee om handtassen te ontwerpen?

Het begon met een ‚tabakstasje‘

Ik ben op bezoek in de werkplaats van Gregor Mair in de Hallerstraße 41 in Innsbruck. Grote rollen leder in cognac, donkerbruin, zwart en rood ligt opgerold in de rekken. Twee grote naaimachines staan in het midden van het kleine atelier. De lucht vult zich met de geur van leder en overal liggen schouder-, hand-, geld- en computertassen. Gregor Mair werpt een blik over zijn creatieve rijk: ‚Dat ik met leder begon te werken, is een puur toeval‘, vertelt hij. De Tiroler studeerde oorspronkelijk architectuur, maar hij kwam er snel achter: ‚dat is niets voor mij‘. Hij stopte zijn studie en ging werken als lichtontwerper. Ondanks dat zijn creativiteit hier de ruimte kreeg om te ontwikkelen, was ook dit niet helemaal zijn ding.

Tijdens een ernstig fietsongeluk brak Gregor zijn dijbeen en moest hij zes maanden revalideren. In die periode begon hij met leder te werken. ‚Ik heb nooit gedacht dat dit ooit mijn beroep zou worden.‘ Hij maakte een portemonnee en een tasje voor zijn tabak. In zijn vriendenkring was het tabakstasje gelijk een grote hit: hij heeft er uiteindelijk 150 gemaakt. Hierdoor kreeg hij een idee: ‚Laat ik met mijn talenten professioneel iets doen.‘

Het motto: doorbijten

De droom zijn eigen lederatelier ‚grga‘ te openen, was niet makkelijk te verwezenlijken. Wie in Oostenrijk leder wil bewerken, heeft daarvoor een licentie, een vergunning nodig, die gelinkt wordt aan een vaardigheidsexamen. ‚Ik heb mijn tanden op elkaar gezet, het examen afgelegd en zo dan toch een vergunning gekregen.‘ Met de vergunning, die Gregory Mair bezit, mag hij echter niet alles produceren. Zo mag hij bijvoorbeeld geen lederen koffers maken. ‚De laatste jaren heb ik veel praktische ervaring verzameld‘, vertelt hij. Er is alleen wel een probleem met het oefenen in de praktijk. In Tirol is hier geen mogelijkheid voor, er worden namelijk geen cursussen aangeboden. Gregor Mair heeft het meeste zelf moeten leren. Helmut Schmarda, één van de laatste koffermakers in Tirol, heeft hem veel tips en tricks gegeven. ‚Ik leer iedere dag weer wat nieuws‘, zegt Mair.

Heeft het doorbijten zijn vruchten afgeworpen? Hier volgt al snel het antwoord ‚ja‘ op. Uiteraard zaten er risico’s aan vast. De financiële investeringen voor naaimachines, huurkosten en de inkoop van het leder bijvoorbeeld zijn hoog. Maar hij haalt veel plezier uit zijn werk en geniet ervan zijn eigen baas te zijn.

De herfst is voor de lederdesigner een bijzonder drukke periode. Vaak zit hij nog tot laat in de nacht in zijn kleine werkplaats te werken aan verschillende opdrachten. ‚Tijdens de herfst plannen mensen hun kerstinkopen en komen de bestellingen dus vlot binnen. Klanten komen ook wel eens naar de werkplaats en zoeken ter plekke wat uit.‘ Gregor Mair verkoopt zijn producten ook online en op vele beurzen binnen en buiten Oostenrijk zijn, zijn producten terug te vinden. ‚Achter mijn verkoopstand staan en klanten vertellen over hoe een oud ambacht tot moderne producten, daar geniet ik enorm van.‘

Twee keer per jaar een nieuwe lading leder

Gregor droomt van een kleine lederfabriek in het centrum van Innsbruck. Tot die tijd moet hij tevreden zijn met zijn atelier in de Hallerstraße. Het leder voor zijn producten haalt hij voornamelijk uit Spanje. Daar is een kleine leerlooierij gevestigd, die al meer dan 200 jaar plantaardig looit, wat betekent dat geen gebruik van schadelijke chemicaliën wordt gemaakt. Twee keer per jaar reist hij naar de Spaanse looierij en zoekt hij nieuw leder uit. Hij koopt ook leder bij verschillende handelaren in Duitsland en rijdt zo nu en dan op en neer naar Italië. De lederbeurs in Milaan bezoekt hij ook jaarlijks. Hier zijn de meest bijzondere soorten leder te vinden, zoals bijvoorbeeld visleer, waaruit hij in het verleden ook al handtassen maakte. Voor Gregor Mair is het belangrijk dat hij zijn klanten kan vertellen waar het leer vandaan komt: ‚Dit is een belangrijk aspect. Ik merk dat dit een toegevoegde waarde biedt aan vele klanten en hiermee waarderen zij het product nog meer.‘ Handwerk in strijd met massaproductie dus.

Zijn stijl blijft hij altijd trouw: eenvoudig, geen poespas, alleen drukknopen. ‚Zelfs wanneer klanten vragen om iets anders te ontwerpen, blijf ik dicht bij mijn eigen lijn. Het moet praktisch zijn. Ik vind het belangrijk dat ik steeds weer kan optimaliseren en aanpassen. En ik geef graag mijn kennis verder in de vorm van advies. Deze service heeft me al veel klanten uit Luxemburg en Zwitserland gebracht.“

De ouderwetse koerierstas in een nieuw jasje

Inspiratie voor zijn designs haalt hij uit alledaagse dingen, uit films of het verleden: ‚Soms zie ik in musea tassen uit het verleden en die wil ik dan graag herontwerpen. Zoals deze tas‘, vertelt hij, ‚die heb ik gezien in de tv-serie ‚Der Kurier der Kaiserin.‘ De Innsbrucker houdt van leder doordat het zo verandert doorheen de tijd én daardoor ook mooier wordt. ‚Wanneer het leder een kleine beschadiging heeft of er iets niet helemaal perfect is, dan gebruik ik het alsnog. Daardoor wordt het voor mij nog specialer.‘

 

Laatste artikel van Rosanna
Plaatsen: Achenkirch.
, © Tirol Werbung, Michael Grössinger
Bijgewerkt op 20.12.2021 in Cultuur
10 weetjes over „Stille Nacht! Heilige Nacht!“
4 min. leestijd
Die Autobahn im Wipptal.
Bijgewerkt op 08.04.2020 in Attracties
Rijverbod in Tirol tijdens de weekends: waarom precies?
5 min. leestijd
Waldbaden Seefeld
Bijgewerkt op 10.09.2019 in Attracties
Boslust
5 min. leestijd
Alle artikelen van Rosanna
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.