Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

VrouwenPower: Kabelbaanspecialiste Eva-Maria op de Stubaier Gletsjer

Bijgewerkt op 27.02.2021 in Mensen

Ort: Neustift i.St.
Ort: Neustift i.St.

Eva-Maria Schulze was vanaf jongs af aan al geïnteresseerd in ambachten en dacht eraan schilder te worden, of misschien wel stoffeerster. "Maar iedereen zei tegen me: dat is toch niks voor een meisje." Dus wordt ze banketbakkerin. Jaren later besluit ze dan toch serveerster te worden in het skigebied Stubai. Maar het liep weer anders uit. Vandaag de dag mag ze zichzelf intussen ‘Seilbahnfachfrau', kabelbaanspecialiste, noemen.

„Een vriend adviseerde me bij de skilift te gaan werken in plaats van in de bediening. En daar werd ik meteen aangenomen.”, vertelt de 30-jarige Eva. Aanvankelijk werkte ze alleen tijdens het winterseizoen bij de kabelbanen: het werk beviel haar meteen zeer goed en was zeer gevarieerd. Ze kreeg een jaarcontract en besloot in haar tweede leerjaar, dat ze wel ‘Seilbahnfachfrau’ wou worden.

Al tijdens de bouw van de Eisgratbahn leerde Eva-Maria Schulze hoe de computerbesturing werkt en waar ze op moet letten.Al tijdens de bouw van de Eisgratbahn leerde Eva-Maria Schulze hoe de computerbesturing werkt en waar ze op moet letten.

Dat betekende: veel technologie en veel studeren. Anderhalf jaar lang woelde Eva Maria door cursussen en leerde alles over de basis van mechanica, over elektrotechniek, verdiepte zich in de juridische regels omtrent bergliften. Zelfs over meet- en testmethoden weet ze heel veel. Ze kent de veiligheids- en brandbeveiligingsvoorschriften door en zelfs over dehydraulische elementen en touwsterkten kun je met haar eeuwig discussiëren. Na (een ook al tijdens) haar studies zette ze de theorie meteen om in de praktijk: ze ging aan de slag als bergbahnmedewerker en staat in voor de veiligheid van de gasten die de lift nemen.

’s Zomers doet ze nu vooral revisiewerk. Hier geniet ze het meeste van: „Daarboven zie je zoveel.“ Momenteel is de 30-jarige Eva-Maria de enige opgeleide ‘Seilbahnfachfrau’ in het team – en ja hoor: ze kan goed overweg met haar mannelijke collega’s. „Ik zorg voor een beetje evenwicht“, zegt ze zelfverzekerd, „Dat hebben ze een wel nodig.“

Reizen naar het werk: Eva-Maria gaat dagelijks naar het werk met de langste driekabelbaan van de Alpen.Reizen naar het werk: Eva-Maria gaat dagelijks naar het werk met de langste driekabelbaan van de Alpen.

Eva-Maria werkt al bijna tien jaar ‘aan de lift’, zoals men in Tirol zegt. Kan ze zich een andere baan voorstellen? „Nee“, zegt de Stubaierin. „Dit is mijn droomjob.“ Na de start op de Stubaier gletsjer schakelde ze over naar de Serles-liften bij het begin van het Stubaital. In 2015 zorgde de constructie van de ultramoderne 3S-Bahn, dat ze terug keerde naar de Stubaier Gletscherbahnen. „Dit zie je maar één keer in je leven. Het slaan van die eerste pilaar of een grote graafmachine aan het werk bij het liftstation – dat zijn bijzondere momenten.” In plaats van brood en koekjes te bakken, kon de voormalig banketbakker beleven, hoe de betonnen basis werd gelegd voor de langste 3S-gondelbahn in de Alpen. „Het is uniek om te zien hoe deze constructies ontworpen zijn, gebouwd worden en uiteindelijk in werking treden.”

Als Eva-Maria Schulze denkt aan haar eerste rit met de „nieuwe“ Eisgratbahn, zegt ze: „Dat was geweldig.“ Ondertussen is de Stubaier-gondellift bijna dagelijks in gebruik en is het de langste 3S-bahn (gondellift met 3 kabels) in de Alpen. De machiniste kun je even gedag zeggen op het middenstation van de Eisgratbahn.

UITERST MODERNETECHNIEK

Inzake bergliften is Tirol toonaangevend: in 2016 werd de nieuwe Eisgratbahn geopend op de Stubaier gletsjer. Het is de langste kabelbaan met drie kabels in de Alpen. Naast technische finesse is de Eisgratbahn ook bijzonder inzake design: de gondels werden ontworpen door de Italiaanse designstudio Pininfarina. De Giggijochbahn in het Ötztal is ook een technisch hoogstandje: het is de krachtigste monokabelgondelbaan ter wereld met een capaciteit van 4.500 mensen per uur.

Laatste artikel van Rosanna
Plaatsen: Achenkirch.
, © Tirol Werbung, Michael Grössinger
Bijgewerkt op 20.12.2021 in Cultuur
10 weetjes over „Stille Nacht! Heilige Nacht!“
4 min. leestijd
ledermanufakturgrgatirol
Bijgewerkt op 25.01.2021 in Cultuur
Lederproducten gemaakt in Tirol: Grga
5 min. leestijd
Die Autobahn im Wipptal.
Bijgewerkt op 08.04.2020 in Attracties
Rijverbod in Tirol tijdens de weekends: waarom precies?
5 min. leestijd
Waldbaden Seefeld
Bijgewerkt op 10.09.2019 in Attracties
Boslust
5 min. leestijd
Alle artikelen van Rosanna
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.