"Bij mijn oma aten we op vrijdag altijd kiachl met boontjes en daarna met compote. In Innsbruck eet je ze met zuurkool. Zo’n 45 jaar geleden werd de eerste kerstmarkt in de hoofdstad georganiseerd. In die tijd was zo’n kerstmarkt nog niet zo bekend en een plekje op de markt bemachtigen was geen probleem. Wij als horecafamilie verkochten onze kiachl op de kerstmarkt. Met weinig succes overigens, omdat veel mensen ze thuis ook zelf bereidden.  

Maar, jaar na jaar verkochten we er steeds meer. De eetgewoonten zijn veranderd en voor veel mensen doet kiachl terugdenken aan hun jeugd. Natuurlijk ga ik niet het recept verklappen. Eén tip kan ik wel vertellen: kneed het deeg niet te lang, maar ook zeker niet te kort. Na 45 jaar ervaring weet ik precies wanneer het deeg goed is. Na al die jaren bereiden we het deeg en de kool nog steeds op dezelfde wijze, alleen de machines zijn groter geworden.

Op onze titel ‘kiachl-kenners’ zijn we natuurlijk erg trots. Soms zeggen ze wel eens dat het tijd wordt dat een ander deze onderscheiding krijgt. Dat mag natuurlijk, velen hebben het geprobeerd, er rust geen monopolie op kiachl. Het feit is wel dat ik als kind op de kerstmarkt werd uitgelachen en dan is het des te leuker om te zien hoe goed de zaken lopen. Nu iedereen ons succes ziet. Ik ben trots om te kunnen zeggen: "Nu iedereen ons succes ziet ben ik trots om te kunnen zeggen: we hebben gezaaid, nu is het tijd om te oogsten."

 

Helga Dengg, traiteur uit Innsbruck

 

Kiachl is een gebakken donut gemaakt van gistdeeg en was vroeger een gerecht dat veel werd gegeten bij boerengezinnen in Tirol. De familie van Helga Dengg verkocht ze vroeger op de kerstmarkt en vandaag de dag zijn ze een ware hit. Samen met haar partner, Reinhold Brunhumer, runt ze restaurant Dengg Pause in het oude centrum van Innsbruck.

 
Innsbruck
Helga Dengg, © Tirol Werbung/Bert Heinzlmeier
Omhoog