“De vraag was: wat doen we met de boerderij en vervolgens, hoe gaat het dan verder? Voor mij was het helemaal nog niet zo duidelijk dat ik boer zou worden. Maar één ding wist ik wel; ik wilde mijn eigen ding doen. En onze vader altijd zei: ‘als je iets doet, moet je het goed doen.’ In het begin waren veel mensen sceptisch. In zo’n kleine gemeenschappen geldt; ‘wat de boer niet kent, eet hij niet.’ Ondertussen houden veel mensen van onze zachte kaas. Ze moesten het gewoon even uitproberen.
Omdat we zoveel geïnvesteerd hebben, is er geen geld meer over. Maar elke week krijgen we meer klanten. Mensen houden van het duurzame en ecologische concept. Dit heeft invloed op de prijs, maar ondanks dat kopen klanten onze kaas graag. We willen de biodiversiteit op het land behouden. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook oudere koeien die minder melk geven, maar dan wel voor langere tijd. Dat is gelukkig een algemene ontwikkeling in Tirol.
Ik hou van de cyclus, van hooien, melken, tot kaasproductie. Het is gewoon een geweldig gevoel als er na twee of drie weken rijping een echt goede kaas op de planken ligt. En iedereen profiteert daarvan, wij als producenten, maar ook de consumenten. Een goede Camembert moet romig en zacht zijn, met een aangenaam zacht aroma. De witte schimmel moet mooi rond de kaas gesloten zijn. Dan ben ik pas echt tevreden."
Markus & Thomas Ehammer, kaasproducenten
De ‘melkjongens’ zijn nog geen 30 jaar oud en produceren in hun zuivelfabriek op Rehaberhof hoogwaardige Camembert. De broers verkopen momenteel ongeveer 900 kazen per week, met een doelwit van 3000 stuks. Het concept is gebaseerd op duurzaamheid, streekgebondenheid, versheid en zeer diervriendelijk. Bovendien zijn de producten voorzien van een milieuvriendelijke verpakking en spreekt het eenvoudige ontwerp vooral jongeren aan.