Het is heerlijk rustig in het Nationale Park, de thuisbasis van talloze planten en Alpendieren. Carola Trojer werkt hier al 15 jaar als parkwachter en is gespecialiseerd in het observeren van de natuur. “Elke dag weer ga ik met veel plezier naar mijn werk”, vertelt de 36-jarige Carola. En dat is haar aan te zien; tijdens ons gesprek straalt ze net zoveel rust uit als de groene hellingen van het Defereggental.

Eigenlijk wilde Carola lerares worden, maar het liep anders. “Nu is de natuur mijn klaslokaal. Van senioren tot kleine kinderen; ik heb leerlingen in alle leeftijdscategorieën.” De rangers in het National Park Hohe Tauern begeleiden groepen door het reservaat en geven ondertussen uitleg over de natuur. Hoogtepunt van de tocht is wanneer van de ‘Big 5’ van de Alpen te zien zijn: de lammergier, steenarend, steenbok, marmot en de gems.

“Ik vind het mooi als mensen na afloop van de tour tegen me zeggen dat ze onder mijn begeleiding veel meer ontdekt hebben dan wanneer ze alleen op pad zouden zijn gegaan. Of wanneer de kinderen verbaasd zijn over de grote hoorns van de steenbok. Dit zijn de momenten waarvoor je het doet”, zegt Carola Trojer. Ook wil ze de allerkleinsten laten zien hoe belangrijk onze natuur is. "We moeten ervoor zorgen dat onze kleinkinderen straks ook nog een mooie plek op deze aarde kunnen hebben."

Carola Trojer, parkwachter National Park

Over de regio
NATIONALPARK HOHE TAUERN, Osttirol

Het Nationale park Hohe Tauern is twee keer zo groot als Berlijn en strekt zich uit over de deelstaten Tirol, Karinthië en Salzburg. Een paar van de hoogste bergtoppen van Oostenrijk bevinden zich in het hart van dit beschermde gebied. Tot de belangrijkste taken van het Nationaal Park behoren onderzoek en instandhouding. Het gebied is voor iedereen vrij toegankelijk, maar er worden ook natuur- en begeleide wandeltochten (in het Duits en Engels) aangeboden.

www.osttirol.com

 
Matrei in Osttirol
© Tirol Werbung/Berd Heinzlmeier
© Tirol Werbung/Berd Heinzlmeier
Omhoog