Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Een tussenstop in de Bergsteigerdörfer van het Wipptal

Bijgewerkt op 02.05.2017 in Eten & drinken

Sankt Jodok in het Wipptal
Sankt Jodok in het Wipptal

Wie tegenwoordig over de Brennerautoweg van Innsbruck richting Italië rijdt, komt in korte tijd langs alle zijdalen van het Wipptal. Ondanks de steeds groter wordende rol van de Brenner als reisroute hebben deze zijdalen hun oorspronkelijke karakter behouden. Over een zomerse tussenstop in de Bergsteigerdörfer St. Jodok, Schmirn- en Vals.

Het was Goethe die schreef in 1786: “Von Innsbruck herauf wird es immer schöner…” en gelijk heeft hij. Ik schakel een versnelling terug en verlaat bij uitrit 19 de Brennersnelweg. Tien kilometer is het nu nog naar Sankt Jodok, een klein dorpje, vernoemd naar de bedevaartsheilige Judocus – Jodok in het Duits. Vroeger trokken de pelgrims naar Rome door Sankt Jodok, vandaag zijn het de wandelaars langs de Tiroler Jakobsweg. Wat dit dorpje op 1129 meter echter zo bijzonder maakt, is de toegang tot zowel het Schmirn- als het Valsertal. Twee valleien die bekend staan om hun rust, schoonheid en natuurlijkheid. De regio St. Jodok, Schmirn- en Valsertal mag zichzelf dan ook sinds 2012 Bergsteigerdorf noemen, een titel die een regio kan krijgen wanneer ze “neen” zeggen tegen de grote Eurobiljetten die het toerisme opbrengen kan en dus niet protsen met reusachtige hotels, skiliften over meerdere bergkammen en kunstmatig besneeuwde pistes tijdens de wintermaanden.


          OLYMPUS DIGITAL CAMERA
        OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eigenlijk ben ik op weg naar het warme Italië , maar vooraleer ik me in het drukke dolce vita gooi, gun ik me een paar dagen rust in de Geraerhütte in het Valsertal. Vanaf de parkeerplaats Geraerhütte gaat het te voet bergop. Gelukkig heb ik een bagagetransport geregeld bij het boeken van de logies, denk ik een paar keer luidop. Katharina Lanthaler, verwelkomt me als ik na ongeveer 45 minuten bij de hut aankom – een beetje moe toegegeven. Uit de keuken geurt het echter heerlijk en ik vergeet al snel die pijne voeten! De hut telt 105 bedden– waaronder zelfs een paar in gezellige tweepersoonskamers – maar Katharina en Arthur bedienen ook graag dagjesmensen en klimmers. De avond laat ik uitklinken met blik op de rots- en ijswanden van Olper, Fußstein en Schrammacher die één voor één rood kleuren bij zonsondergang.

Panoramafoto van de GeraerhüttePanoramafoto van de Geraerhütte

De volgende morgen trekken vele gasten verder naar de Alpeinerscharte, de bergpas richting het Zillertal of het Steinerne Lamm, een rots in de vorm van een lam op de bergpas naar het Schmirntal. Ik heb echter een afspraakje met Helga Maria Hager in de Helga’s Alm, een alm die, zo blijkt na aankomst, precies op almen lijkt uit  sprookjesboeken. De enige luxe die je hier vindt, is een vaatwasser en een composttoilet in plaats van een kakhuis. Hier woont Helga met haar 14 geiten die ze als eigen kinderen behandelt. Helga is een bijzondere vrouw: ze is de eerste Oostenrijkse wijnsommelière, is officiële Tiroler berg- en almgids en ze maakt kaas, overheerlijke, excellente geitenkaas. Een hele dag vertoef ik op haar alm, help ze bij hooimatrassen en geitenkaas te maken en gewoon genieten van de stilte hier boven.

Helemaal aan het einde van de Schmirntal stoot je op de Gasthof Kasern – waar je de lekkerste taart eet in de regio – van waaruit een wandelroute richting Tuxer Joch (2.338 m) voert. Wolfgang, mijn berggids op dag 2 van mijn bezoek aan het Wipptal, en ik parkeren er onze wagen en trekken onze stapschoenen aan. Vandaar gaat het via weg 324 op het Tuxer Joch, de overgang naar het Zillertal. Nu en dan pittig steil gaat het gestaag bergop. Hoe hoger we komen, hoe imposanter de omgeving wordt: we genieten een prachtig uitzicht op de Jochgrubenkopf (2.453 m), ontdekken zijdeplantgentiaan en arnica langs het wandelpad, luisteren naar het ruisen van een waterval. Na ongeveer 2,5 uur komen we boven aan en worden we getrakteerd op een uitzicht over de Tuxer Gletsjer en omliggende bergen. Vanop een kleine heuvel zie je zelfs tot in het Tuxertal, de wel meest bekende vallei van het Zillertal.

Deze route, zo vertelt me mijn gids, heeft een bijzondere historische betekenis. Het dorp Hintertux in het Zillertal telde tot in 1926 tot de gemeente Schmirn in het Wipptal. Dat betekende dus ook dat bijvoorbeeld gestorvene dorpelingen over het Tuxer Joch moesten worden gesleept om dan vervolgens in het Wipptal begaven te worden. Een bijzonder heikel iets, vooral tijdens de winter. In de wintermaanden werden daarom de verstorvenen op zolder ingevroren tot de lente weer kwam en de weg naar het Schmirntal weer vrij werd. Sinds 1926, sinds Hintertux tot het Tuxertal hoort, staan hier drie oude kruistekens die moeten herinneren aan het lange, gevaarlijke oversteken van de bergpas door de bewoners van Hintertux.

Tuxer Joch

PRAKTISCHE INFO

ERHEEN:

Brussel – Sankt Jodok am Brenner 870 km
Amsterdam – Sankt Jodok am Brenner 960 km
Vliegen kan meermaals per week met Transavia van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven naar Innsbruck (vanaf €90 pp).
Met buslijn F of taxi kom je vervolgens heel makkelijk naar Innsbruck station, waarna het per trein richting Sankt Jodok am Brenner gaat in een half uurtje
Transavia en Eurowings vliegen beiden ook meermaals per week van Brussel naar Salzburg (vanaf €75 pp).

WANDELROUTE TUXER JOCH: Start in Ladins, Schmirn bij Gasthof Kasern. Weg nr 324 Tuxerjochhaus, Lengte: 7km, Hoogteverschil: 790m, Aan te bevelen van juni tot september. Mogelijkheid op krachten te komen in het Tuxerjochhaus (Tuxer Joch) of Gasthof Kasern (Schmirntal)

INFO : Wipptal Tourismus

In 2008 ruilde Evelyn Laureyns België in voor Oostenrijk - wat de liefde al niet doet met een mens - en wil nu niet meer weg uit het land van Sisi en Frans-Jozef. Ze reist als journaliste van Vorarlberg langs Tirol naar Stiermarken. Het meest in haar nopjes voelt ze zich in, op, boven, tussen de Tirolse bergen.

Laatste artikel van Evelyn
De Krampuslauf ontstond pas in de 20ste eeuw.
Bijgewerkt voor 12 dagen in Cultuur
De Krampus: Heb angst, maar vrees niet!
4 min. leestijd
Ort: Sillian
, © Hans Herbig
Bijgewerkt op 18.10.2021 in Familie
15 tips voor een geslaagde wintervakantie in Tirol
6 min. leestijd
Lechtaler Alpen Steinsee.
, © Tirol Werbung, Charly Schwarz
Bijgewerkt op 19.07.2021 in Attracties
10 verkoelende tips: zo kom je de hitte door in Tirol!
4 min. leestijd
Daniel Craig als „007“ © Ötztal Tourismus
Bijgewerkt op 16.03.2021 in Attracties
Mijn naam is Bond, Evelyn Bond!
7 min. leestijd
Bijgewerkt op 15.02.2021 in Mensen
Onmisbaar deze winter: de lawinedienst van Innsbruck !
4 min. leestijd
Ongewone beroepen – Innsbrucks Snowpark-shaper Bjarni Valdimarsson; Skylinepark Nordkette.
Bijgewerkt op 04.02.2021 in Mensen
Een nacht op stap met een snowpark-shaper
4 min. leestijd

Ort: Kartitsch
Bijgewerkt op 07.10.2020 in Attracties
Langzaamaan in het Oost-Tiroolse Gailtal
7 min. leestijd
29938449476_6b50b7ce4b_o
Bijgewerkt op 26.08.2020 in Attracties
Over hoe ik een overtuigde Kneipp-fan werd….
5 min. leestijd
Wildseeloderhaus aan de Wildseelodersee
Bijgewerkt op 11.07.2020 in Familie
Herfstwandeling naar de Wildseelodersee
3 min. leestijd
Bijgewerkt op 04.03.2020 in Attracties
5 musea voor de hele familie
3 min. leestijd
In een winterjasje ziet de reus er nog spectaculairder uit.
Bijgewerkt op 13.02.2020 in Attracties
Is het nep, dan is het Swarovski!
4 min. leestijd
TEXT Günter Kast | PHOTOS Robert Fischer
Bijgewerkt op 12.11.2018 in Mensen
Ik verdoezel probleemzones!
7 min. leestijd
Bij Innsbruck op de koffie met Olympisch en Europees kampioen Anna van der Breggen
Bijgewerkt op 29.09.2018 in Sport
Interview met de Nederlandse wielrenster Anna van der Breggen
6 min. leestijd
De schonen zijn bijna thuis!
Bijgewerkt op 21.06.2018 in Cultuur
De winter komt eraan. Tijd voor de Almabtrieb!
4 min. leestijd
Dieren spotten aan de voet van de Grossglockner
Bijgewerkt op 25.04.2018 in Familie
Dieren in de Alpen
6 min. leestijd
Glampen… romantisch!
Bijgewerkt op 04.04.2018 in Andere
Winters knus op 21m2!
7 min. leestijd
Familienbahn Gampen, Serfaus
Bijgewerkt op 04.12.2017 in Familie
Met de kinderen in de skilift – onze tips!
4 min. leestijd
Kräuter-Tirol
Bijgewerkt op 20.11.2017 in Andere
Huismiddeltjes tegen allerhande winterkwaaltjes
6 min. leestijd
LegendaerePistenTirol
28.12.2021 in Sport
5 fabelachtige skipistes!
3 min. leestijd
34658812005_b6651975de_o
13.09.2018 in Familie
In de ban van de Zoo !
4 min. leestijd
Alle artikelen van Evelyn
1 reactie beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.