Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

De BauernLodge: een kleinschalig en charmant paradijsje bij Reutte

Bijgewerkt op 04.06.2021 in Mensen

Deze 300 jaar oude boerenhoeve is omgetoverd in een eigentijdse maar vooral ook warme en knusse vakantieplek.
Deze 300 jaar oude boerenhoeve is omgetoverd in een eigentijdse maar vooral ook warme en knusse vakantieplek.

Veel Belgen en Nederlanders fantaseren wel over een leven in het buitenland, maar slechts weinigen jagen hun droom ook werkelijk na. Chris (54) en Ingrid (49) Bosten-Janssen ruilden Nederlands-Limburg in 2017 voor Höfen, een dorpje nabij Reutte in Tirol en zwaaien nu de plak in de knusse BauernLodge.

Het plan om naar Oostenrijk te verhuizen, was al langer een thema. Ik (Chris) werd terstond verliefd op Oostenrijk toen ik 7 jaar was en Ingrid kon ik ook van dit fantastische land overtuigen, toen ik haar leerde kennen. Onze gemeenschappelijke reizen gingen bijna allemaal naar de bergen in de westelijke helft van Oostenrijk. Daar lag toen onze grootste hartstocht. Maar we maakten ook een paar reizen naar het oosten, naar de wijngebieden van de Südost-Steiermark, naar Graz en naar onze favoriete stad: Salzburg.

Chris groeide op op een bloemisterij-kwekerij en Ingrid op een melkveehouderij. Ze beleefden talloze vakanties in Oostenrijk voor ze er definitief gingen wonen.Chris groeide op op een bloemisterij-kwekerij en Ingrid op een melkveehouderij. Ze beleefden talloze vakanties in Oostenrijk voor ze er definitief gingen wonen.

Het plan om de toeristische sector in te slaan kwam pas later. Waar we wel altijd al over droomden, was een huisje voor onszelf in de bergen. Een droom, die overigens in vervulling ging in 2013, toen we een pied—à-terre in het prachtige Filzmoos (Salzburg) kochten. Het duurde dan nog tot onze carrières in Nederland niet meer zo liepen als verwacht, dat we dachten: “Wat willen we met onze toekomst? Is een toekomst in Oostenrijk misschien iets voor ons? En zien we een toekomst in Oostenrijk wel echt zitten? We hebben onszelf toen max. 1,5 jaar de tijd gegeven om op zoek te gaan naar een geschikt pand met passend concept. Mocht het na 1,5 jaar dan niet gelukt zijn iets passends te vinden, dan waren we gewoon in Nederland gebleven.

En toen, op een avond, las ik (Ingrid) op Facebook: “Verbouwde boerderij komt te koop in het westen van Tirol”. Verder werd er niets prijs gegeven. Voor meer info kon je contact opnemen met de Droomplekacademie. Dat was het. We hebben toen contact gezocht met haar en het bleek om de BauernLodge te gaan in Höfen. Van het kleine dorp Höfen hadden wij nog nooit gehoord, maar het dichtbijgelegen Reutte natuurlijk wel: als poort naar Tirol, als kruispunt van dalen zoals het Lechtal en het Tannheimertal en met plaatsen zoals Lermoos, Ehrwald en Tannheim in de buurt.

De BauernLodge beviel ons meteen zeer goed: leuke sfeer, veel charme, prachtige regio. Alleen telde het slechts 3 appartementen en we wilden toch iets groter. Ik (Chris) begon te rekenen en met een goed uitgewerkt financieel plan, trokken we rond kerst 2016 naar een aantal banken in Oostenrijk. We kregen meteen groen licht! Dat was wel even schrikken, want nu ontbrak alleen nog onze “Ja, we gaan ervoor!” Gelukkig duurde het niet lang en een paar dagen later was de kogel door de kerk.

„Onze drijfveer is het om alle zintuigen van onze gasten ontspanning en inspiratie te bieden. We gunnen je als onze gast veel ruimte voor jezelf; maar tussendoor ook gezellige, echt aandachtige, momenten voor een leuk gesprek of activiteit met ons of met de andere gasten.“„Onze drijfveer is het om alle zintuigen van onze gasten ontspanning en inspiratie te bieden. We gunnen je als onze gast veel ruimte voor jezelf; maar tussendoor ook gezellige, echt aandachtige, momenten voor een leuk gesprek of activiteit met ons of met de andere gasten.“

We zijn nu een aantal jaren verder en tja, we zijn blij dat we zo kleinschalig zijn gebleven. Zo blijft er naast de alledaagse bezigheden die het gastenverblijf met zich meebrengt, tijd voor iets anders. Ik (Chris) ben sinds 2019 ook gediplomeerd Tiroler bergwandelgids en ben daarom nog vaker met de gasten op pad, zowel ’s zomers als ’s winters. In januari 2021 behaalde ik dan uiteindelijk ook mijn brevet van Skileherer Anwärter. Daardoor mag ik nu officieel skiles geven. Daarnaast ben ik ook aan de slag als coach met klemtoon op persoonsontwikkeling, teambuilding, reflectie voor managementteams etc. Ingrid heeft een faible voor interieurdesign en besloot een vakopleiding interieurstyliste te volgen, die ze hopelijk nog in 2021 zal afsluiten. Daardoor kan ze dan hopelijk nog meer mensen professioneel adviseren en inspireren. En ze houdt ook van koken! Ingrid is echt diegene, die er in de Bauernlodge voor zorgt, dat er een huiselijke sfeer hangt: zij kiest de bloemen voor de appartementen bij aankomst, maakt de welkomst-koffie en home-made brownies, organiseert kampvuuravonden, een spelletje jeu de boules, zorgt voor gezellige accessoires in ons huis etc. We willen dat onze gasten zich meteen thuis voelen.


          Mbv moodboards voor de stijl en sfeer kon ze meteen aan de slag eens de koop afgesloten was.
        Mbv moodboards voor de stijl en sfeer kon ze meteen aan de slag eens de koop afgesloten was.

Leven in Oostenrijk

Wat ons uitermate bevalt, is dat het leven hier in Oostenrijk iets minder hectisch is dan wij in Nederland gewend waren. Hier wordt ook hard gewerkt maar net wat minder gejaagd. En toch is alles net zo modern en goed georganiseerd als in Nederland. Dat is een mooie combinatie! Wat we ook erg leuk vinden, is dat je hier heel erg op mensen kan rekenen: als we iemand nodig hebben voor een klus, dan is hij er morgen al en vervult de klus meteen met hoge kwaliteit.

Verder is er hier in het dunbevolkte Ausserfern enorm veel ruimte, rust en geniet je hier van 4 échte seizoenen. Wij vinden alle seizoenen even charmant. Door deze stap leven wij veel intenser, je bent je meer bewust van de ruimte en de natuur.

Yenthe (11) bij de Familienklettersteig bij de Simms Wasserfall in Holzgau in het Lechtal: „Ik ben net zo gek van Oostenrijk als mama en papa.“Yenthe (11) bij de Familienklettersteig bij de Simms Wasserfall in Holzgau in het Lechtal: „Ik ben net zo gek van Oostenrijk als mama en papa.“

Als gezin hebben we veel meer tijd voor elkaar en zijn we ons veel meer bewust van de dingen die er echt toe doen. We werken nu weliswaar 7 dagen per week en in de schoolvakanties van onze dochter Yenthe kunnen we niet zelf met haar op vakantie. Maar anderzijds hebben we nu tussendoor tijd om te genieten van alles om ons heen én van elkaar.

Daarbij mogen we niet vergeten dat onze dochter Yenthe het heel erg naar haar zin heeft. Ze houdt zowel van skiën, klimmen, paardrijden als van gewoon in de natuur te zijn. Dat is prioriteit nummer 1 voor ons. Grappig is dat ze nu inmiddels op haar 11de 5 talen en dialecten spreekt: op school Duits en Engels, met vriendinnen Tirools, met gasten Nederlands en de voertaal van ons drieën in huis is Limburgs!

Half Nederlands, half Belgisch

We kunnen ons zeer goed voorstellen hier nog een tijdlang te wonen. Dit voelt té goed. Wat wij ons op termijn wel kunnen voorstellen is dat we gaan pendelen: een aantal weken/maanden in Nederland en dan weer in Oostenrijk. Zo hopen we ooit het beste van beiden te kunnen combineren! In de tussentijd genieten we van de bergen, de natuur en onze gasten, die intussen een beetje van overal komen.

Vanaf het begin wilden we bewust geen ‘Nederlandse enclave in de bergen’ worden. Daar houden we niet zo van. Dus naast veel Nederlanders komen er ook veel Duitsers en Zwitsers en vooral steeds meer Belgen! Om precies te zijn Vlamingen. We houden van Vlamingen. Zij zijn altijd heel ontspannen in de omgang, waarderen kwaliteit en aandacht en houden van puurheid. Én dat is precies waar wij ook van houden! Als Limburgers zijn wij wellicht ook half Nederlands, half Belgisch, nietwaar?

De plekjes van Chris en Ingrid rondom Reutte:

De regio Reutte is heel veelzijdig: je bent in een wip in een bijzonder dal – Lechtal, Tannheimertal en Zugspitz Arena – dat uitpakt met veel charme en voor iedereen wat wils in elk jaargetijde. Naast bergen vind je vele meren en kastelen of andere bezienswaardigheden. En wat leuk is: de almen en de liften zijn hier in de lente net iets vroeger en in de herfst net iets langer geopend als elders in Tirol. Daardoor is het zomerseizoen iets langer als in de rest van Tirol.

Yenthe en Chris bij de de beroemde „Rote Flüh“ in het Tannheimer Tal. Linksonder kun je de bekende berghut, het Gimpelhaus herkennen en daarachter de Haldensee.Yenthe en Chris bij de de beroemde „Rote Flüh“ in het Tannheimer Tal. Linksonder kun je de bekende berghut, het Gimpelhaus herkennen en daarachter de Haldensee.

 • We houden veel van Gasthof Kreuz in Rieden waar Barbara en Heinz Saletz voornamelijk koken met biologische en regionale producten. De omliggende boeren voorzien ze van lams-, kalfsvlees, wild, forellen en kaas. De kwaliteit is gewoon top!
 • Het is niet voor iedereen, maar even wandelen over de Highline 179 is een must! De loopbrug met een spanwijdte van maar liefst 405 meter, verbindt kasteelruïne Ehrenberg (wat overigens ook een must is) met Fort Claudia aan de overzijde van het dal.
 • Bijzonder is ook de ongerepte natuur van het Lechtal en het Naturpark Tiroler Lech. De Lech is één van de laatste ongetemde rivieren in Europa én rijk aan een ongelofelijk fauna en flora. Om je de ogen uit te kijken!
 • Nog een beetje geheim is ook het Tannheimer Tal. Dit hoogtedal kent een grote schoonheid, is tegelijkertijd lieflijk en imponerend, bezit prachtige meren en pakt uit met oneindige wandelmogelijkheden van elk niveau. Kom het ontdekken!
 • En dan heb je nog onze kristalheldere meren: de Plansee, de Urisee, de Frauensee, de Alatsee etc. Je mag er overal in zwemmen en het water is zo verfrissend tijdens de zomermaanden.
Praktisch

 

De BauernLodge is een authentieke alpiene pleisterplaats. Een ideale uitvalsbasis voor een actieve vakantie met je gezin, vrienden of collega’s. Maar ook een heerlijke retraite-plek met z’n tweeën. Lekker dichtbij, vlak over de Duitse grens, in West-Tirol. Appartementen vanaf €110 per nacht.

 

In 2008 ruilde Evelyn Laureyns België in voor Oostenrijk - wat de liefde al niet doet met een mens - en wil nu niet meer weg uit het land van Sisi en Frans-Jozef. Ze reist als journaliste van Vorarlberg langs Tirol naar Stiermarken. Het meest in haar nopjes voelt ze zich in, op, boven, tussen de Tirolse bergen.

Laatste artikel van Evelyn
Ort: Sillian
, © Hans Herbig
Bijgewerkt op 05.12.2022 in Familie
15 tips voor een geslaagde wintervakantie in Tirol
6 min. leestijd
De Krampuslauf ontstond pas in de 20ste eeuw.
Bijgewerkt op 21.11.2022 in Cultuur
De Krampus: Heb angst, maar vrees niet!
4 min. leestijd
Lechtaler Alpen Steinsee.
, © Tirol Werbung, Charly Schwarz
Bijgewerkt op 19.07.2021 in Attracties
10 verkoelende tips: zo kom je de hitte door in Tirol!
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 15.02.2021 in Mensen
Onmisbaar deze winter: de lawinedienst van Innsbruck !
4 min. leestijd
Ongewone beroepen – Innsbrucks Snowpark-shaper Bjarni Valdimarsson; Skylinepark Nordkette.
Bijgewerkt op 04.02.2021 in Mensen
Een nacht op stap met een snowpark-shaper
4 min. leestijd
29938449476_6b50b7ce4b_o
Bijgewerkt op 26.08.2020 in Attracties
Over hoe ik een overtuigde Kneipp-fan werd….
5 min. leestijd
Bijgewerkt op 04.03.2020 in Attracties
5 musea voor de hele familie
3 min. leestijd
In een winterjasje ziet de reus er nog spectaculairder uit.
Bijgewerkt op 13.02.2020 in Attracties
Is het nep, dan is het Swarovski!
4 min. leestijd
De schonen zijn bijna thuis!
Bijgewerkt op 21.06.2018 in Cultuur
De winter komt eraan. Tijd voor de Almabtrieb!
4 min. leestijd
Dieren spotten aan de voet van de Grossglockner
Bijgewerkt op 25.04.2018 in Familie
Dieren in de Alpen
6 min. leestijd
Familienbahn Gampen, Serfaus
Bijgewerkt op 04.12.2017 in Familie
Met de kinderen in de skilift – onze tips!
4 min. leestijd
Kräuter-Tirol
Bijgewerkt op 20.11.2017 in Andere
Huismiddeltjes tegen allerhande winterkwaaltjes
6 min. leestijd
LegendaerePistenTirol
28.12.2021 in Sport
5 fabelachtige skipistes!
3 min. leestijd
Alle artikelen van Evelyn
8 opmerkingen beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.