VrouwenPower: Kabelbaanspecialiste Eva-Maria op de Stubaier Gletsjer
„Een vriend adviseerde me bij de skilift te gaan werken in plaats van in de bediening. En daar werd ik meteen aangenomen.”, vertelt de 30-jarige Eva. Aanvankelijk werkte ze alleen tijdens het winterseizoen bij de kabelbanen: het werk beviel haar meteen zeer goed en was zeer gevarieerd. Ze kreeg een jaarcontract en besloot in haar tweede leerjaar, dat ze wel ‘Seilbahnfachfrau’ wou worden.
Dat betekende: veel technologie en veel studeren. Anderhalf jaar lang woelde Eva Maria door cursussen en leerde alles over de basis van mechanica, over elektrotechniek, verdiepte zich in de juridische regels omtrent bergliften. Zelfs over meet- en testmethoden weet ze heel veel. Ze kent de veiligheids- en brandbeveiligingsvoorschriften door en zelfs over dehydraulische elementen en touwsterkten kun je met haar eeuwig discussiëren. Na (een ook al tijdens) haar studies zette ze de theorie meteen om in de praktijk: ze ging aan de slag als bergbahnmedewerker en staat in voor de veiligheid van de gasten die de lift nemen.
’s Zomers doet ze nu vooral revisiewerk. Hier geniet ze het meeste van: „Daarboven zie je zoveel.“ Momenteel is de 30-jarige Eva-Maria de enige opgeleide ‘Seilbahnfachfrau’ in het team – en ja hoor: ze kan goed overweg met haar mannelijke collega’s. „Ik zorg voor een beetje evenwicht“, zegt ze zelfverzekerd, „Dat hebben ze een wel nodig.“
Eva-Maria werkt al bijna tien jaar ‘aan de lift’, zoals men in Tirol zegt. Kan ze zich een andere baan voorstellen? „Nee“, zegt de Stubaierin. „Dit is mijn droomjob.“ Na de start op de Stubaier gletsjer schakelde ze over naar de Serles-liften bij het begin van het Stubaital. In 2015 zorgde de constructie van de ultramoderne 3S-Bahn, dat ze terug keerde naar de Stubaier Gletscherbahnen. „Dit zie je maar één keer in je leven. Het slaan van die eerste pilaar of een grote graafmachine aan het werk bij het liftstation – dat zijn bijzondere momenten.” In plaats van brood en koekjes te bakken, kon de voormalig banketbakker beleven, hoe de betonnen basis werd gelegd voor de langste 3S-gondelbahn in de Alpen. „Het is uniek om te zien hoe deze constructies ontworpen zijn, gebouwd worden en uiteindelijk in werking treden.”
Als Eva-Maria Schulze denkt aan haar eerste rit met de „nieuwe“ Eisgratbahn, zegt ze: „Dat was geweldig.“ Ondertussen is de Stubaier-gondellift bijna dagelijks in gebruik en is het de langste 3S-bahn (gondellift met 3 kabels) in de Alpen. De machiniste kun je even gedag zeggen op het middenstation van de Eisgratbahn.
UITERST MODERNETECHNIEK
Inzake bergliften is Tirol toonaangevend: in 2016 werd de nieuwe Eisgratbahn geopend op de Stubaier gletsjer. Het is de langste kabelbaan met drie kabels in de Alpen. Naast technische finesse is de Eisgratbahn ook bijzonder inzake design: de gondels werden ontworpen door de Italiaanse designstudio Pininfarina. De Giggijochbahn in het Ötztal is ook een technisch hoogstandje: het is de krachtigste monokabelgondelbaan ter wereld met een capaciteit van 4.500 mensen per uur.