Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport
Miranda Muller

Vakantie op de boerderij in Tirol: uniek, leerzaam én relaxed

Bijgewerkt op 27.06.2022 in Familie, Foto's: Miranda Muller, indebergen.nl

De koe geniet duidelijk van de knuffels.De koe geniet duidelijk van de knuffels.

Een paar weken geleden bracht ik samen met collega Nina en haar gezin een vakantie door op een boerderij in het Zillertal. Zelf ben ik al jaren fan van logeren bij de boer: de kleinschaligheid, het contact met de familie en natuurlijk de vele dieren, ik houd ervan.

Maar ik had deze manier van vakantievieren nog nooit beleefd met kinderen erbij en dat maakte het dit keer nog unieker. De kids waren zó enthousiast, hebben super veel geleerd en wij volwassenen hadden zelfs volop tijd voor onszelf, omdat de kleintjes zich de hele dag vermaakten op het erf.

Warm welkom

We reizen naar Tirol met de Nightjet, de nachttrein, vanuit Amsterdam: een duurzame en comfortabele manier om de reis naar Oostenrijk af te leggen met kinderen. Vanaf station Jenbach is het nog slechts 15 minuten rijden met de taxi naar onze vakantiebestemming in Fügen in het Zillertal. We hebben de bagage nog niet uit de taxi gehaald en we zijn de kleinste, Lotta, al kwijt: ze staat in de wei de vrolijk gekleurde gele paardenbloemen te plukken. Vol trots geeft ze haar bosje bloemen aan Martina, de boerin, die ons hartelijk welkom heet op de boerderij. Nadat we onze spullen op de kamers hebben gezet, krijgen we een rondleiding op de boerderij.

Wat is er nou leuker dan spelen in de natuur?Wat is er nou leuker dan spelen in de natuur?

Boerderij Unterhuben in het Zillertal: een fijne plek voor families met kinderen.Boerderij Unterhuben in het Zillertal: een fijne plek voor families met kinderen.

Kennismaken met de boerderij, de familie en de dieren

Vol trots leidt Martina ons rond op haar boerderij. We beginnen in de stal bij de koeien, kalfjes, varkens en kippen. Merle (6 jaar) en Lotta (5 jaar) kijken hun ogen uit: samen met Martina mogen ze de koeien en kalfjes aaien en ook de kippen laten zich graag vasthouden door de meiden. Ook wij volwassenen vinden het superleuk in de stal. We genieten zowel van de beesten als de reacties van de meiden op alles wat ze hier zien. Martina legt direct al van alles uit: waarom heten de varkens bijvoorbeeld Schnitzel en Spek? Voor sommige kinderen uit de stad misschien een confronterend verhaal, maar enorm leerzaam en ook belangrijk. De rest van de familie maakt ook al snel kennis met ons en de jongste dochter van Martina, Ilona, is in no time BFF met Lotta.

Samen met boerin Martina maken we kennis met de dieren op de boerderij.Samen met boerin Martina maken we kennis met de dieren op de boerderij.

Kruiden plukken en frisse drankjes maken

Er is zo veel te doen op de boerderij en Martina maakt veel tijd voor ons vrij. Samen met Lotta en Merle plukt ze verse kruiden uit de tuin en maakt hiermee heerlijk frisse drankjes die wij geserveerd krijgen door de meiden. Ondertussen liggen we languit in een ligstoel, lezen we een boek en genieten we van de mooie bergwereld om ons heen. Dat we op dag één hier al zo relaxed zitten en de kids zich zo goed vermaken, hadden we niet verwacht. De meiden voelen zich hier zo snel thuis dat we eigenlijk geen omkijken meer hebben naar ze. Ze schommelen, rijden op skelters, huppelen op de trampoline, helpen mee in de stal of spelen in de zandbak. Het is dat wij een paar uitstapjes willen maken, want als het aan Merle en Lotta ligt, gaan we de komende dagen niet meer van het boerenerf af.

Samen met boerin Martina plukken de meiden kruiden in de tuin.Samen met boerin Martina plukken de meiden kruiden in de tuin.

Zelf heerlijke ranja maken van verse kruiden.Zelf heerlijke ranja maken van verse kruiden.

Melken op de ouderwetse manier

Op ‘onze boerderij’ wonen 45 koeien die twee keer per dag gemolken worden. Natuurlijk willen we dit een keer meemaken. Boer Johann vertelt ons alles over het melkproces en uiteraard mogen we helpen. De meiden leren niet alleen het moderne melken, maar durven ook de ouderwetse manier te proberen: melken met de hand. Het glaasje verse melk wordt vervolgens natuurlijk ook geproefd. Het smaakt uiteraard heel anders dan de melk die je in de supermarkt haalt, de dames zijn er nog niet helemaal over uit wat nou lekkerder is. De kalfjes daarentegen genieten van de enorme emmer verse melk die ze van ons krijgen.

Boer Johann helpen tijdens het melken van de koeien.Boer Johann helpen tijdens het melken van de koeien.

Uitstapjes vanaf de boerderij

Ondanks dat de meiden zich goed vermaken in en om de boerderij, kunnen we ze toch overhalen om een paar uitstapjes te maken. We maken een fietstocht, compleet met een door Martina gevulde picknickmand, naar Badesee Schlitters en maken een paar wandelingen direct vanaf het erf. Ook bezoeken we een nabijgelegen boerderij waar lammetjes, konijnen en een pony geknuffeld worden. Maar het liefst zijn Merle en Lotta eigenlijk op de ‘eigen boerderij’, bij de dieren, de skelters, de trampoline en hun nieuwe vriendin. Zodra we daar zijn, zijn de dames direct vertrokken. Wij hebben volledige rust en zij kunnen alle energie kwijt, een prima combinatie.

De kinderen vermaken zich de hele dag op de boerderij.De kinderen vermaken zich de hele dag op de boerderij.

Huisgemaakte producten

Een ander voordeel van een verblijf op de boerderij is dat je kunt genieten van heerlijke huisgemaakte producten. Dat begint ’s ochtends al bij het ontbijt: yoghurt, boter, melk, jam, worst, kaas, maar ook siroop, het is allemaal afkomstig van de dieren en uit eigen tuin. Daarnaast maakt Martina heerlijke Schnaps in allerlei smaken en verwent ze ons een avond met heerlijke vleesspecialiteiten tijdens een barbecue. Ze doet alsof het allemaal geen moeite is, maar wij zijn onder de indruk met hoeveel liefde en enorm veel energie deze familie hun boerderij runt en daarnaast haar gasten informeert en entertaint. Niet alleen het boeren zit hun in het bloed, deze familie is zo gastvrij en hartelijk, iedereen voelt zich hier thuis.

De familie geniet van de zelfgemaakte producten van de boerderij.De familie geniet van de zelfgemaakte producten van de boerderij.

Helaas komt de tijd van vertrek veel te snel en nemen we afscheid van de dieren en de familie: wat hebben wij genoten! En het is vast niet de laatste keer dat we op deze manier vakantievieren, want Merle en Lotta roepen nog steeds dat dit “de beste vakantie ooit” was, dus we hebben ook geen keuze ;-).

Hoewel Miranda Nederlandse is, komt ze bijna maandelijks in Tirol omdat ze zich ook daar thuis voelt. Om te skiën, te wandelen, te mountainbiken en te genieten van alles wat het leven in de bergen zo mooi maakt.

Miranda Muller
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.