Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Dieren in de Alpen

Bijgewerkt op 25.04.2018 in Familie

Dieren spotten aan de voet van de Grossglockner
Dieren spotten aan de voet van de Grossglockner

Vorige zomer was ik op stap met een ranger door het Nationale Park Hohe Tauern en leerde heel veel over de meest voorkomende dieren en hun habitat, de bergen. Omdat het mij wel interessant leek, die weetjes ook te delen met anderen, heb ik even een overzichtje gemaakt van de dieren die, op verschillende hoogtes, in het Nationale Park wonen… en ik met het blote oog kon spotten!

Alpensteenbokken wonen op ongeveer 3.200 meter hoogte en zijn ook vegetariërs. Tijdens de zomermaanden is het vel van de mannelijke steenbok donkerbruin met geel-witte vlekken, het vel van de vrouwelijke eerder roodbruin. Tijdens de wintermaanden is het vel van beide geslachten grijzig. Beide geslachten hebben hoorns. Ze worden gemiddeld 20 jaar oud. Een bok kan tot 120 kilogram wegen, een geit 50 kilogram. Even ter vergelijking: een gems heeft maximaal 60 kilogram. Alpensteenbokken leven in gescheiden roedels: de geiten leven met hun jongen, bokken leven solitair.

Een roedel steenbokkenEen roedel steenbokken

Wat een kanjer!Wat een kanjer!

Gemzen zijn zeer goeie klimmers en leven vooral in roedels. Je vindt ze in de bergen op een hoogte van 1.000 tot 3.500 meter. Tijdens de zomermaanden is hun vel geel-bruin, tijdens de winter donkerbruin-zwart. Beide geslachten hebben hoorns. Gemzen zijn vegetariërs en worden gemiddeld 15 jaar oud. Als er gevaar dreigt, waarschuwen ze elkaar met een luid gefluit. de gems leeft in gescheiden roedels: de vrouwtjes leven met hun jongen, de mannetjes leven solitair.

Gemzen gespot!Gemzen gespot!

De gemzen behouden hun horens ook in de winter – in tegenstelling tot reeën en herten, die hun gewei in dit jaargetijde afwerpenDe gemzen behouden hun horens ook in de winter – in tegenstelling tot reeën en herten, die hun gewei in dit jaargetijde afwerpen

Steenarends hebben een vleugelspanwijdte van meer dan 2 meter, kunnen 1 meter lang worden en 7 kilogram zwaar. Ze hebben een gebogen, donkergrijze snavel. Ze lusten sneeuwballen, marmotten, gemzen en steenbokken etc. Ze worden soms 20 jaar oud.

Een prachtig dier!Een prachtig dier!

Een alpenkauw herken je makkelijk aan zijn zwarte veren, gele snavel en oranje poten. Hij heeft een vogelspanwijdte van 70 tot 85 centimeter en is 40 centimeter groot. Hij leeft boven de boomgrens en eet vooral insecten, spinnen, slakken en wormen. Tijdens de wintermaanden leeft hij vegetarisch. Een alpenkauw wordt tot 20 jaar oud.

Een alpenkauw herken je makkelijk aan de gele snavelEen alpenkauw herken je makkelijk aan de gele snavel

Een marmot brengt 90% van zijn leven door onder de grond en zijn winterslaap duurt tenminste 6 maanden. Tijdens de wintermaanden kruipt hij  in zijn holletje en laat zijn energieverbruik tot een tiende dalen: twee keer adem halen en 20 hartslagen per minuut. Normaal gesproken slaat het hart van een alpenmarmot 200 keer per minuut. Ze leven in koloniën. Marmotten eten grassen, kruiden, insecten, regenwormen en larven. Een volwassen marmot weegt ongeveer 8 kilogram en is 65 centimeer lang (incl. staart). Hun vel kleurt bruin-grijs. Ze worden gemiddeld 15 jaar oud. Ze leven in een familiegroep.

Even een frisse neus halen!Even een frisse neus halen!

Een sneeuwhaas leeft in grote groep samen en spot je op 1.000 tot 3.500 meter hoogte. Ze worden makkelijk 60 centimeter lang en 5 kilogram zwaar. Tijdens de zomermaanden is hun vel bruin, in de winter wit. Ze eten vooral gras, kruiden, bessen en tijdens de winter boomschors. Een sneeuwhaas kan 8 jaar oud worden.

Het lijkt wel een gewoon konijntje, maar dat is het niet!Het lijkt wel een gewoon konijntje, maar dat is het niet!

Een lammergier of baardgier is ongeveer net zo groot en zwaar als een steenarend: een vleugelspanwijdte van 290 centimeter is geen uitzondering en ze halen makkelijk 7 kilogram. Ze leven het liefst in het hooggebergte. Hun vederen zijn grijs-zwart bovenop en crème-rood onderaan. De lammergier is een aaseter: 80% van zijn voedsel bestaat uit beenderen van dode vogels en zoogdieren. De lammergier wordt soms 40 jaar oud.

Een vleugelspanwijdte van 290 centimeter is geen uitzondering bij een lammergierEen vleugelspanwijdte van 290 centimeter is geen uitzondering bij een lammergier

Een alpenlandsalamander is zwarte kleur en ongeveer 15 centimeter lang. Vaak krijg je dit beestje niet te zien tijdens je wandelingen, tenzij je vroeg onderweg bent of net na een pittige regenbui. Eigenlijk is hij vooral `s nachts actief en tussen de maanden mei en september. Je spot ze op 1.000 tot 2.400 meter hoogte. De alpenlandsalamander eet graag spinnen, kevers, larven, mieren, slakken etc. Deze soort salamander wordt gemiddeld 15 jaar oud.

Pikzwart is de Alpenlandsalamander!Pikzwart is de Alpenlandsalamander!

De das is een nachtdier en eet zowat alles: regenwormen, bosvruchten, noten, kevers, knaagdieren etc. Ze zijn zeer slechte jagers. Een das heeft een opvallende vachttekening: de dekharen op de rug zijn wit aan de basis, gevolgd door een zwarte band en wit aan de punt. ze hebben een kop-romplengte van 67 tot 80 centimeter. Hun staart meet makkelijk 11 tot 19 centimeter. Ze wonen in burchten.
Ze houden geen winterslaap maar zijn gewoon minder actief. (winterrust) Je vindt ze tot de boomgrens.

Oog in oog met een das!Oog in oog met een das!

De ree heeft een gele tot roodbruine zomervacht, ’s winters is deze meer bruin tot zwart van kleur. Volwassen dieren hebben geen vlekken. Opvallend is de witte tot gelige rompvlek. Een reebok heeft een eenvoudig gewei dat afgeworpen wordt tussen oktober en januari. Ze worden tot 140 centimeter groot en tot 35 kilogram zwaar. Reeën zijn knabbelaars en houden van bramen, bessen, twijgen, bladeren, noten etc. Het zijn herkauwers.

Sierlijk toch zo een ree!Sierlijk toch zo een ree!

Het edelhert is tijdens de zomermaanden roodbruin en tijdens de winter grijsbruin. De buikzijde is wit. Edelherten kunnen tot 260 centimeter lang zijn en 250 kilogram wegen. Enkel het mannetje draagt een gewei dat kan uitgroeien tot 90 centimeter. Aan het gewei kan men enigszins de leeftijd afleiden: hoe groter het gewei, hoe ouder het hert. Het gewei wordt elk jaar afgeworpen. Ze bewegen zich `s zomers boven de boomgrens, in de winter leven ze meer in het dal. Het zijn planteneters en ze leven in roedels.

Je ziet ze niet zo vaak, de edelherten, maar kom je oog in oog te staan, dan is dat een uniek moment!Je ziet ze niet zo vaak, de edelherten, maar kom je oog in oog te staan, dan is dat een uniek moment!

De vuursalamander, gevlekte landsalamander of goudsalamander herken je meteen: hij is zwart met gele vlekken en strepen. Via duidelijk zichtbare poriën nabij d oren kunnen ze gif spuiten als ze bedreigd worden. Ze wegen maximaal 50 gram en kunnen tot 23 centimeter worden. Ze leven compleet solitair, zijn nachtdieren en houden een winterslaap. Overdag zijn ze nu en dan te zien na een droge periode, als het regent. Een vuursalamander eet slakken, paddenstoelen, regenwormen, spinnen etc.

Deze heb je ongetwijfeld zelf ook al meermaals gezien in de bergen!Deze heb je ongetwijfeld zelf ook al meermaals gezien in de bergen!

Een adder kan tot 70 centimeter lang zijn is en max. 100 gram zwaar. Ze zijn te herkennen aan de koperbruine tot rode ogen met verticale pupil, de wat uitstekende schub boven de ogen en het zigzagpatroon op de rug. Ze is giftig, maar niet zo giftig als cobra’s of ratelslangen. Adders houden van vlees en eten konijnen, kikkers, vogels, hagedissen, muizen etc. Ze leven solitair, zijn uitstekende zwemmers en is zowel `s nachts als overdag actief.

Om eerlijk te zijn: ik hou allesbehalve van adders!Om eerlijk te zijn: ik hou allesbehalve van adders!

In het Nationale Park Hohe Tauern wordt één tot drie keer per maand „Wildtierbeobachtung“ aangeboden aan interessanten. Samen met een zeer goede verrekijker en een heleboel verhalen en anekdotes trek je samen met een ranger 4 uur lang door de wilde natuur. Er is voldoende tijd voor vragen, dieren spotten etc. Kostprijs : €15 voor volwassenen, €9 voor kinderen. Met de Osttirol Card kun je gratis deelnemen.

 

In 2008 ruilde Evelyn Laureyns België in voor Oostenrijk - wat de liefde al niet doet met een mens - en wil nu niet meer weg uit het land van Sisi en Frans-Jozef. Ze reist als journaliste van Vorarlberg langs Tirol naar Stiermarken. Het meest in haar nopjes voelt ze zich in, op, boven, tussen de Tirolse bergen.

Laatste artikel van Evelyn
De Krampuslauf ontstond pas in de 20ste eeuw.
Bijgewerkt voor 9 dagen in Cultuur
De Krampus: Heb angst, maar vrees niet!
4 min. leestijd
Ort: Sillian
, © Hans Herbig
Bijgewerkt op 05.12.2022 in Familie
15 tips voor een geslaagde wintervakantie in Tirol
6 min. leestijd
Lechtaler Alpen Steinsee.
, © Tirol Werbung, Charly Schwarz
Bijgewerkt op 19.07.2021 in Attracties
10 verkoelende tips: zo kom je de hitte door in Tirol!
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 15.02.2021 in Mensen
Onmisbaar deze winter: de lawinedienst van Innsbruck !
4 min. leestijd
Ongewone beroepen – Innsbrucks Snowpark-shaper Bjarni Valdimarsson; Skylinepark Nordkette.
Bijgewerkt op 04.02.2021 in Mensen
Een nacht op stap met een snowpark-shaper
4 min. leestijd
29938449476_6b50b7ce4b_o
Bijgewerkt op 26.08.2020 in Attracties
Over hoe ik een overtuigde Kneipp-fan werd….
5 min. leestijd
Bijgewerkt op 04.03.2020 in Attracties
5 musea voor de hele familie
3 min. leestijd
In een winterjasje ziet de reus er nog spectaculairder uit.
Bijgewerkt op 13.02.2020 in Attracties
Is het nep, dan is het Swarovski!
4 min. leestijd
De schonen zijn bijna thuis!
Bijgewerkt op 21.06.2018 in Cultuur
De winter komt eraan. Tijd voor de Almabtrieb!
4 min. leestijd
Familienbahn Gampen, Serfaus
Bijgewerkt op 04.12.2017 in Familie
Met de kinderen in de skilift – onze tips!
4 min. leestijd
Kräuter-Tirol
Bijgewerkt op 20.11.2017 in Andere
Huismiddeltjes tegen allerhande winterkwaaltjes
6 min. leestijd
LegendaerePistenTirol
13.11.2023 in Sport
5 fabelachtige skipistes!
3 min. leestijd
Alle artikelen van Evelyn
1 reactie beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.