Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Het Nederlandse Team LottoNL-Jumbo over hun hoogtestage in Kühtai

29.09.2017 in Sport

Tirolwerbung_Kuehtai_Rennrad_JMair_-2837

De Vuelta a España, deze drie weken durende zware wedstrijd, is net voorbij. Samen met de Tour de France en de Giro d’Italia is het een van de drie "Grote Rondes". Aan de startstreep stonden ook de wielrenners van het UCI WorldTeam LottoNL-Jumbo. Als voorbereiding op de Ronde van Spanje liepen de sporters een hoogtestage in het Tiroolse Kühtai op 2.020 hoogtemeter. Sport.Tirol bezocht het WorldTeam tijdens hun verblijf in de Stubaier Alpen.

Tijdens de zomermaanden is er in Kühtai niet zoveel te beleven. De meeste hotels blijven gesloten en bijna alle liften staan stil. Tijdens de warme maanden van het jaar zijn de bergen bijna uitsluitend gereserveerd voor wandelaars – en de koeien die op de bloeiende almweiden grazen. Tijdens de zomer van 2017 was er toch iets meer drukte te merken. Het Hotel Kühtaier Alm opende deze zomer zijn deuren voor wel heel erg bijzondere gasten. Van juli tot begin augustus verbleven hier de wielrenners van het Nederlandse Team LottoNL-Jumbo. Gedurende meerdere weken trainden de beroepssporters in één van de hoogstgelegen ski-oorden in Oostenrijk – en ze zijn niet de enigen.

Een gat in de markt

„Intussen is het de 4de zomer dat we voor beroepssporters de deuren openen tijdens de zomermaanden,“ vertelt Harald Föger, zaakvoerder van de Kühtaier Alm. „Perfecte condities voor een hoogtetraining en passende logies op 2.020 hoogtemeters zijn zelden. En dat is intussen geen geheimtip meer.“ De Nederlanders zijn namelijk niet de eersten, die in Kühtai hun prestaties opkrikken. Ook de voorbije jaren waren oa. het Duitse atletiekteam en vele voetbalploegen hier te gast. Van een hoogtestage genieten immers niet alleen wielrenners, maar ook sporters uit andere disciplines. Voor het Nederlandse team zijn er dus meerdere redenen om in Tirol een stage te lopen.

Top-rendement

„Primaire reden waarom we kiezen voor een hoogtetraining is natuurlijk het aanzienlijk vergroten van het prestatievermogen van onze sporters“, zegt Grischa Niermann, de trainer van het Team LottoNL-Jumbo team. Om dit te bereiken bevinden zich sporters het best op een hoogte van ten minste 2.000 meter boven de zeespiegel, zowel om te trainen als ook tijdens de rustperiodes. Een hoogtetraining houdt in dat bij lagere luchtdruk het lichaam uitgedaagd wordt het zuurstoftekort ontstaat te compenseren door meer rode bloedlichaampjes aan te maken. Deze bloedcellen zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor de goede doorbloeding van spiermassa en organen – en dus een betere prestatie.

In zekere zin verhoogt het lichaam de „verkeersdichtheid“ in zijn bloedbanen om voldoende energie te garanderen. Wanneer sporters dan enkele weken later terugkeren naar zeeniveau, kunnen ze door de extra rode bloedcellen meer zuurstof opnemen, waardoor de spiermassa beter kan presteren. Na 10 dagen zeeniveau is het effect van de hoogtestage volledig – niettemin reageert elk lichaam een beetje anders. Het positieve effect houdt ook een paar dagen aan voordat het dan vervolgens langzaam wegebt.

 

Niets overhaast

Om deze tijdspanne zo optimaal mogelijk te gebruiken, proberen wielrenners hun verblijf in Kühtai zo goed mogelijk te plannen. „Momenteel trainen we voor de Ronde van Spanje en van Polen“, legt Niermann uit. „In juli, tijdens de Tour de France, vinden geen andere wedstrijden plaats. Tijdens deze periode organiseren we dan ook een hoogtetraining met bijna het hele team.“ Dus brengen bijna alle Team LottoNL-Jumbo-sporters – behalve de Tour de France-deelnemers – de zomermaand juli door in Tirol. Veertien van hen blijven non-stop samen met 6 trainers de volledige drie weken in de bergen, andere vertrekken vroeger of komen later aan.

Een verblijf op grotere hoogte is echter ook niet zonder gevaar. De extra inspanning van het lichaam kan tot overtrainen leiden. Daarom is het belangrijk dat sporters steeds begeleid worden door een trainer en dat nooit tot het uiterste wordt gegaan bij de training. Bij het begin van de training krijgen de sporters vooral de tijd om zich te acclimatiseren. Vervolgens worden langere, rustige trainingsblokken afgewerkt. Pas aan het einde wordt in de vorm van intervaltraining de persoonlijke grenzen langzaam verschoven. „Op geringere hoogte kan men sneller en harder trainen,“ meent Niermann, „Het effect op grotere hoogte is echter navenant.“

De juiste training

Tegelijkertijd is de geografie voor het Nederlandse team zeer belangrijk. Per trainingsdag leggen de sporters rond 3.000 hoogtemeters af – een hoeveelheid, die ze in hun thuisland moeilijk bij elkaar krijgen, meent Niermann: „Een etappe van 20 kilometer waarbij het continu bergop gaat, vind je niet in Nederland. En bij vele wedstrijden worden de plaatsen het ereschavot op de bergpas verdeeld. Het is dus belangrijk te kunnen klimmen – als ook het afdalen.“ Bij afdalingen zijn snelheden van 100 kilometer per uur geen uitzondering! Precies voor wedstrijden als de Tour de France of de Vuelta a España is het belangrijk ervaring in de bergen te hebben. En ook dat leren de sporters hier ook in Kühtai. Per week leggen ze in Tirol 700 tot 800 kilometer af.

Grischa Niermann, voormalig wielrenner en trainer, sprong ook zelf meermaals op de fiets in Tirol.Grischa Niermann, voormalig wielrenner en trainer, sprong ook zelf meermaals op de fiets in Tirol.

Sneller over de eindmeet

Hoe succesvol een hoogtestage is, wordt pas later duidelijk. Het onmiddellijke effect op het organisme is moeilijk te meten. Dat is ook niet noodzakelijk, want de prestaties na zo een stage spreken voor zich, vertelt Koen Bouwman. De 23-jarige wielrenner fietst sinds vorig jaar bij Team LottoNL-Jumbo. Deze drie weken in Kühtai zijn zijn tweede hoogtetraining. „Ik was ook al in Teide op Tenerife,“ vertelt hij, „Dat duurde toen ook drie weken en ik ben nadien overduidelijk veel sneller gefietst.“

 

Pas aan de start

In tegenstelling tot Teide, dat al sinds jaren een geliefde destinatie is voor internationale topsporters uit verschillende disciplines, is Kühtai nog een geheimtip. De vulkaan op het Spaanse eiland is één van de weinige plaatsen waar ook tijdens de wintermaanden goed kan worden gefietst, maar tijdens de zomermaanden heeft het Tiroolse dorp alles in huis voor topsporters. „Hier kunnen we, naast in de beste omstandigheden trainen, ook nog andere activiteiten ondernemen,“ meent Bouwman. „Op Tenerife had je ons hotel en dan 25 kilometers wijd en zijd niets meer. Hier in Tirol is dat anders. Of we nu op een rustdag elektrische fietsen huren of na een training de ezel op de weide naast het hotel een bezoekje brengen – alles is mogelijk.“ Deze soort van ontspanning is ook belangrijk voor de mentale kracht van de sporters en zorgt voor een beter groepsgevoel. „Na drie weken op Teide heeft men genoeg van elkaar en wil iedereen naar huis. Hier kan ik me voorstellen nog een paar dagen vakantie extra te boeken.“

Makkelijk te bereiken

Bovendien is Kühtai door zijn ligging veel aantrekkelijker als het eiland in de Atlantische Oceaan. Het complete team incl. team-truck, fietsen en ander equipement kan makkelijk over de autosnelweg naar Tirol worden gebracht. De internationale luchthaven Innsbruck bevindt zich op een boogscheut, zo ook perfecte medische verzorging, mocht dat noodzakelijk zijn. „Vanuit Nederland is Tirol echt zeer makkelijk bereikbaar“, vertelt Niermann, „En dat spaart tijd, zenuwen en uiteindelijk ook kosten.“

Koen Bouwman volgde zijn tweede hoogtetraining in Kühtai als wielrennen van het Team Lotto NL-JumboKoen Bouwman volgde zijn tweede hoogtetraining in Kühtai als wielrennen van het Team Lotto NL-Jumbo

Dit is pas het begin

Voor een hoge plaats in het ploegenklassement bij de „Grote Rondes“ spelen natuurlijk meerdere factoren mee – de hoogtestage biedt enkel de basis. Vast staat niettemin, dat zowel de Team LottoNL-Jumbo wielrenners als ook Kühtai van deze stages profiteren. Voor de Tiroolse regio is deze niche definitief een unieke kans – vooral als je denkt aan de UCI Road World Championships die in 2018 in Innsbruck plaatsvinden. „We hebben hier in Kühtai een perfect aanbod“, meent Harald Föger. „En ik ben ervan overtuigd, dat, als we ons presenteren bij nog meer internationale sporters, die onder de indruk zullen zijn over ons aanbod.“

Tekst: Daniel Feichtner, Foto’s: Johannes Mair / Alpsolut, Vertaling: Evelyn Laureyns

In 2008 ruilde Evelyn Laureyns België in voor Oostenrijk - wat de liefde al niet doet met een mens - en wil nu niet meer weg uit het land van Sisi en Frans-Jozef. Ze reist als journaliste van Vorarlberg langs Tirol naar Stiermarken. Het meest in haar nopjes voelt ze zich in, op, boven, tussen de Tirolse bergen.

Laatste artikel van Evelyn
De Krampuslauf ontstond pas in de 20ste eeuw.
Bijgewerkt voor 12 dagen in Cultuur
De Krampus: Heb angst, maar vrees niet!
4 min. leestijd
Ort: Sillian
, © Hans Herbig
Bijgewerkt op 18.10.2021 in Familie
15 tips voor een geslaagde wintervakantie in Tirol
6 min. leestijd
Lechtaler Alpen Steinsee.
, © Tirol Werbung, Charly Schwarz
Bijgewerkt op 19.07.2021 in Attracties
10 verkoelende tips: zo kom je de hitte door in Tirol!
4 min. leestijd
Daniel Craig als „007“ ©  Ötztal Tourismus
Bijgewerkt op 16.03.2021 in Attracties
Mijn naam is Bond, Evelyn Bond!
7 min. leestijd
Bijgewerkt op 15.02.2021 in Mensen
Onmisbaar deze winter: de lawinedienst van Innsbruck !
4 min. leestijd
Ongewone beroepen – Innsbrucks Snowpark-shaper Bjarni Valdimarsson; Skylinepark Nordkette.
Bijgewerkt op 04.02.2021 in Mensen
Een nacht op stap met een snowpark-shaper
4 min. leestijd

Ort: Kartitsch
Bijgewerkt op 07.10.2020 in Attracties
Langzaamaan in het Oost-Tiroolse Gailtal
7 min. leestijd
29938449476_6b50b7ce4b_o
Bijgewerkt op 26.08.2020 in Attracties
Over hoe ik een overtuigde Kneipp-fan werd….
5 min. leestijd
Wildseeloderhaus aan de Wildseelodersee
Bijgewerkt op 11.07.2020 in Familie
Herfstwandeling naar de Wildseelodersee
3 min. leestijd
Bijgewerkt op 04.03.2020 in Attracties
5 musea voor de hele familie
3 min. leestijd
In een winterjasje ziet de reus er nog spectaculairder uit.
Bijgewerkt op 13.02.2020 in Attracties
Is het nep, dan is het Swarovski!
4 min. leestijd
TEXT Günter Kast | PHOTOS Robert Fischer
Bijgewerkt op 12.11.2018 in Mensen
Ik verdoezel probleemzones!
7 min. leestijd
Bij Innsbruck op de koffie met Olympisch en Europees kampioen Anna van der Breggen
Bijgewerkt op 29.09.2018 in Sport
Interview met de Nederlandse wielrenster Anna van der Breggen
6 min. leestijd
De schonen zijn bijna thuis!
Bijgewerkt op 21.06.2018 in Cultuur
De winter komt eraan. Tijd voor de Almabtrieb!
4 min. leestijd
Dieren spotten aan de voet van de Grossglockner
Bijgewerkt op 25.04.2018 in Familie
Dieren in de Alpen
6 min. leestijd
Glampen… romantisch!
Bijgewerkt op 04.04.2018 in Andere
Winters knus op 21m2!
7 min. leestijd
Familienbahn Gampen, Serfaus
Bijgewerkt op 04.12.2017 in Familie
Met de kinderen in de skilift – onze tips!
4 min. leestijd
Kräuter-Tirol
Bijgewerkt op 20.11.2017 in Andere
Huismiddeltjes tegen allerhande winterkwaaltjes
6 min. leestijd
LegendaerePistenTirol
28.12.2021 in Sport
5 fabelachtige skipistes!
3 min. leestijd
34658812005_b6651975de_o
13.09.2018 in Familie
In de ban van de Zoo !
4 min. leestijd
Alle artikelen van Evelyn
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.