© Tirol Werbung/Charly Schwarz Photos
© Tirol Werbung/Charly Schwarz Photos

Classificatie en omschrijving van loipen

Om je te oriënteren op de moeilijkheidsgraad van loipen bestaat in Tirol een soortgelijk systeem als we kennen voor skiërs op de skipiste. Naast een markering met kleuren zijn er ook een paar symbolen en aanduidingen die je zeker moet kennen. 

Blauw is makkelijk, rood gemiddeld en zwart staat voor zeer moeilijk. Deze kleuren geven de moeilijkheidsgraad aan van de langlauftrajecten die het Loipenkeurmerk van Tirol dragen. Daarnaast vinden de wintersporters er soms ook oranje aanduidingen, deze geven trajecten voor crosscountry skiën aan. De bordjes of de palen in de betreffende kleur staan altijd rechts van de loipen en maximaal 500 m uit elkaar. Ook vind je ze bij kruisingen of een splitsing. Op het bord staat ook welke techniek op het traject is toegestaan. In veel gebieden worden de loipen voor de klassieke stijl (in het spoor) en voor freestyle (dus ook schaatstechniek) geprepareerd.

Alle gemarkeerde trajecten zijn algemeen toegankelijk en beschermd tegen lawines. Andere gevaren zoals uitzonderlijke steile hellingen of autoverkeer en eventuele afsluitingen zijn aangegeven met zwart-gele borden en bijbehorende symbolen.

  • Blauw (makkelijk): De blauwe loipen zijn geschikt voor beginners en kinderen die voor het eerst langlaufen. De trajecten zijn meestal vlak en hebben een maximale stijging of daling van 10%. Op de trajecten voor de klassieke stijl is de volledige daling te overzien. 
  • Rood (medium-moeilijk): Wie een rood-gemarkeerde loipe kiest, moet al wel wat ervaring hebben. De routes lopen meestal door glooiend landschap met stijgings- of dalingspercentages tot 20% en soms zelfs meer op korte stukjes in overzichtelijk terrein. De langlaufloipen voor de klassieke stijl kunnen in afdalingen bochten hebben die om een actieve richtingverandering vragen.  
  • Zwart (moeilijk): De loipen met zwarte aanduiding zijn alleen geschikt voor de zeer ervaren en sportieve langlaufers. In deze trajecten vind je dalingen en stijgingen van meer dan 20%. 
  • Oranje (cross country): De oranje bordjes markeren de routes voor cross country skiën. Deze zijn niet special geprepareerd, maar worden wel gezekerd voor lawines. 

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.