Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

5 lekkernijen voor koude dagen

Bijgewerkt op 23.01.2023 in Eten & drinken

Goed eten is lekker eten. Daarover moeten we niet verder discussiëren. Ook niet in Tirol, want hier is „lekker & goed eten“ een must om de koude en de kilte tijdens de lange wintermaanden te trotseren, om het buitenleven op de witte bergtoppen en dichtgevroren meren te kunnen genieten.

1. Schorseneer

Groente

De groentesoort „schorseneer“ heeft nu niet meteen de meest appetijtelijke naam. Toch smaakt hij overheerlijk – bijvoorbeeld in combinatie met knoflook, kruidenzout, peper, olijfolie en een scheutje appelazijn. Klaar is een lekker tussendoortje! Een synoniem voor schorseneer klinkt overigens een stuk attractiever: winterasperge.

2. Blattstockl uit Osttirol

Gebak

De kerstperiode zonder Blattstockl? Ondenkbaar, tenminste in Osttirol. Blattstockl bestaat uit afwisselend een laagje gebakken gistdeeg en een vulling uit maanzaad. Bovenop komt een laagje gesmoltene boter. Je kunt het ook wel een “droge Germknödel” noemen. Maar tijdens de feestdagen moet je ook geen calorieën tellen, toch?!

3. Lienzer Lebzelten

Ontbijtkoek

Een kerst zonder peperkoek is bijna net zo ondenkbaar als een kerst zonder cadeautjes. De eerste peperkoek in Osttirol bestaat sinds de 17e eeuw. Tot op de dag van vandaag smaakt deze peperkoek naar specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, anijs of gember. Bovendien draagt ze steeds een christelijk kerstmotief: de zogenaamde "Aanbidding der Koningen", d.w.z. dus het kindje Jezus en de Drie Koningen.

4. Bergkaas-soep

Soep

Het Alpbachtal is alom bekend om zijn bergkaas - en dus ook om zijn bergkaassoep. Dit gerechtje is heel eenvoudig om te maken: giet room en runderbouillon over fijngesnipperde uien, boter en semmelwürfel (stukjes oud brood) - en breng op smaak met geraspte bergkaas, zout en peper. Het duurt nauwelijks 15 tot 20 minuten om deze soep klaar te maken en het beste van alles: je wordt er heel erg warm van!

5. Faschingskrapfen

Dessert

Tijdens deze bijzondere tijd - in Tirol Fastnacht ook genoemd, ergens anders ook wel Fasching of Karneval – kann werkelijk alles – bijna alles! Hoe gekker, hoe beter. Tijdens carnaval eet men steevast één van deze lekkernijen: een faschingskrapfen. Je vindt ze in allerlei variaties; sommige worden zelfs gevuld met mosterd. Maar als je meer van „gewoon“ houdt, kies dan bij oa. Banketbakker Thaler in Reith im Alpbachtal voor Krapfen met abrikozenvulling. Die zijn niet te versmaden!

1 reactie beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.