Tweedaagse toer Kramsach - Bayreuther Hütte - Erfurter Hütte - Maurach, © Tirol Werbung/Jens Schwarz
Tweedaagse toer Kramsach - Bayreuther Hütte - Erfurter Hütte - Maurach, © Tirol Werbung/Jens Schwarz

Tweedaagse toer Kramsach - Bayreuther Hütte - Erfurter Hütte - Maurach

Deze middelzware tocht is buitengewoon mooi. Het unieke landschap van het Rofan-gebergte wordt gekenmerkt door verschillende karstvormen en steile rotswanden. Een van de hoogtepunten van de eerste etappe is de Zireiner See (1.800 meter), idyllisch gelegen tussen groene hellingen en imposante klimwanden. De weg daarheen is steil en gaat de hoogte in, vandaar dat een goede fysieke conditie vereist is. De Bayreuther Hütte met zijn prachtige uitzicht over het Inntal en de Zillertaler Alpen is ideaal voor overnachtingen. Op de tweede dag gaat de tocht over verschillende alpenweiden langs de zuidkant van de Rofan en over het Krahnsattel (2.002 meter) naar de Erfurter Hütte en naar verder naar Maurach.

Grote plattegrond openen

Startpunt  

Kramsach

Eindbestemming

Sonnwendjochhaus, Bayreuther Hütte, Erfurter Hütte

Eindpunt

Kramsach

Bergketen

Lengte

19,7 km

Duur

2 dag(en)

Kenmerken

  • Rolstoeltoegankelijke wandelroutes
  • Rondwandeling

Moeilijkheidsgraad

gemiddeld (rode bergpaden)

Hoogte

2.015 m550 m

Hoogtemeters bergopwaarts2.065 m
Hoogtemeters afdaling805 m

Conditie

Techniek

Beste jaargetijde

jan
feb
mrt
apr
Mei
jun

jul
aug
sep
okt
nov
dec

* Dit zijn richtlijnen en aanbevelingen. Houd altijd rekening met de eigen persoonlijke vaardigheden en de actuele weersomstandigheden. Aan de weergave van de gegevens kan geen aansprakelijkheid worden ontleend.

Open toegangsweg

  • bereikbaar met openbaar vervoer

Parkeren

Parkeerplaats bij de Sonnwendjochbahn

Rustmogelijkheden:

  • Etappe 1: Berghaus Sonnwendjoch, Bayreuther Hütte (Pinksteren tot het tweede weekend in oktober)
  • Etappe 2: Sonnwendbichlalm (begin juni tot midden oktober, vanaf eind augustus mogelijk enkel zelfbediening), Alpiglalm (zomer), Mauritzalm, Erfurter Hütte, Berggasthof Rofan

Downloads

Routebeschrijving

Etappe 1: Kramsach - Sonnwendjochhaus - Bayreuther Hütte
Hoogte bergop-/bergafwaarts: 1.405/385 meter, duur: 6 uur en 45 minuten, lengte: 10,7 kilometer, hoogste punt: 1.890 meter

De tocht begint op de parkeerplaats van de voormalige Sonnwendjochbahn. Het gaat rechts van de liften langs de bosrand naar het zuidwesten, over de wei en het bos in, waar direct een bospad begint. Volg deze in steile bochten, langs de Kaltwasser-Bründl. Neem iets verderop het pad naar links en kort daarna verschijnt het begin van de voormalige skipiste. Nu volgt een steile klim tot aan het voormalige bergstation. Vanaf daar wandelt u over het grotendeels open weiland ten noordwesten van het Sonnwendjochhaus (1.770 meter). Deze rustmogelijkheid biedt zich op het juiste moment aan. Vervolgens wandelt u omhoog richting Rosskogel/Zireiner See en dan links over de Gappsteig naar beneden naar de Zireiner See. Vervolg de route langs de zuidelijke oever in westelijke richting tot aan een kruispunt. Hier gaat u linksaf richting de Zireiner Alm en Bayreuther Hütte (1.576 meter), waar u kunt overnachten. Deze etappe overbrugt een goede 1.400 hoogtemeters, vandaar dat wandelaars hun energie weer goed moeten opladen. 

Tip: mis niet het 'Adlerblick'-uitzicht bij het Sonnwendjochhaus. State-of-the-art technologie geeft kijkers een indrukwekkend 360-graden panorama met behulp van speciale telescopen.

Etappe 2: Bayreuther Hütte - Sonnwendbichalm - Krähnsattel - Erfurter Hütte - Maurach 
Hoogtemeters bergop-/bergafwaarts: 660/420 meter, duur: 4 uur en 10 minuten uur, afstand: 9 kilometer, hoogste punt: 2.015 meter

Van Bayreuther Hütte wandelt u langs de zuidelijke flank van de Sonnwendjoch. Over de Sonnwendbichlalm gaat men naar de Alpigl Alm vanwaar een klim volgt naar het pittoreske Schermsteinalm, dat gebouwd is onder een rotspartij. Blijf de weg volgen langs de Haidachstellwand en vervolgens naar de Krähnsattel. Vanaf daar heeft u uitzicht op het hoogplateau van het Rofangebergte met de imposante Rosskopf, de Seekarlspitze, Spieljoch en, op de achtergrond, de populaire klimberg, de Rotspitze. Hier volgt u het licht dalende pad door de zogenoemde Stiege tot de Erfurter Hütte bij de Rofanseilbahn. Vanaf hier kunt u of lopend (ca 1,5 uur) of met de kabelbaan naar Maurach. Van het dalstation gaat u door de tunnel onder de hoofdwegdoor naar de bushalte 'Hauptschule'. Hier pakt u de bus terug via Wiesing (overstap) naar Kramsach. 

Aankomst

Komt u per vliegtuig, trein, bus of auto naar uw bestemming in Tirol?

Uw bestemming: Tweedaagse toer Kramsach - Bayreuther Hütte - Erfurter Hütte - Maurach (47.45034,11.86495)

powered by Rome2Rio

Accommodatie zoeken

Aantal reizigers

Wandeltochten in dit gebied

Toon meer +

Wat vindt u van dit artikel?

Wilt u een antwoord van ons ontvangen? Neem dan contact op via het Kontaktformular.

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.