“Het was opmerkelijk dat het idee om de oude Taja te renoveren zo'n grote instemming vond. Tijdens de uiteindelijke opening was ik alleen maar dolgelukkig: wij konden onze ideeën verwezenlijken en uiteindelijk bekeken ook anderen de berghut zoals wij haar zagen. Natuurlijk hebben we veel tijd geïnvesteerd, maar die houd je niet bij, als zoiets lukt.

Als je nu binnen in de hut staat en de mensen uit het dorp bekijkt – vooral de mensen die zo oud zijn als ik of ouder – dan merk je: iedereen is door een stukje geschiedenis of een belevenis met de Nessler Taja verbonden. Ze zoeken zichzelf in de krijtaantekeningen op de muur of de ingekerfde namen. 

Alleen dat wat de inheemse bevolking weet te waarderen, kan ook op een authentieke wijze op gasten worden overgebracht. Daarvan ben ik overtuigd. Op de lange termijn is dat de enige oplossing. Als we de oude Nessler Taja hadden omgebouwd tot berghut in de stijl van Heidi, dus een soort Disney-landschap, dan zou dat niet duurzaam zijn geweest. Dat is misschien even leuk, maar niet blijvend.”

Kurt Tschiderer – kroniekschrijver van Pettneu am Arlberg

Als Kurt Tschiderer bezoekers door de Nessler Taja leidt, is duidelijk te merken: dit is een project dat hem nauw aan het hart ligt. De oude berghut werd met veel hulp gerestaureerd. Nu kunnen bezoekers kennis maken met het leven van weleer op de berghut. In korte films wordt bovendien uitgelegd wat het zogenoemde “2/3 Gericht” inhoudt, het oude beheersysteem van de berghutten. 
 

 
St. Anton am Arlberg
© Tirol Werbung/Lisa Hörterer
© Tirol Werbung/Lisa Hörterer
Omhoog