Moeilijkheidsgraden van mountainbikeroutes, singletrails en bikeparken

Dankzij de duidelijke, uniforme classifiatie van mountainbikepaden vinden alle soorten MTB-ers de ideale routes, van professionals tot beginnende mountainbikers.

Net als skipistes en wandelpaden zijn de goedgekeurde mountainbikeroutes ingedeeld in verschillende moeilijkheidsgraden. Niet alleen de steilheid van het traject bepaalt het niveau, ook de conditie van de paden is van invloed of een route wordt bestempeld als eenvoudig, gemiddeld, moeilijk of extreem zwaar.


Eenvoudige trajecten: blauw

Deze mountainbikeroutes zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en zijn ook begaanbaar met een gewone fiets. De bestrating van deze paden is goed. De gemiddelde hellingsgraad (bergop- en afwaarts) varieert van 0% tot maximaal 5%. Op de blauwe trajecten hoeft u niet bang te zijn voor noemenswaardige risico’s. Als er eventueel sprake is van een gevaarlijk punt, dan wordt u hier met speciale borden op gewezen.


Middel zware trajecten: rood

Deze trajecten vragen om een flinke portie sportieve moutainbike ervaring en defensief rijgedrag. U kunt rekenen op een gemiddeld stijgings- en dalingspercentage van 5% tot 12%. Op deze routes zijn onoverzichtelijke bochtige secties mogelijk. Ook moet af en toe rekening worden houden met automobilisten die de hele weg in beslag nemen.


Zwarte trajecten: zwart

Dit zijn uitdagende MTB trajecten met veel gevaarlijke momenten. Deze paden overschrijden het maximale hellingspercentage van rode trajecten (12%) en ze zijn ook een stuk moeilijker. U moet de mountainbike technieken uitstekend beheersen en de route met een vooruitziende blik afleggen, zodat u uw bikegedrag steeds tijdig op de situatie kunt afstemmen.


Singletrails: geel

Singletrails zijn extreme en listige routes, waar je met een auto niet zou kunnen rijden. Rijd voorzichtig: op de gele routes moet u rekening houden met serieuze valrisico’s, omdat veiligheidsvoorzieningen deels ontbreken. Wees ook voorbereid op obstakels als trappen, boomwortels en rotsblokken. Er zullen bovendien stukken zijn waar u niet kunt fietsen en waar u moet lopen of de fiets zelfs moet dragen.

De singletrails zijn in verschillende moeilijkheidsgraden ingedeeld: blauw voor eenvoudig (So, S1), rood voor middelzwaar (S2) en zwart voor zwaar (S3-S5). Criteria voor deze classificering zijn: de toestand van de weg, hoogteverschillen, hindernissen, bochten en de vereiste techniek.

De indeling van de bikeparks ziet er als volgt uit: blauw (eenvoudig), rood (middelzwaar) en zwart (moeilijk).

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.