Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Thuis in de bergen

Bijgewerkt op 03.01.2023 in Familie, Foto's: Jörg Koopmann en Lene Harbo Pedersen

Sarah en haar grootmoeder Loisi Pölzelbauer wonen op de Melkalm bij Kitzbühel op 1.694 meter hoogte: drie generaties wonen hier onder één dak. Terwijl de volwassenen de gasten vermaken op de alm, skiën Sarah en haar broers en zussen via de Streif naar school.

Sarah: Elke dag skie ik met mijn oma en mijn broers en zussen via de Streif naar school. En na school neem ik de gondel weer naar huis. Ik woon met mijn familie in de Melkalm, op de bergtop dus.

Oma Loisi: Op de Melkalm wonen drie generaties en we werken elke dag samen. Dat lukt heel aardig. Iedereen heeft zo zijn taak: de mannen staan in de keuken, wij vrouwen in de bediening en de kinderen op school. De dagen zijn lang en soms vermoeiend. Om 5.45 uur staan ​​we op. Dan maken de mannen het ontbijt. En ik maak vuur in onze haard. Daarna ontbijten we en om 6.40 uur skiën we naar beneden.

Sarah: Ons record is 5 minuten!

Oma: Als ik terugkom, staan de mannen alweer in de keuken. De eerste gasten kunnen we verwachten vanaf 10.30 uur en dan is het druk tot 15.30 uur.

Sarah: Ik doe mijn huiswerk meestal in de gondel of aan de tafel naast de keuken. En dan hoop ik snel weer te kunnen spelen met mijn broers en zussen. Vaak gaan we samen skiën.

Oma: En soms moet je ook helpen, nietwaar? Opruimen, lunch serveren, aan de bar inspringen...

Sarah: … daar hou ik niet echt zo van. Maar later wil ik wel de berghut overnemen, net als mama indertijd.

Oma: Als je dit werk doet, dan weet je, dat er niet al te veel vrije tijd is. Daar moet je mee leren leven. Als je deze job niet leuk vindt, is het marteling. De hele winter zijn we hierboven aan het werk en komen bijna nooit in de stad. Maar daar zou ik sowieso niet willen wonen. We zijn hier opgegroeid en hebben hier onze roots. We zijn hier gelukkig.

Sarah: Hierboven op de berg te wonen, vind ik heerlijk. Je hebt een prachtig uitzicht en kunt altijd met de ski’s naar beneden skiën. En ook al woon ik in de bergen, ze blijven toch iets heel bijzonders.

Oma: Als je van de natuur en van bergbeklimmen houdt, dan is het hier op de Melkalm een perfect leven. Het is hierboven ook zoveel rustiger.

Sarah: Nou, ik associeer met de bergen vooral het skiën, fietsen, paddenstoelen zoeken en bosbessen plukken, omdat ik dat allemaal graag doe. Hier in de bergen voel ik me thuis. Je verveelt je hier nooit!

Oma: We zijn hier heel erg vrij. De mensen zijn hier ook aardiger. Hier bestaat geen “U” en wij bergmensen helpen elkaar onderling. Dat is heel erg leuk! En ook dat ik altijd bij mijn kleinkinderen kan zijn, is voor mij fantastisch.

Sarah: Wel, ik vind het ook perfect, dat we hier allemaal samen kunnen wonen. En ook al bent je ook wel soms heel erg streng, oma, ik zie je heel erg gaag. Je bent mijn tweede mama!

Oma: Ik begrijp wel wat ze me wil zeggen. Wij, bergmensen, zijn geen doetjes. We verwachten soms wel ietsje meer, maar dat is goed bedoeld. Hier is niet veel tijd voor veel gedoe.

Van kindsbeen af ging Andrea Lindner met haar broers en ouders de bergen in. Toentertijd niet altijd geheel vrijwillig. Tegenwoordig hoef je ze helemaal niet meer te dwingen om de bergen in te trekken. Ze houdt ervan in de bergen zowel te wandelen, te klimmen en te skiën - maar haar favoriete perspectief is van bovenaf als ze aan het paragliden is op duizelingwekkende hoogten.

Laatste artikel van Andrea Lindner
Bijgewerkt op 05.06.2023 in Sport
Trailrunning - een zelfexperiment
12 min. leestijd
Bijgewerkt op 13.03.2023 in Mensen
De bergen als bouwsteen van een relatie
3 min. leestijd
Alle artikelen van Andrea Lindner
1 reactie beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.