Eerste keer op wintersport, 10 Tips!
Nu de winter begonnen is, zijn er al een heleboel fanatieke wintersporters, reisorganisaties en media die niet langer kunnen wachten tot dit koude, actieve seizoen weer van start gaat. Voor iemand die nog nooit eerder op wintersport in Oostenrijk is geweest, kan dat uiteraard een nieuwsgierig gevoel opleveren. Maar hoe moet je dat nou eigenlijk voorbereiden, zo’n wintersportvakantie?
1. Het skigebied
Als je voor de eerste keer op wintersport gaat, dan is het aan te raden een gebied te kiezen waar veel mogelijkheden liggen en wat redelijk bekend is. Deze gebieden hebben namelijk goede voorzieningen, zoals diverse mogelijkheden tot andere activiteiten (bijvoorbeeld sneeuwschoenwandelen, zwemmen of rodelen), zijn vaak uitgestrekt genoeg zodat je je niet zal vervelen, beschikken over goede skischolen en kennen vaak een cultureel en levendig dorpsleven. Heb je een gebied gekozen? Verzamel dan informatie over de hoogte van het dorp en de ligging van alle voorzieningen. Bereid jezelf voor op het voorkomen van hoogteziekte en ga na wat er allemaal op loopafstand is en geopend in die periode.
2. Je wintersportuitrusting
Wintersport is een weekje vakantie waar je een goede voorbereiding voor nodig hebt. Of je nou gaat sneeuwschoenwandelen, langlaufen of skiën, het is altijd handig advies in te winnen bij vrienden, familie of de erkende wintersportzaken die ervaring hebben met wintersport. Zo kom je het nodige te weten over de aanschaf van bijvoorbeeld ski’s en kleding, maar kun je ook je antwoord krijgen op vragen over materiaalverhuur. Het weer kan erg variëren in de bergen, bereid je hier voorafgaand op voor en neem voldoende kleding mee. Een paar goede, warme, waterdichte wandelschoenen is ook een absolute aanrader.
Wil je precies weten wat je verder allemaal nog in moet pakken om goed voorbereid op wintersportvakantie te gaan? We hebben een uitgebreide checklist voor je opgesteld.
3. De reis
Ons kikkerlandje ligt tussen de 850 en 1100 kilometer van Tirol verwijderd. Met de trein of met het vliegtuig zijn de meeste skigebieden erg goed te bereiken en zal je uitgerust op bestemming aankomen. Mocht je liever de voorkeur geven aan de autorit van enkele uren, dan is het aan te raden overdag te rijden, aangezien je na een nachtelijke rit erg vermoeid bent. Vertrek vroeg in de ochtend en hou er rekening mee dat het op zaterdagen tijdens het wintersportseizoen over het algemeen erg druk is op de weg. Vergeet niet dat je eenmaal in Oostenrijk te maken hebt met bergpassen, slingerwegen en (heftige)sneeuwval. Bij aankomst, na een vermoeide reis, moet het meest intense stuk van de rit dus nog komen! Waarbij je soms maar 30km/h kan rijden of met sneeuwkettingen aan de slag moet.
4. Hotel, appartement of pension
Wanneer je voor het eerst op wintersport gaat, is het belangrijk om te weten waar je goed kunt overnachten en hoe ver de accommodatie van de piste is verwijderd. In Oostenrijk liggen de meeste overnachtingsmogelijkheden op korte afstand van de piste. Er zijn goede skibusverbindingen die gratis rijden voor iedereen met een skipas en de parkeerplaatsen zijn ingesteld op grote bezoekersaantallen. Je boekt een pension vaak op basis van logies (overnachting en ontbijt) of halfpension (overnachting, ontbijt en diner). Ook zijn er vrijwel altijd droogruimtes waar je je kleding, schoenen en/of ski’s kan laten drogen of opwarmen. De sfeer is persoonlijk en je maakt meestal kennis met de familie die het hotel of pension runt. Daar kun je ook altijd nog extra informatie krijgen over het skigebied, de skischolen of leuke dorpsuitjes. Kijk voor je afreist even op de kaart waar het hotel zich precies bevindt, want misschien zijn de laatst paar kilometers wel steil omhoog over een bergweggetje.
5. Après-ski
Après-ski is een stukje cultuur in Oostenrijk. Mensen blijven graag wat langer in de bergbarretjes op of onderaan de pistes en gaan soms nog door met dansen op traditionele muziek tot het avondeten. Het geeft de dorpjes een levendig karakter en is iets wat je zeker een keer uitgeprobeerd en gedaan moet hebben.
6. Les
In elk skigebied vind je diverse skischolen die gespecialiseerd in in het geven van skilessen voor kinderen, beginners en gevorderden. Ze bieden zelfs vaak mogelijkheden tot off piste skiën of privé lessen. Je ben niet verplicht een complete lessenreeks te boeken, je kan ook kiezen voor een have dag of slechts twee uurtjes bijvoorbeeld. Zo krijg je in ieder geval wat extra handvatten mee om zelf aan de slag te gaan.
7. Conditie
Omdat je voor het eerst op skivakantie gaat, zal je merken dat je hier conditie voor nodig hebt en een ander soort conditie vereist dan je in Nederland gewend bent. In de bergen heb je te maken met kou en hoogteverschillen. Aangezien wij dit hier in Nederland niet kennen, is het van belang dat je jezelf lichamelijk een beetje voorbereid. Werk aan je conditie, eet een paar weken voor je wintersportvakantie gezond, rust goed uit en train je beenspieren. Je zal merken dat een trap oplopen in het hotel of naar de skibus rennen al heel wat inspanning vereist! Kun je nagaan hoe moe je bent na een dag op de piste.
8. Relax
De eerste paar dagen ben je wellicht zo enthousiast dat je van negen uur ’s morgens tot vier uur ’s middags op de berg staat. Aangezien een vakantie ook bedoelt is om een beetje tot rust te komen, zijn er in alle skigebieden zwembaden, sauna’s en welness-gelegenheden. En dat is halverwege je wintersportvakantie echt geen overbodige luxe.
9. Sneeuwzekerheid
Hoe hoger het gebied, des te meer zekerheid heb je qua sneeuwval. Toch is het altijd moeilijk in te schatten. Het is niet alleen afhankelijk van de periode, maar ook van de ligging van het gebied. Op een gletsjer zal je altijd kunnen skiën, hoewel je dan wel te maken kan krijgen met hoogteziekte. Maar soms zijn er winters waar de zuidelijke Alpen nauwelijks sneeuwval hebben en alle noordelijke gebieden geluk hebben. Er zijn vele websites waar je de actuele sneeuwhoogte kunt checken. Tegenwoordig heeft 90% van de skigebieden ook de mogelijkheid het skigebied met sneeuwkanonnen te voorzien van sneeuw. Zo heb je in ieder geval de zekerheid dat je weer beneden kunt komen.
10. De periode?
Wanneer start het wintersportseizoen? Wanneer is het druk? Is er een hoog- en laagseizoen? De periode wanneer je op wintersport gaat, kan verschillende voor- en nadelen opleveren. Zo is het rond de kerstdagen erg romantisch en gezellig, maar misschien niet volledig besneeuwd. En in de voorjaarsvakantie is het qua timing wellicht het meest ideaal, maar dan is het tevens de drukste periode van het jaar. Wil je precies weten welke periode het beste bij je past? We hebben hier alles voor je op een rijtje gezet.