Langeafstandswandeling
Inntaler Höhenweg

Zelfvoorzienend? Dat is altijd handig in de bergen, maar niet noodzakelijk op deze indrukwekkende bergweg tussen Innsbruck-Igls en Schwaz. De ‘Inntaler’, die op 2.000 meter hoogte boven het Inntal slingert door de Tuxer Alpen, staat onder culinaire wandelaars bekend als een ‘heerlijke’ toer. Alle hutten serveren uitstekende typische regionale gerechten. Een culinaire stop geeft energie en een boost voor het uithoudingsvermogen, wat zeker nodig is bij de zes middelzware etappes. De tocht tussen Patscherkofel en Kellerjoch overbrugt een totaal van ongeveer 4.000 meter hoogtemetes bergopwaarts en bijna 5.400 hoogtemeters bergafwaarts.

Het hoogtepunt van dit unieke berglandschap: de Zirbenweg tijdens de eerste etappe. De tocht voert door het dichtbegroeide landschap tussen Patscherkofel, Zirmberg, Viggartal en Glungezer boven de Blaue See. Hier is de grote alpenden populatie een van de oudste in Europa. Vervolgens gaat de Inntaler Höhenweg door vele romantische dalen: Voldertal, Navis, Wattental, Nafing- en Nurpenstal, Sidantal en Finsinggrund. De enige moeilijke sectie in etappe 2 kan worden omzeild indien gewenst. Het is bij elke etappe mogelijk de tocht te starten of te eindigen.

"Op de Zirbenweg loop je door de grootste alpenden populatie van Europa. Het uitzicht over het Inntal is net zo indrukwekkend als de bomen zelf."

Ambros Gasser, directeur van de Alpineschule Innsbruck

De Zirbenweg vanuit de lucht
De Zirbenweg vanuit de lucht
Het hoogtepunt van de Inntaler Höhenwegs
Het hoogtepunt van de Inntaler Höhenwegs
Tussen oude alpendennen
Tussen oude alpendennen
Op de Zirbenweg
Op de Zirbenweg
De Zirbenweg: een heerlijke bergervaring
De Zirbenweg: een heerlijke bergervaring
Avondsfeer op de Zirbenweg
Avondsfeer op de Zirbenweg
Grote plattegrond openen

Startpunt  

Innsbruck/Igls

Eindpunt

Schwaz

Bergketen

Lengte

71,2 km

Duur

6 dag(en)

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

zwaar (zwarte bergpaden)

Hoogte

2.790 m537 m

Hoogtemeters bergopwaarts3.930 m
Hoogtemeters afdaling5.376 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

Open toegangsweg

  • bereikbaar met openbaar vervoer

Parkeren

Dalstation van de Patscherkofelbahn

Rustpunten

  • Etappe 1: Schutzhütte Patscherkofel, Restaurant Kofel bij het Patscherkofel-Bergstation, Boscheben, Glungezerhütte
  • Etappe 2: Lizumer Hütte
  • Etappe 3: Weidener Hütte
  • Etappe 4: Rastkogelhütte
  • Etappe 5: Kellerjochhütte   

 

Downloads

Routebeschrijving

Etappe 1: Innsbruck/Igls - Glungezerhütte
Hoogtemeters bergopwaarts van bergstation: 683 meter, duur: 3 uur en 15 minuten, lengte: 7,1 kilometer

Vanaf Innsbruck-Igls kunt u met de Patscherkofelbahn naar boven of wandel omhoog via Heiligwasser. Van Patscherkofelhaus (1.970 meter) gaat de route via de Zirbenweg naar Boscheben en vervolgens via de Glungezersteig naar de Glungezerhütte (2.610 meter). Vanaf daar is het aan te bevelen een korte klim te maken naar de Sonnenspitze (2.639 meter) en de Glungezer (2.677 meter). Hier heeft u prachtig panoramisch uitzicht op ongeveer 500 bergtoppen en -ruggen.

Etappe 2: Glungezerhütte - Lizumer Hütte
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 705/1.295 meter, duur: 6 uur en 45 minuten, lengte: 14,5 kilometer

Glungezer – Gamslahner – Kreuzjöchl – Kreuzspitze – Rosenjoch – Grünbergspitze – Grafmartspitze – Naviser Jöchl – Mölsjoch – Klammjoch – Lizumer Hütte

Vanaf de Glungezerhütte gaat de route verder over de grotendeels steile, maar gemarkeerde bergkam. Een gedeelte voert over rotspartijen in het zuiden over de ‘seven Tuxer summits’. Het hoogste routepunt is de Grünberg van 2.790 meter. Vervolg de route over de bergrug naar de Wattener Lizum en de Lizumer Hütte (2.019 meter). De Lizumer Hütte is gelegen op het oefenterrein van het Federale Leger ‘Lizum Walchen’. Informatie over de tijden waarop geschoten wordt en gedragsregels via telefoon op +43.50201 6442010 of online op www.wattenberg.tirol.gv.at.

Etappe 3: Lizumer Hütte - Weidener Hütte
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 672/891 meter, duur: 5,5 uur, lengte: 11,7 kilometer

Vanaf de Lizumer Hütte gaat de route over de Zentralalpenweg 02A, langs de ‘Soldatenkirche’, door oude dennenbossen onder de Torspitze, de Eiskarspitze en Hippold naar de Grafennsjoch (op oude kaarten "Krovenzjoch"), 2.450 meter. Vanaf hier volgt een afdaling naar het dal, langs de Weerbach naar de Grafennsalm en vervolgens naar de Weidener Hütte (1.799 meter). Liefhebbers trotseren de top van de Geier (2.858 meter), de berg van de Lizumer Hütte. Vanaf de Lizumer Hütte is het ongeveer drie uur klimmen naar de top.

Tip: Vanaf de Grafensjoch kunt u ook de Hippoldspitze beklimmen (ca. 1 uur extra). 

Etappe 4: Weidener Hütte - Rastkogelhütte
Hoogtemeters bergop-/bergafwaarts: 1.049/733 meter, duur: 6,5 uur, lengte: 12,4 kilometer

Vanaf de Weidener Hütte gaat u via de Zentralalpenweg 02A langs de Nafingbach richting het dal. De route voert over de Nafingalm aan de voet van de Halslspitze tot aan de Nurpensjoch. Vervolg de tocht over pad nr. 318 naar de Rastkogel (2.762 meter). Dan volgt een afdaling over de bergkam, langs twee kleine bergmeren naar de Sidanjoch (2.762 meter) en de Rastkogelhütte (2.124 meter).

Etappe 5: Rastkogelhütte - Hochfügen - Kellerjochhütte
Hoogtemeters bergop-/dalwaarts: 878/759 meter, duur: 6 uur, lengte: 14 kilometer

Van de Rastkogelhütte gaat u terug naar de Sidanjoch (2.127 meter) en via lichte daling over weg nr. 316 richting Pfundsalm-Mittelleger (1.832 Meter), langs de Finsingbach rivier naar Hochfügen (1470 meter). Hier zijn diverse accommodatiemogelijkheden voor een eventuele overnachting. Mocht u geen overnachting wensen, kunt u als alternatief pad nr. 316 volgen naar de Maschentalalm (1.717 meter) en Loassattel (1.675 meter). Hier kiest u of de route via de Hochebenweg nr. 311 op de Naunzalm richting de Kellerjochhütte of gaat u verder over weg nr. 316 op de Kuhmesser met prachtig uitzicht over Innsbruck en het Zillertal. Het pad, gelegen direct onder de top, voert naar de Kellerjochhütte.

Etappe 6: Kellerjochhütte - Schwaz
Hoogtemeters bergafwaarts: naar Grafenast 900 meter, naar Schwaz 1.730 meter; duur: tot Grafenast 2 uur, tot Schwaz 5 uur; lengte: 6 km tot aan Grafenast, 11,6 km tot aan Schwaz

Voordat u afdaalt naar het dal, loont het een omweg te maken aar de bijzondere topkapel op de Kellerjoch (2.344 meter). Hier heeft u fantastisch uitzicht op het Karwendelgebergte. Via hetzelfde pad gaat u terug naar de hut om vervolgens de weg te vervolgen over de Jägersteig naar de Naunzalm Hütte. Vervolg uw weg over de Jägersteig en vervolgens over de ‘Alten Kellerjochweg’ nr. 312 naar Hochpillberg, bergstation Grafenast (1.347 meter) en naar Schwaz.

Plaatsen langs de route

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Inntaler Höhenweg (47.22977,11.41383)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.