Roller en Scheller bij het Imster Schemenlaufen, © Tirol Werbung/Bernhard Aichner
Roller en Scheller bij het Imster Schemenlaufen, © Tirol Werbung/Bernhard Aichner

Mystiek en archaïsch: ‘Fasnacht’ en de carnavalstradities in Tirol

Fasnacht ofwel carnaval; het is een traditioneel gebruik dat hele dorpen in Tirol betoverd. Alle carnavals hebben één hoofdthema gemeen: de strijd van de lente tegen de winter.

Nergens anders vind je zoveel verschillende carnavalstradities en er is ook geen enkele andere plek in Oostenrijk waar ze zo uitbundig worden gevierd en in ere worden gehouden als in Tirol. De bijbehorende figuren en maskers van deze kleurrijke traditie stammen uit de oudheid. Ze hebben te maken met zonneaanbidding en vruchtbaarheidsmagie, met het verdrijven van duistere krachten en het bezweren van geesten. Ervaar de kleurrijke en uitbundige optredens met prachtige, met de hand gesneden maskers en prachtige kostuums. Artistiekgedecoreerde wagens maken de bijzondere carnavalsoptochten compleet en zorgen voor vrolijkheid, gastvrijheid en veel grappen.

Telfer Schleicherlaufen


Telfer Schleicherlaufen, © Tirol Werbung/Bernhard Aichner

Om de vijf jaar vinden de Telfer Schleicherlaufen plaats in Telfs, waarbij 40 prachtig uitgedoste mannen een authentieke hoed dragen. De hoeden wegen soms wel 8 kg en zijn vaak meer dan een meter hoog. Ook dit culturele evenement staat sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Schleicherlaufen: 2 februari 2025

Imster Schemenlaufen


Imster Schemenlaufen, © Imster Fasnacht, Melitta Abber

De Imster fasnacht behoort tot de meest bruisende en kleurrijke fasnachten van Tirol. Circa 900 mannen wandelen jaar in jaar uit al dansend, springend en hossend door de straten. Dit schouwspel maakt een diepe indruk op de toeschouwers. In 2012 zijn de traditionele ‘Imster Schemerlaufen’ door Unesco erkent als werelderfgoed. Twee jaar voor de grote Fasnacht voor volwassenen vindt de ‘Buabefasnacht’ plaats, waaraan zo’n 400 jongens tot 16 jaar deelnemen.

Schemenlaufen: 4 februari 2024; Buabefasnacht: 5 februari 2023

Muller & Matschgererwesen rondom Innsbruck en Hall


'Spiegeltuxer', © Tirol Werbung/Bernhard Aichner

Bij de Muller en Matschgererwesen rondom Innsbruck en Hall symboliseren de fantasiefiguren 'Spiegeltuxer', 'Melcher' en 'Weißer' lente en zomer. 'Zottler', 'Zaggler', 'Klötzler' en 'Hexen' verbeelden de herfst en winter. Tijdens dit spektakel zijn de straten gevuld met duizenden mensen, die de optocht met bont versierde praalwagens aanschouwen. De praalwagens zijn uitgedost met opvallende verlichting, felle kleuren en bijpassende muziek. De karakteristieke maskers van fantasiefiguren trekken elk jaar hordes publiek.


Volgende Rumer Matschgerer parade: 2023 in Rum
Volgende Milser Matschgerer parade: 2023 in Mils

​​​​​​​

Axamer Wampelerreiten


Axamer Wampelerreiten, © Fasnachtsverein Axams

Een zeer bijzondere traditie van de Tiroler Fasnachten is de Axamer Wampelerreiten, dat elk jaar plaatsvindt op 'Unsinnigen Donnerstag' (onzinnige donderdag). De Axamer jongens en mannen strijden als wampelers (in het lokale dialect is dit een benaming voor iemand die erg dik is) en rijders tegen elkaar. Deze traditie symboliseert de strijd tussen winter en het voorjaar. Axamer Bock, Tuxer, Nadln, Buijazzln en Altboarische zijn traditionele Axam-Fasnacht figuren die veel bekijks trekken tijdens de parade.

Volgende Wampelerreiten met Axamer Fasnacht: 2023

Fisser Blochziehen


Fisser Blochziehen, © Andreas Kirschner

Eén van de meest originele fasnachtvieringen is de Blochziehen, die iedere vier jaar plaatsvindt in Fiss. Deze traditie gaat terug tot aan de Middeleeuwen en heeft een speciale plek verovert in de harten van de Tirolenaren. Bij het Blochziehen wordt een gigantische beschilderde Zirbe (soort Alpenden) van 30 meter lang met behulp van sledes door het dorp getrokken door gemaskerde feestvierders. 

Komende Blochziehen: 2023

Nassereither Schellerlaufen


Nassereither Schellerlaufen, © Fasnachtskomitee Nassereith

Het Nassereither Schellerlaufen is één van de meest indrukwekkende carnavalsoptochten in Tirol en behoort ook tot immaterieel erfgoed van UNESCO. Net zoals bij het Imster Schemenlaufen, staan de figuren 'roller' en 'scheller' centraal. Gehuld in prachtige kostuums in barok- en rococostijl vermaken zij jong en oud. 

Schellerlaufen: 12 februari 2023

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.