Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Tirol Werbung / Hörterer Lisa
Bedrijven & Fabrikanten
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Schreyer David
Architectuur
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Haindl Ramon
Wellness
© Tirol Werbung / Webhofer Mario
Natuur
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

„Zijn we er al?“ Wanneer kinderen wandelen leuk vinden

Bijgewerkt op 04.05.2018 in Familie

Ort: Wilder Kaiser
Ort: Wilder Kaiser

„Wanneer zijn we eindelijk bij de hut?“ en „Mijn voeten doen zeer!“. Wanneer je kinderen tijdens het wandelen met deze vragen komen, weet je: we komen niet ver meer. Om dit te voorkomen, kun je het beste advies vragen aan iemand die hiermee bekend is. Iemand zoals mijn collega Florian. Hij is vrijwilliger bij de Oostenrijkse Alpenvereniging – tijdens de Alpendagen begeleidt hij kinderen en jongeren tussen de 8 en 16 jaar oud. In hun vrije tijd wandelen Florian en zijn vrouw Connie graag samen met hun 8 jaar oude tweeling Paul en Lorena.

Florian vertelde me waarom kinderen zo graag in hutten overnachten, welke uitrusting zij bij wandelingen nodig hebben en hoe hij zijn kinderen ook tijdens lange wandeltochten goed gehumeurd houdt:

Florian, hoe oud waren jouw kinderen toen jij ze voor de eerste keer mee nam wandelen?

Wij hebben ze voor het eerst meegenomen in een rugdrager, zo rond hun vierde jaar zijn ze zelf te voet gegaan.

Hoe lang duurde de eerste wandeltochten?

Dat waren tochten op ongeveer 300 – 600 meter hoogte en duurde een uur tot twee en een half uur. Soms waren we langer onderweg, wanneer we een langere pauze inlasten om in het water te spelen of een dam te bouwen – dat kan bijvoorbeeld bij de Ehnbachklamm kloof in Brunntal bij Zirl. Andere tochten in het begin waren van de Grawa Alm op Sulzenau Alm (langs de Grawa watervallen) of bij het bergstation van de Serleslift op Gleinser Jöchl, omdat er een kruis op de top is, wat kinderen erg leuk vinden.

Onderweg moet er ook een tussenstop zijn om te spelen (Foto: Maren Krings, Tirol Tourist Board)Onderweg moet er ook een tussenstop zijn om te spelen (Foto: Maren Krings, Tirol Tourist Board)

Hoe zwaar mag een wandeling voor kinderen zijn?

Bij makkelijke wegen gaan kinderen zich snel vervelen. Daarom neem ik liever afwisselende wegen en paden. Een van onze eerste langere wandelingen was bijvoorbeeld van Oberiss naar de Franz Senn-Hütte over een winterpad. De route gaat over stenen plateaus waar kinderen soms op handen en voeten overheen moeten. Dit maakt het meestal leuker voor hen dan over een breed bospad te lopen.

En als een deel van de weg wat minder spannend is?

Dan helpt het om onderweg een paar verhalen te vertellen. Ik vertel mijn kinderen bijvoorbeeld altijd legendes over het gebied waar we zijn. Wanneer we dan de top bereiken, zijn ze meestal verbaasd dat we er al zijn.

Heb je ook tips voor hut wandelingen met kinderen?

Wanneer je ook een hut overnachting wilt maken, dan kan ik de eerder genoemde Franz Senn-Hutte aanbevelen of de weg van Oberbach naar hut Solsteinhaus. Je kunt een taxi nemen naar Oberbach of te voet gaan vanuit Hochzirl. In de Alpenvereniging brochure ‘Met kinderen in hutten’ (Duits) vind je meer tips

Die Sulzenau hut in het Stubaital is één van de 44 aanbevolen Tiroler hutten uit de Alpenvereniging brochure ‚Met kinderen in hutten‘. In de omgeving: de ‚WildeWasserWeg‚, klimblokken, een klimtuin met oefen ‚klettersteig‘ (parcours met staalkabels langs een rotswand), Geocaching (spel in de buitenlucht met een gps-ontvanger), Flying Fox (tokkelbaan) en Slackline (touw lopen). (Foto: Frank Bauer, Tirol Tourist Board)Die Sulzenau hut in het Stubaital is één van de 44 aanbevolen Tiroler hutten uit de Alpenvereniging brochure ‚Met kinderen in hutten‘. In de omgeving: de ‚WildeWasserWeg‚, klimblokken, een klimtuin met oefen ‚klettersteig‘ (parcours met staalkabels langs een rotswand), Geocaching (spel in de buitenlucht met een gps-ontvanger), Flying Fox (tokkelbaan) en Slackline (touw lopen). (Foto: Frank Bauer, Tirol Tourist Board)

Willen kinderen überhaupt in een hut overnachten?

Het is heel anders dan thuis – slapen in een slaapzak, samen in één ruimte. Dat is een avontuur voor kinderen. De sfeer in een hut is heel speciaal voor hen. Het is lastig te beschrijven. Ik denk dat de gezelligheid en ontspannen sfeer goed samen gaan.

Wat doe je in de hut als het regent?

Als de zon schijnt, is alles natuurlijk makkelijker en zit je niet zo snel de hele dag in de hut. Maar zelfs als het regent, maken we met de kinderen een korte wandeling. In de hutten zijn daarnaast altijd bord- en kaartspellen waarmee je de tijd kunt verdrijven.

Relaxen in de hut. (Foto: Jens Schwarz, Tirol Tourist Board)Relaxen in de hut. (Foto: Jens Schwarz, Tirol Tourist Board)

Welke uitrusting heeft een kind nodig om te wandelen?

Van belang zijn stabiele en waterdichte wandel- of bergschoenen met een goede zool. Qua kleding zijn we minder lastig en trekken we geen thermo-ondergoed aan of iets dergelijks. Bij nat weer is een regenjas handig en een muts voor als het koud wordt. Bij mooi weer is een pet en zonnebrandcrème belangrijk. Ook een zonnebril is ideaal, deze hebben onze kinderen nooit gedragen, maar het is zeker handig. Een rugzak hebben zij ook niet gedragen, hun spullen hebben mijn vrouw en ik in onze rugzak zitten. Bij onze groep van de Alpenvereniging is dat natuurlijk anders, daar heeft iedereen zijn eigen rugzak.

De Alpenvereniging heeft de praktische brochure ‘Met kinderen in hutten’ (Duits) uitgebracht. Hier vindt u tips en informatie over meer dan 40 gezinsvriendelijke hutten in Tirol.

Andere wandeltips met kinderen vindt u hier: visittirol.nl/wandelen-met-kinderen

 

De geboren Villacher is sinds mei 2012 mede verantwoordelijk voor de persdienst en de website presse.tirol.at. Door de liefde voor zijn vriendin en de Tiroolse bergen is hij naar Innsbruck verhuisd. In zijn vrije tijd gaat hij graag wandelen en mountainbiken of kiest hij voor toerskiën en freeriding. Hij is af en toe ook te horen in het radioprogramma “Kulturton” op FREIRAD 105,9.

Laatste artikel van Michael
tirol werbung-solden-blanchard-7884
Bijgewerkt op 16.03.2021 in Attracties
Een dag in de sneeuw: snowboarden in Sölden
7 min. leestijd
Wandelen met sneeuwschoenen bij Hochfilzen in het Pillerseetal. (Foto: Tirol Werbung)
Bijgewerkt op 09.11.2020 in Attracties
Witte kerst: 10 plaatsen in de sneeuw
4 min. leestijd
Eder Robert – photography & cinematography
Bijgewerkt op 14.05.2018 in Attracties
Wandelen, gondels en ontbijt: zonsopgang op de berg
3 min. leestijd
Walchsee Boot Sommer_Tirol Werbung_Frank Bauer
Bijgewerkt op 14.06.2017 in Attracties
Vijf tips voor een koele zomer aan het water
2 min. leestijd
stubaier-gletscher-3s_03
Bijgewerkt op 17.11.2016 in Andere
Tschüs sleeplift, hallo 3S-baan
4 min. leestijd
1_Skifahren in Ischgl_Pardatschgrat
Bijgewerkt op 13.06.2016 in Attracties
Een dag in de sneeuw: Skiën in Ischgl.
4 min. leestijd
Foto: Naturparkregion Reutte
Bijgewerkt op 01.04.2016 in Attracties
De 21 saaiste uitstapjes in Tirol
4 min. leestijd
Alle artikelen van Michael
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog
Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.