Kerstkoekjes , © Tirol Webung / Charly Schwarz
Kerstkoekjes , © Tirol Webung / Charly Schwarz

Recepten voor kerstkoekjes

Wat is Kerstmis zonder de lekkernijen waar we het hele jaar naar uitkijken? Veel huishoudens in Tirol bakken tijdens de feestdagen samen kerstkoekjes. Het hele huis ruikt dan naar zoete gebakjes.

Vanillekipferl, linzeraugen of zimtsterne: de lijst met lekkere kerstkoekjes is eindeloos. En wat natuurlijk ook niet mag ontbreken tijdens de kerstdagen, is een kop warme Glühwein.

Wie liever niet zelf in de keuken staat om koekjes te bakken, vindt in de aanloop naar kerst genoeg lekkers bij de vele bakkers en banketbakkerijen om een voorraadje in te slaan. Maar voor degene die het leuk vindt om zelf in de keuken aan de slag te gaan, hebben wij hieronder een selectie gemaakt van de lekkerste kerstkoekjes recepten. Succes met het bakken!

Tips & tricks

 • Gebruik alleen ingrediënten van hoge kwaliteit. Bij voorkeur tarwebloem type 480 of anders speciale cakemeel.
 • Kies voor poedersuiker in plaats van griesmeelsuiker. Zeef voorafgaand de poedersuiker.
 • Gebruik geen eieren voor het kruimeldeeg.
 • De boter moet zacht zijn maar niet smeuïg. Haal ’s ochtends de boter uit de koelkast om hem ’s middags te gebruiken voor het bakken. Noodplan voor als je dit vergeten bent: wrijf de boter rustig door het deeg.
 • Kneden doe je als volgt: doe de bloem in een kom, vorm een kuiltje, voeg de suiker, de gesneden boter en geraspte noten (indien in recept) toe en kneed het mengsel tot er zich een glad deeg vormt.
 • Laat het gemengde deeg niet in de koelkast rusten! Boter wordt hard in de koelkast en is dan lastiger te verwerken. Enkele minuten laten rusten op kamertemperatuur is voldoende. 
 • Bedek de bakplaat met bakpapier.
 • De aangegeven temperatuur en tijd kunnen variëren per oven, dus vertrouw hier niet volledig op. Kijk hoe de koekjes bakken in de oven en houdt het in de gaten. De koekjes zijn klaar als ze een goudgele kleur hebben.
 • Elk koekje ziet er een beetje anders uit en heeft zijn eigen smaak. 
 • Bewaar de gebakken koekjes in een afgesloten trommel op kamertemperatuur of geniet er meteen van!  
   

Vanillekipferl, linzeraugen of zimtsterne: de lijst met lekkere kerstkoekjes is eindeloos. En wat natuurlijk ook niet mag ontbreken tijdens de…

toon meertoon minder

Onze lekkerste kerstkoekjes recepten

U bent wellicht ook geïnteresseerd in

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.