Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Designer Tord Boontje: ‘Op het juiste moment vallen alle puzzelstukjes als een groot kunstwerk in elkaar‘

Bijgewerkt op 28.02.2017 in Cultuur

tw-blog_tord-boontje-13

De in Nederland geboren ontwerper Tord Boontje is een van de meest gewaardeerde designers van Europa. Hij werkt vanuit zijn atelier in de trendy Londense wijk Shoreditch. Samen met de legendarische Britse modeontwerper Alexander McQueen creëerde hij in 2003 de magische kerstboom ‘Silent Night’ voor Swarovski. Nu is Tord tijdelijk terug in Wattens met grote dimensionale ontwerpen in de 'Swarovski Kristallwelten'. Wij maken van de gelegenheid gebruik en stellen hem wat vragen!

Ziet u zichzelf als een kunstenaar of een ontwerper?
Ik denk een combinatie van beide. Ik begon als ontwerper, maar de grens tussen kunst en design vervaagt steeds meer. Kunstenaars maken tegenwoordig ook designs en ontwerpers maken ook kunst. Het loopt steeds sneller in elkaar over.

Lichtinstallaties, meubels of textieldesign… Hoe zorgt u ondanks de uiteenlopende producten toch voor een succes van de designs?
Ik weet niet of ik mijn ontwerpen allemaal een succes mag noemen. Zelf ben ik constant op zoek naar nieuwe ervaringen en wil ik herhaling vermijden. Ik houd ervan om samen met kunstenaars, technici en grafisch ontwerpers te werken en zo nieuwe materialen en technologieën te ontdekken.

U noemde in een eerder interview dat u veel van de mode-industrie heeft geleerd. Hoe is dit terug te zien in uw projecten?
Vroeger, toen ik samenwerkte met Alexander McQueen, bezocht ik ontelbaar veel modeshows. Ik vond het fascinerend te zien hoe alle voorbereidingen, waaronder kleding, modellen en muziek, op het podium samenkwamen tot een groot kunstwerk. In tegenstelling tot de grote shows, waren de productpresentaties erg saai. Ik weet dat ik mezelf geen modeontwerper mag noemen, maar ik heb veel tijd en energie in het modevak doorgebracht om mee te nemen in mijn eigen werk.

Dus niet alleen de grens tussen kunst en design vervaagt, maar ook de grens tussen de verschillende disciplines voor het ontwerpen?
Precies. Het proces van ontwerpen blijft uiteindelijk hetzelfde. Het maakt niet uit of je postzegels, mode of stoelen ontwerpt. De technologie verandert echter wel snel. Daarom werken ontwerpers vaak samen met mensen die gespecialiseerd zijn in verschillende disciplines. Als ontwerper ben je gespecialiseerd in het ontwerpen, maar niet altijd in de vakgebieden waarvoor jij ontwerpt.

Hoe krijgt u nieuwe ideeën?
Ik krijg nieuwe ideeën omdat ik altijd samenwerk met verschillende personen uit andere disciplines. In mijn atelier zijn wij bijvoorbeeld met z’n vieren en bij ieder project hebben wij een klant, een ambachtsman en een technici. Voor mijn laatste ontwerpen hier in Wattens heb ik samengewerkt met het in Innsbruck gevestigde bedrijf ‘MK Illumination’, de internationale specialist in licht en design. Zij hebben het werkelijk fantastisch gedaan. ‚MK Illumination‘ heeft mijn tweedimensionale designs omgezet naar prachtige driedimensionale beelden en het eindresultaat zag er precies hetzelfde uit als mijn tekeningen. Dit toont aan dat een goede samenwerking de sleutel tot succes is.

Het bedrijf ‘MK Illumination’ uit Innsbruck heeft de ontwerpen van Tord Boontje omgezet in driedimensionale sculpturen. Het bedrijf ‘MK Illumination’ uit Innsbruck heeft de ontwerpen van Tord Boontje omgezet in driedimensionale sculpturen. 

U werkt nu al tien jaar samen met Swarovski waarvan het ‘Winter Wonderland’ uw laatste project is. Wat is de gedachte achter de enorme dieren en voorwerpen die geplaatst zijn in de tuin van de Kristallwelten?
Ik houd van grote ontwerpen omdat zij mij herinneren aan mijn jeugd. Als je naast een reusachtige steenbok en konijn zit, krijg je direct het fantasierijke gevoel terug dat je had als kind. Ik denk onmiddellijk terug aan een tijd van minder problemen en volledige vrijheid. Voor mij is dat het effect van mijn nieuwe project ‘Winter Wonderland’. Bovendien geven kleinere ontwerpen niet dezelfde belevenis dan wanneer ze reusachtig zijn.

‚Als je gaat zitten tussen de enorme steenbok en het grote konijn krijg je direct het gevoel terug uit je kindertijd.‘ Tord Boontje beschrijft zijn gedachte achter de nieuwste sculpturen in de tuin van de Swarovski Kristallwelten.‚Als je gaat zitten tussen de enorme steenbok en het grote konijn krijg je direct het gevoel terug uit je kindertijd.‘ Tord Boontje beschrijft zijn gedachte achter de nieuwste sculpturen in de tuin van de Swarovski Kristallwelten.

Japan, Abu Dhabi en Milaan: u heeft gewerkt in verschillende landen op de wereld. Kijkt u graag terug op uw werk uit het verleden?
Meestal zijn mijn favoriete projecten mijn meest recente ontwerpen. Maar, mijn projecten uit het verleden zijn een belangrijk onderdeel van wie ik ben. Daar kijk ik graag op terug. In Milaan heb ik een paar jaar terug ‘Happy Ever After’ ontworpen. Dit was het begin van mijn samenwerking met de grote meubelfabrikant ‘Maroso’. Het ontwerp was een groot experiment: ik ging met textiel werken. Ik moest uitzoeken hoe textiel en meubels gecombineerd konden worden. Meubeldesign was op dat moment nog zo minimalistisch dat het gewoon saai was. Ik wilde een nieuwe vorm van emotie in de meubelwereld brengen. Dit werkte. De bezoekers die de kamer met ontwerpen bezochten, voelden direct de energie en bijzondere sfeer die ik wilde overbrengen. Het ontwerp, de muziek en de kleuren: het kwam allemaal samen. Net zoals met de modeshows van Alexander McQueen.

Tord Boontje is in 1968 geboren in Enschede, Nederland. Hij komt uit een artistieke familie. Zijn moeder was een textielontwerpster en docent in textiel design en kunstgeschiedenis. Zij heeft hem al tijdens zijn kindertijd geïnspireerd om objecten te ontwerpen en te bouwen. De ruimte in het ouderlijk huis was beperkt. Alle kamers waren gevuld met materialen en boeken. De doe-het-zelf aanpak was standaard in Boontjes kindertijd. ‘Als ik iets voor mijn kinderkamer wilde, moest ik het zelf bouwen’, zegt de ontwerper. Boontje is uiteindelijk afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven en aan de Londense Royal College of Art. Sinds 1996 heeft hij zijn eigen studio in Londen. Zijn werken werden getoond in verschillende internationale tentoonstellingen en hij heeft diverse prijzen gewonnen. Zo ontving hij onder andere voor de tweede keer de felbegeerde Red Dot Award in 2013.

Tord zijn laatste project ‘Winter Wonderland’ is te zien tot en met 21 januari 2017 in de Swarovski tuin van Kristallwelten.

Tirol isch lei oans, isch a Landl a kloans. Isch a schians, isch a feins, und des Landl isch meins. Moet ik nog meer zeggen?

Laatste artikel van Ines
_DSF9252_web
Bijgewerkt op 14.11.2022 in Andere
Een kerstkrans maken: stap-voor-stap handleiding
3 min. leestijd
Bijgewerkt op 17.06.2022 in Sport
Welk wandeltype ben jij?
4 min. leestijd
Stap 5: De Knödels met salade of bouillon serveren.
Bijgewerkt op 08.05.2022 in Eten & drinken
Overheerlijk: Tiroolse Kaspressknödel
2 min. leestijd
Innsbruck
Bijgewerkt op 14.05.2018 in Attracties
72 uur in Innsbruck
3 min. leestijd
Muttekopfhütte
Bijgewerkt op 24.07.2017 in Sport
Professionele tips voor meer veiligheid tijdens je bergtocht
5 min. leestijd
Bijgewerkt op 09.03.2015 in Andere
17 x Tirol vanuit het oogpunt van honden
2 min. leestijd
Alle artikelen van Ines
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.