Stevige handdruk, sympathieke blik in de ogen, een beetje gespannen. De dagen van Thomas Koch zijn lang: de 38-jarige heeft een kantoorbaan, is boer, vice-burgemeester, beeldhouwer én familieman. We lopen een steil stuk omhoog, op naar zijn berghut aan de Gartjoch. Eenmaal aangekomen ontspant dit ‘manusje-van-alles’ zich. Hier volgt hij namelijk eens per jaar zijn passie: Het ‘vuren’.

Wanneer de langste dag de kortste nacht bereikt, wordt de zomer in Tirol begroet met Alpenvuur. Op de berg worden ontelbare vuren aangestoken. Een oude traditie, want al sinds de 14e eeuw worden de zonnewendes ontstoken om boze geesten uit te drijven. Tegenwoordig behoren de foto’s van de veelzijdige vuurkunstwerken in het brede dal van Lermoos tot het UNESCO-werelderfgoed. "Er heerst hier altijd een zekere spanning, maar als alles goed gaat, dan zorgt dit wel voor een heel bijzonder moment", vertelt Thomas.

Thomas zet samen met zijn broer de sculpturen voor de vuurkunstwerken op.  En dat is een hele klus; voor een enkel figuur moeten maximaal 400 lichtpunten op de berg worden geplaatst. Thomas doet dit werk al jaren; zijn vader nam hem voor het eerst mee toen hij vier jaar oud was. "Als klein ventje was ik heel trots dat ik zo jong al mee mocht helpen bij het maken van de vuurkunstwerken,” vertelt hij. Kort daarna stierf zijn vader. Sindsdien heeft Thomas de berg 32 keer beklommen.

Thomas Koch, bouwer van de vuurkunstwerken

Het ‘vuren’ zit Thomas Koch uit Lermoos in het bloed. Jaar na jaar, rond 21 juni, zijn de vele vuurbeelden in de Tiroler Zugspitz Arena te bewonderen. Om precies 22.00 uur worden meer dan 10.000 fakkels op de berg in brand gestoken. Heel indrukwekkend is het uitzicht op het Wetterstein-gebergte met de 2.962 meter hoge Zugspitze. Met de Tiroler Zugspitzbahn ben je in nog geen tien minuten boven. Andere populaire bestemmingen zijn de zomerrodelbaan in Lermoos, de Heiterwanger See en het recreatiepark Bichlbach.

Over de regio
TIROLER ZUGSPITZ ARENA

Het Wetterstein-gebergte is slechts een van de vele schilderachtige hoogtepunten van de Tiroler Zugspitz Arena. In de zomer vind je hier veel mogelijkheden om te wandelen en te mountainbiken, in de vele hutten kun je heerlijk tot rust komen. Aanrader en erg indrukwekkend is een ritje met de Tiroler Zugspitzbahn naar de 2.962 meter hoge Zugspitze. Andere populaire bestemmingen zijn de Seebensee, de zomerrodelbaan in Lermoos, de Heiterwanger See en het recreatiepark Bichlbach.

www.zugspitzarena.com 

 

 
Heiterwang
© Tirol Werbung/Berd Heinzlmeier
© Tirol Werbung/Berd Heinzlmeier
Omhoog