Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Tirol Werbung / Hörterer Lisa
Bedrijven & Fabrikanten
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Schreyer David
Architectuur
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Haindl Ramon
Wellness
© Tirol Werbung / Webhofer Mario
Natuur
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Licht versus donker!

Bijgewerkt op 23.02.2021 in Natuur

Schaufelspitze

Tijdens de kille wintermaanden is alles zo somber en donker. Fout! Een stralende zon op een mooie winterdag biedt een breed spectrum van reflecties. Alles lijkt wel te schitteren. We gingen op winterreis door Tirol en probeerden met foto’s het licht te vereeuwigen.

Sneeuw bestaat uit bevroren water. Maar water is transparant. Waarom lijkt sneeuw dan wit? De verklaring ligt in de structuur van de sneeuw. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ijs, treft het zonlicht bij sneeuw op talloze kleine ijskristallen. Deze reflecteren het licht steeds weer. Op deze manier wordt al het zonlicht teruggekaatst. Het zonlicht is op zijn beurt wit omdat het, het volledige kleurenspectrum omvat.

De Inn bij Innsbruck. Het kruis op de voorgrond maakt deel uit van een brugleuning.De Inn bij Innsbruck. Het kruis op de voorgrond maakt deel uit van een brugleuning.

De Stubaier Wildspitze.De Stubaier Wildspitze.

Lichtspel op een vloerbeschermer in de gondel.Lichtspel op een vloerbeschermer in de gondel.

Wolken bieden amper bescherming tegen de zon. Ze filteren vaak maximaal 10% van de UV-straling. Bovendien reflecteert de sneeuw de zonnestralen en kan daardoor de straling verdubbelen. Sneeuwblindheid, een soort zonnebrand op het hoornvlies, komt wel vaker voor.

De wind creëert patronen in de sneeuw. De zon zorgt voor de juiste belichting.De wind creëert patronen in de sneeuw. De zon zorgt voor de juiste belichting.

Dunne sluierwolken om de Stubaier Gletsjer. Dat de foto zo bevreemdend werkt, heeft daarmee te maken, dat de fotograaf de foto meermaals belicht heeft.Dunne sluierwolken om de Stubaier Gletsjer. Dat de foto zo bevreemdend werkt, heeft daarmee te maken, dat de fotograaf de foto meermaals belicht heeft.

Blik richting de Stubaier Gletsjer. De sporen zijn afkomstig van skiërs die naast de piste skieden. Deze foto is ook meerdere malen belicht.Blik richting de Stubaier Gletsjer. De sporen zijn afkomstig van skiërs die naast de piste skieden. Deze foto is ook meerdere malen belicht.

Hoog in de bergen is niet alleen de lucht frisser en helderder. Ook het licht wordt intenser. Dit omwille van de filterfunctie van lucht: hoe langer de zonnestralen door de atmosfeer reizen, hoe zwakker de UV-straling. Als je de bergen dus beklimt, wordt het pad van de zonnestralen korter. De UV-straling neemt met wel 20% per 1000 hoogtemeter toe. Ook daarom zijn zonnecrème en zonnebrillen zo belangrijk in de bergen.

Blik op de Stubaier Gletsjer.Blik op de Stubaier Gletsjer.

Bergbeekje.Bergbeekje.

Zicht door een raam in de gondel.Zicht door een raam in de gondel.

Mensen hebben licht altijd al geassocieerd met joie de vivre en het leven op zich. Licht heeft zelfs heel verschillende effecten op het lichaam. Het stimuleert niet alleen de vorming van vitamine D, licht regelt ook de productie van melatonine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor ons dag- & nachtritme. Om melatonine te produceren, meet een receptor in het oog de helderheid rondom ons. Het resultaat: als het te licht is, wordt de productie van melatonine geremd – we voelen ons fit. Als het donker wordt, wordt er meer melatonine geproduceerd – we voelen ons moe. Artsen adviseren daarom om in de winter regelmatig te gaan wandelen.

De Stubaier Gletsjer.De Stubaier Gletsjer.

Laatste artikel van Maximilian Gerl
200331-24_wildschönau_kein-schnee+schnee_schreyerdavid
Bijgewerkt op 09.12.2020 in Mensen
De sneeuwexperts
11 min. leestijd
Kappl
11.12.2020 in Natuur
22 feiten over sneeuw
8 min. leestijd
Alle artikelen van Maximilian Gerl
1 reactie beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog
Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.