Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Een speeltuin als geen ander

Bijgewerkt op 28.11.2017 in Familie

Tannheimer Tal © Tirol Werbung  Neusser PeterTannheimer Tal © Tirol Werbung  Neusser Peter

Veel wegen leiden naar de Landsverger Hütte. Gelukkig maar, want het Tannheimer Tal, het hooggelegen dal in het noordwesten van Tirol, heeft zoals in de rest van de Oostelijke Alpen, voor iedere bergliefhebber iets te bieden: van de overweldigende schoonheid van het hooggebergte  tot de talloze hutten van de Alpenverenigingen.

Of je nu een dagtrip naar het Tannheimer Tal maakt of voor een meerdaagse wandel- en klimtocht kiest, is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij spelen conditie, vaardigheid, ervaring en niet te vergeten, de doel van de reis mee. Voor minder geroutineerde wandelaars kan een twee uur durende wandeling vanaf de Vilsalpsee naar de Landsberger Hütte al aanvoelen als een ultieme bergbeklimming. Ambitieuze en meer professionele wandelaars beschouwen de klim naar deze Alpenverenigingshut eerder als een opwarmertje voor het grotere werk.

Beide opties zijn mogelijk, dat is immers het mooie aan de Allgäuer Alpen. Of je nu wilt bergklimmen of -wandelen, weke conditie of hoeveel tijd je ook hebt, er is altijd iets te vinden. Van de overweldigende schoonheid van het hooggebergte kan iedereen genieten, net als de talloze hutten die eet- en overnachtingsmogelijkheden bieden.

Tannheim ©Tirol Werbung  Neusser PeterTannheim ©Tirol Werbung  Neusser Peter

De Landsberger Hütte, 1.810 meter boven zeespiegel te midden van de Allgäuer Alpen, hoort bij de afdeling Landsberg am Lech van de Duitse Alpenvereniging. Een bedrijf uit Reutte verkreeg in 1928 de vergunning voor de bouw van de hut voor exact 35.942 schilling en 2 centen (dat komt tegenwoordig overeen met 106.400 euro). Afgezien van slechte weersomstandigheden die in het hooggebergte te verwachten zijn, deden zich tijdens de bouwwerkzaamheden twee onvoorziene zaken voor: leden van de afdeling Landsberg hadden in een andere berghut een erker gezien en besloten dat hun hut eenzelfde uitbouw zou krijgen. De kronieken vermelden hierover het volgende: “De realisering van een dergelijk plan was mogelijk door de opofferingsgezindheid van de leden.” En toen het fundament en de grondmuren klaar waren, bleek dat de aannemer niet nauwkeurig had gemeten en de hut één meter langer was dan oorspronkelijk gepland. Hiervoor waren opnieuw een grote portie offervaardigheid en nog eens 1.600 schilling vereist.

In 1929 werd de hut geopend en in 1966 uitgebreid (de omineuze erker bleef behouden). Vandaag die dag kan de pachter Friedl Bruno, tussen eind mei en medio oktober, 170 plaatsen in de slaapzaal en 30 bedden en 16 slaapplaatsen in de winterruimte aanbieden.

Tannheimer Tal © Tirol Werbung  Kathrein VerenaTannheimer Tal © Tirol Werbung  Kathrein Verena

Het is voor de inwoners tegenwoordig vanzelfsprekend om zowel in de zomer, als in de winter voor sportieve activiteiten de bergen in te trekken. Bergsport is booming business en ook veel jongeren hebben de wandel- en klimsport ontdekt. Wie echter denk dat de verovering van de Alpen voor andere doeleinden dan het grazen van vee of de doorreis op initiatief van de Alpenbewoners is begonnen, heeft het mis.

Tannheimer Tal ©Tirol Werbung  Neusser PeterTannheimer Tal ©Tirol Werbung  Neusser Peter

De bergen niet alleen zien als onherbergzame plek waar boeren een zwaar leven hebben, maar zien als een romantische plek, was het idee van ontwikkelde stedelingen die ver van de Alpen vandaan woonden.

Ongeveer 200 jaar geleden waren de Alpen nog ‘terra incognita’ te midden van een verder redelijk ontsloten wereld. Dappere avonturiers hadden al het uiterste oosten, het westen en het zuiden verkend. Het ijzige noorden en de bergen in Midden-Europa met reuzen van tot wel 4.800 meter, waren echter nog onontgonnen gebied.

Tannheimer Tal © Tirol Werbung  Neusser PeterTannheimer Tal © Tirol Werbung  Neusser Peter

De oudste bergbeklimmersvereniging ter wereld, de Alpine Club, werd in 1857 (uitgerekend in Groot-Brittannië, zoals bekend niet gezegend met al te hoge bergen), door Britse bergbeklimmers opgericht. De Brit Leslie Stephen, letterkundige, bergbeklimmer en vader van de wereldberoemde schrijfster Virginia Woolf, was ook degene die in 1871 met zijn boek ‘The playground of Europe’ het concept introduceerde dat tot op de dag van vandaag tot discussies leidt: het hooggebergte als een pure speeltuin beschouwen is namelijk, ondanks een perfecte ontsluiting van het gebied, nog steeds zo nu en dan een fatale bagatellisering.

Tannheim © Tirol Werbung  Kranebitter KlausTannheim © Tirol Werbung  Kranebitter Klaus

De Oostenrijkse Alpenvereniging, de eerste op het Europese vasteland, werd in 1862 opgericht en ook weer in het meest vlakke deel van Oostenrijk, namelijk Wenen. De oprichting van de Duitse Alpenvereniging in 1869, in München wederom, terug te voeren op een initiatief van een afvallig Oostenrijks verenigingslid. Er was ruzie ontstaan over het toegankelijk maken van de Oostelijke Alpen. Het ging daarbij om de vraag in welke mate het hooggebergte met schuilhutten en wegen zou moeten worden ontsloten – of dat de Alpenvereniging zich met name met het wetenschappelijk onderzoek van de bergen zou moeten bezighouden. Veel hutten van de Alpenvereniging in Oostenrijk die wandelaars tegenwoordig eten en bescherming bieden, horen, net als de Landsberger Hütte, van oudsher tot de afdelingen van de Duitse Alpenvereniging.

Tannheimer Tal

Waar slapen? Wie bij Weißenbach in het Lechtal afslaat en via de Graichtpass rijdt, komt in een van de mooiste hooggelegen dalen van Europa terecht. Het Tannheimer Tal ligt in het uiterste noordwesten van Tirol in de Allgäuer Alpen; talloze wandel- en bergpaden, geëxploiteerde hutten, de Vilsalp- en de Haldensee maken van het dal tot een klein paradijs.

Of u nu op zoek bent naar een camping, een pension of hotel: via de Tourismusverband Tannheimer Tal vindt u altijd een passende accommodatie.

Waar eten? In het natuurreservaat bij de Vilsalpsee kunnen ook ouders met kinderwagens zonder problemen wandelen. En een mooiere pauzeplaats dan de Gasthof Vilsalpsee is er niet. De bergforel is een echte aanrader!

Vilsalpsee © TVB Tannheimer Tal Wolfgang EhnVilsalpsee © TVB Tannheimer Tal Wolfgang Ehn

Binnen een uur bereikt u vanuit de plaats Zöblen het Berghotel Zugspitzblick dat zijn naam eer aandoet: bij helder weer kunt u vanaf hier de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze, zien.

Wat te doen? Het Tannheimer Tal is bekend om zijn wandelaanbod op drie niveaus. Op het laagste niveau kunt u over sappige weiden en langs historische boerderijen en kleine kapellen van dorp naar dorp wandelen.

22 routes met een totale lengte van 2.500 km, 16 fietsvriendelijke horecagelegenheden en speciale evenementen lokken zowel wielerprofs als wielertoeristen. Op 9 juli vindt de jaarlijkse Tannheimer Fietsmarathon in drie moeilijkheidsgraden plaats. De ideale voorbereiding hiervoor biedt voormalig Tour de France-etappewinnaar Marcel Wüst tijdens de Rennrad-Wochen van 3 tot 10 juni en van 3 tot 7 juli 2017.

Rad Marathon Tannheimer Tal ©ARGE SKI-TRAIL Marco FelgenhauerRad Marathon Tannheimer Tal ©ARGE SKI-TRAIL Marco Felgenhauer

De hoogte in via de ‘Klettersteig’ ofwel gezkerde bergpaden van het dal: Friedberger Klettersteig (6,3 km, 250 hoogtemeters, moeilijkheidsgraad C), Köllenspitze-Südsporn (8,9 km, 350 hoogtemeters, D), Lachenspitze (2,4 km, 265 hoogtemeters, C/D), Salewa Klettersteig (2,6 km, 140 hoogtemeters, C).

Tannheim ©Tirol Werbung  Neusser Peter Tannheim ©Tirol Werbung  Neusser Peter

Opmerking: bij de km-aanduiding gaat het om het traject vanaf begin van de Klettersteig incl. afdaling. Het gaat dus niet alleen om de lengte van de Klettersteig.

Laatste artikel van Irene
Natuurmaterialen in combinatie met modern design.
Bijgewerkt op 23.10.2021 in Andere
Biohotel Grafenast: waar duurzaamheid geen loos begrip is
5 min. leestijd
Winterzauber_TannheimerTal_©TirolWerbung_ManuelaMörtenbäck (105)
Bijgewerkt op 25.08.2020 in Attracties
Het Tannheimer Tal: waar loslaten heel makkelijk is.
3 min. leestijd
Kristallhütte
Bijgewerkt op 08.08.2017 in Eten & drinken
Evolutie van de hut
5 min. leestijd
Nina Mair_Atelier Innsbruck
08.08.2017 in Cultuur
De passie van Nina Mair
2 min. leestijd
Alle artikelen van Irene
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.