Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Creatief toerisme in Landhotel Stern in Obsteig

23.06.2019 in Familie

Genieten op het Mieminger Plateau

Als het in Innsbruck ’s zomers te heet wordt, zoeken de stadbewoners verademing in de omliggende bergen. Kent de “Sommerfrische” een revival? We gingen op bezoek bij Landhotel Stern en praatten met "Wirt" René Föger over vroeger, vandaag en morgen.

Families dollen langs de Zirbenwandelweg, senioren wandelen de Innsbruck Trek en actievelingen donderen door het Bikepark Mutters. Als de hitte in de Tiroolse hoofdstad iedereen teveel wordt, zoeken velen naar verkoeling in de bergen. Het zomertoerisme in de Alpen was niettemin lang het kleine broertje van de winter. Met skiërs valt meer geld te verdienen, met wandelaars veel minder. Toch als de hitte in de stad staat en het ruikt naar dikke lucht, vluchten steeds meer Innsbruckers in hun Alpen. Beleeft de “Sommerfrische” een revival? Speelt de klimaatsverandering misschien in de kaart van de Alpen?

Sommerfrische versus wintersport

De “Sommerfrische” als vlucht uit de stad ontstond in de 19de eeuw. Het begon met de adellijken, die zich tijdens de zomermaanden terugtrokken in hun herenhuizen op het platteland. Dan kwamen de kunstenaars en de groot-burgerij, die de warme maanden van het jaar buiten de stad verbrachten. Ofwel woonden ze in hotels uit de Belle Époque of in hun eigen landhuizen.

Na WOII kwam het massatoerisme. Het veroveren van de hoogste bergtoppen was iets voor iedereen. En met hen kwamen nieuwe liften, grote(re) hotels en skipistes. Koning winter liet de zomer aan betekenis verliezen. De Alpen waren favoriete reisbestemming tijdens de koude maanden van het jaar. Verkommerde boerendorpjes werden merknamen en feestvierende hotspots. Sommige boeren werden zelfs rijke hoteliers.

Zo ook op het Mieminger Plateau, één van de zonnigste regio’s in Oostenrijk. Ooit gold het amper 1350 inwoners tellende dorpje Obsteig, op een boogscheut van de welbekend berg, de Zugspitze, als innovatief oord inzake wintersport. Begin de jaren 70 bouwde men een éénpersoonslift op de 1.500 meter hoge Grünberg en werd daardoor toeristenmagneet. Dat was bijzonder voor de regio rond Innsbruck, die eigenlijk pas met de Olympische Winterspelen van 1964, bekend werd als winterbestemming.


          Lariksen overal waar je kijkt!
        Lariksen overal waar je kijkt!

Maar het tij keerde in de jaren 90. Grote skiregio’s ontstonden rond Sölden, Stubaier Gletsjer, Kühtai etc. en de 1,5 kilometer lange piste op de Grünberg raakte in de vergetelheid bij al die skigebieden met tot 300 pistekilometers. Lang werd gediscuteerd over het wel dan niet afbouwen van de skilift op de Grünberg. Over de vraag “Wat dan?”, daarvoor brak iedereen zich rond Mieming de kop. Uiteindelijk werd de lift dan toch afgebroken in 2011 en iedereen bibberde.

Klimaatneutraal

De toeristen kwamen inderdaad niet meer. Twee jaar lang gingen de cijfers terug. Marketinggenies, hoteliers, VVV’s staken de koppen bij elkaar. Er werden nieuwe accenten gezet en de reclamemachine werd met talloze euros gevoed. Zacht wintertoerisme was de nieuwe wintertrend. Terug naar rust en oorspronkelijkheid in de Alpen, en dat zowel ’s zomers als ’s winters. Geen betonpijlers in de bergidylle. Zo ook moest Landhotel Stern in Obsteig een nieuwe weg inslaan. Biologisch leek hen te weinig, klimaatneutraal daarentegen bijzonder attractief. Intussen is Hotel Stern het 3de Oostenrijkse hotel, dat de stempel “Klimaatneutraal” draagt. Doel is de volgende jaren jaarlijks 5 tot 10% van de CO2-uitstoot te reduceren.

“Onze familie bezit sinds 1509 een “Wirtshaus”, sinds 1907 bezitten ze de Stern”, vertelt de sympathieke René Föger, “Toen ik in 2004 het hotel van mijn vader overnam, ontbrak een wellness, financiële reserves, inspiratie voor de toekomst. Ik vroeg me toen af: ‘Wat kunnen we goed? Wat past bij ons?’ Op die manier hebben we ons een nieuwe weg als duurzaam hotel geplaveid, want zo heeft dit huis generatieleng gefunctioneerd, als winstgevend, spaarzaam en duurzaam in de omgang met de omgeving.

I schaug auf Di. Du schaugsch auf mi!, luidt daarom het devies van ons hotel. (Ik draag zorg voor jou, jij draagt zorg voor mij) Ik heb niets nieuws uitgevonden. Ik heb enkel geprobeerd, de traditie, die we in onze familie generatielang in stand hielden en houden, ietwat geprofessionaliseerd, gemoderniseerd en op een internationaal niveau gebracht.”

Wie in Hotel Stern logeert, kan zien dat Föger geen praatjesmaker is. Zodra je het hotel betreedt, begroet je ook de lariks (Lärche), die quasi een heilige boom is op de Mieminger Plateau en deze regio zijn eigen flair verleent. Zowel de moderne familiekamers, de panorama-sauna op de bovenste verdieping als de bankjes langs de zuidkant van het hotel, waar een lekker wijntje excellent smaakt, zijn uit lariks. Bij het ontbijtbuffet, de lunch voor kinderen (tijdens activiteiten), het 4-uurtje en het gschmackige (lekkere) & eardige (eng met de natuur verbonden) avondmenu komen enkel, zoals al liet vermoeden, regionale en seizoensverbonden producten op je bord – en dus geen moleculaire gerechten met droog ijs etc. Zodra je aankomt bijvoorbeeld, krijg je een Emil-fles in de hand gedrukt, zodat je ongelimiteerd van het zuivere en lekkere kraantjeswater kunt genieten in het hotel. Tevens word je vriendelijk uitgenodigd om deel te nemen aan het “Klimaspiel” waardoor klein en groot direct iets goed kunnen doen voor het klimaat. “Aan levende lijve ondervinden, hoe je bij kan dragen aan een beter klimaat, dat werkt”, meent Föger.

Ook het gspassige (leuke) activiteitenprogramma past zich aan aan de seizoenen en wat de natuur biedt zonder dat het een last moet zijn voor licht, lucht, leven en mens. Upcycling-knutselen, schattenjacht met picknick in het lariksbos, ponyrijden, slapen op de alm incl. koeien melken, vruchten plukken met Elfi (mundraubern) en ze verkoken tot iets lekkers of een nachtje slapen in een hooistal zijn maar een paar voorbeelden van activiteiten tijdens de zomermaanden plaatsvinden.

View this post on Instagram #eardig Bsundrig und einzigartig – "Mundraubtour" mit unserer Elfi. Erlebt im gmiatlichen Ambiente wie aus den Schätzen der Natur gschmackige Gerichte entstehen. Zubereitet im Garten unter freiem Himmel. #hotelstern #hotelsternobsteig #mundraub #eardig #lecker #nurimstern #garten #natur #kräuter #nachhaltig #kräuter #kulinarik A post shared by Der Stern (@hotelstern) on May 19, 2019 at 7:22am PDT

 

’s Winters worden sneeuwmannen gebouwd, staat wekelijks een wandeling met lantaarns op het programma of wordt er vrolijk gesleed bij de Lehnberghütte. En ja, er kunnen ook skiklasjes geboekt worden. In het kinderland aan de voet van de Grünberg in Obsteig vind je een lange sleeplift die perfect is om beginners de eerste skitechnieken bij te brengen. Van hieruit kun je ook langlaufen, skitoeren of winterwandelen naar bv. de Grünberg-Alm op 1.004 meter.

De natuur als speelplaats

Het is 5 uur ’s namiddags als plots alle kinderen, die al een paar dagen in Hotel Stern logeren en dus weten wat er elke avond op het programma staat, onrustig worden. Ze zijn niet meer bij de pony-, geiten- en konijnenstallen weg te slaan. Daar verschijnt Opa Toni al met mestvork in de ene hand en een emmer vol wortelen in de andere. Tijd voor dieren voederen en stallen uitmesten dus. Groot en klein, mama’s en papa’s, oma’s en tantes begeleiden hun kroost en kijken of alles goed gaat. Konijnen en geiten lopen los rond, de pony’s zijn nergens te bekennen. “Die gaan we zometeen halen, wie loopt er mee? Als jullie ouders het goed vinden, kunnen jullie allemaal mee. Dus geen gedoe dames en heren,” praat Opa Toni. Een geroutineerde opa dus.

“Vakantie op de boerderij; dat is intussen een echte vakantievorm geworden. Hele gezinnen logeren op de boerderij in een eigen appartement. Voor de kinderen is dat één groot feest: buiten zijn, ruimte hebben, spelen van zodra de haan kraait tot de zon ondergaat, worstenbroodjes barbecuen boven het open vuur, dieren verzorgen etc. Ik vind het belangrijk dat wij in Hotel Stern ook die belevenissen aanbieden”, vertelt Föger, “Vakantie is voor mij een bijzondere tijd, daar rijen zich de geluksmomenten aan elkaar als parels aan een ketting. In mijn voorstelling staat tijdens vakanties het hebben van tijd voorop, samen zijn met mensen die ik graag heb, het genieten van lekker en goede eten en drinken, het beleven van spontane avonturen in de natuur én het even weg zijn uit de alledaagse sleur.”

Thuis!

“Gastgever zijn is een moeilijke job,” meent Föger, “Je moet je gasten zowel tevreden houden als ook steeds weer verrassen. Mijn overgrootmoeder liet in 1946 boven de Hirschstube in het hout kritselen ‘Froher Gast – niemals Last’. (Tevreden gast, niemand ten last) Ik probeer verder te verrassen en hoop dat gasten ook gewoon gasten willen zijn en willen verrast worden.“ Maar dat dat een moeilijke opgave is, merk je niet in Hotel Stern. Hier voelt iedereen zich meteen thuis, meer zelfs: deel van een grote familie. Kinderen rennen rond en worden niet voortdurend teruggefloten van hun ouders, mama’s en papa’s helpen zitkussens in huis brengen als een onweer opsteekt, ’s middags staat een ordinaire, maar lekkere Apfelstrüdel op tafel (naar grootmoeder Fögers recept), op de achtergrond hinniken de pony’s. Overtuig uzelf!

PRAKTISCH

ERHEEN:  Amsterdam – Obsteig 882 km, Brussel – Obsteig 783 km, of per trein naar Innsbruck en verder naar Telfs. Vandaaruit kan je met de bus 4176 richting Nassereith verder. Hotel Stern komt ook reizigers graag afhalen aan nabijgelegen stations.
LOGEREN: Landhotel Stern, verschillende types van kamers. In de prijzen zijn alle extra’s inclusief. Winters vanaf € 75, ’s zomers vanaf €72, kinderen reizen gratis of met fikse korting.
LINKS: Mieminger Plateau, Innsbruck, Tirol

REISTIPS VOOR HET MIEMINGER PLATEAU

? Lehnberghaus; Gasthaus Arzkasten
Café Maurer
? Hotel Holzleiten
? Stift Stams, Neuschwanstein
? Glasblaserij Votik, Tischlerei Auer
Marienberg Alm, Simmering Alm, Lehnberghütte

In 2008 ruilde Evelyn Laureyns België in voor Oostenrijk - wat de liefde al niet doet met een mens - en wil nu niet meer weg uit het land van Sisi en Frans-Jozef. Ze reist als journaliste van Vorarlberg langs Tirol naar Stiermarken. Het meest in haar nopjes voelt ze zich in, op, boven, tussen de Tirolse bergen.

Laatste artikel van Evelyn
De Krampuslauf ontstond pas in de 20ste eeuw.
Bijgewerkt voor 12 dagen in Cultuur
De Krampus: Heb angst, maar vrees niet!
4 min. leestijd
Ort: Sillian
, © Hans Herbig
Bijgewerkt op 18.10.2021 in Familie
15 tips voor een geslaagde wintervakantie in Tirol
6 min. leestijd
Lechtaler Alpen Steinsee.
, © Tirol Werbung, Charly Schwarz
Bijgewerkt op 19.07.2021 in Attracties
10 verkoelende tips: zo kom je de hitte door in Tirol!
4 min. leestijd
Daniel Craig als „007“ © Ötztal Tourismus
Bijgewerkt op 16.03.2021 in Attracties
Mijn naam is Bond, Evelyn Bond!
7 min. leestijd
Bijgewerkt op 15.02.2021 in Mensen
Onmisbaar deze winter: de lawinedienst van Innsbruck !
4 min. leestijd
Ongewone beroepen – Innsbrucks Snowpark-shaper Bjarni Valdimarsson; Skylinepark Nordkette.
Bijgewerkt op 04.02.2021 in Mensen
Een nacht op stap met een snowpark-shaper
4 min. leestijd

Ort: Kartitsch
Bijgewerkt op 07.10.2020 in Attracties
Langzaamaan in het Oost-Tiroolse Gailtal
7 min. leestijd
29938449476_6b50b7ce4b_o
Bijgewerkt op 26.08.2020 in Attracties
Over hoe ik een overtuigde Kneipp-fan werd….
5 min. leestijd
Wildseeloderhaus aan de Wildseelodersee
Bijgewerkt op 11.07.2020 in Familie
Herfstwandeling naar de Wildseelodersee
3 min. leestijd
Bijgewerkt op 04.03.2020 in Attracties
5 musea voor de hele familie
3 min. leestijd
In een winterjasje ziet de reus er nog spectaculairder uit.
Bijgewerkt op 13.02.2020 in Attracties
Is het nep, dan is het Swarovski!
4 min. leestijd
TEXT Günter Kast | PHOTOS Robert Fischer
Bijgewerkt op 12.11.2018 in Mensen
Ik verdoezel probleemzones!
7 min. leestijd
Bij Innsbruck op de koffie met Olympisch en Europees kampioen Anna van der Breggen
Bijgewerkt op 29.09.2018 in Sport
Interview met de Nederlandse wielrenster Anna van der Breggen
6 min. leestijd
De schonen zijn bijna thuis!
Bijgewerkt op 21.06.2018 in Cultuur
De winter komt eraan. Tijd voor de Almabtrieb!
4 min. leestijd
Dieren spotten aan de voet van de Grossglockner
Bijgewerkt op 25.04.2018 in Familie
Dieren in de Alpen
6 min. leestijd
Glampen… romantisch!
Bijgewerkt op 04.04.2018 in Andere
Winters knus op 21m2!
7 min. leestijd
Familienbahn Gampen, Serfaus
Bijgewerkt op 04.12.2017 in Familie
Met de kinderen in de skilift – onze tips!
4 min. leestijd
Kräuter-Tirol
Bijgewerkt op 20.11.2017 in Andere
Huismiddeltjes tegen allerhande winterkwaaltjes
6 min. leestijd
LegendaerePistenTirol
28.12.2021 in Sport
5 fabelachtige skipistes!
3 min. leestijd
34658812005_b6651975de_o
13.09.2018 in Familie
In de ban van de Zoo !
4 min. leestijd
Alle artikelen van Evelyn
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.