Zonsopgangstour op de Serles, © Tirol Werbung/Emanuel Kaser
Zonsopgangstour op de Serles, © Tirol Werbung/Emanuel Kaser

Wandelen met zonsopgang

Of u nu met de berglift of lopend naar de top gaat - een wandeling tijdens zonsopgang is een absoluut hoogtepunt van uw vakantie. Wanneer de eerste zonnestralen de Tiroler bergtoppen in een gouden gloed dompelen, vergeet u alle inspanning die u heeft geleverd om de top te bereiken. Maak tijdens een zonsopgang-wandeling kennis met de magische bergwereld van Tirol en geniet van de rust en prachtige natuur op dit vroege tijdstip van de dag.

Zonsopgangswandeling op eigen gelegenheid

Avontuurlijke wandelaars kunnen eigen gelegenheid naar de top van de berg hiken en het prachtige panoramische uitzicht over de omliggende bergen en valleien bewonderen. Hieronder de best tips voor prachtige zonsopgang-wandelingen op eigen gelegenheid. 

Serles (2.717 meter)


Serles, 2.717 meter, © Anne Gabl

De hike naar de top van de Serles tussen het Stubai- en Wipptal is zeer uitdagend. Wandelen in de donkere nacht maakt de tocht er niet makkelijker op. Maar de mooie zonsopgang op het zogenoemde 'altaar van Tirol' is de hike meer dan waard. Boven heeft u een buitengewoon uitzicht over Innsbruck, het Inntal, Karwendelgebergte, de Stubaier Alpen en de Tuxer Alpen. 

De snelste route voert van het Maria Waldrast klooster in 3 uur naar het Gipfelkreuz. De website van ZAMG (Centraal Instituut voor Meteorologie en Geodynamica) biedt een overzicht van de zonsopgangstijden voor het gebied rondom Innsbruck.

 

Nockspitze (2.404 meter)


Nockspitze, 2.404 meter, © Innsbruck Tourismus /Helga Andreatta

De top van de Nockspitze is een veelbezochte uitzichtberg in de buurt van Innsbruck. Aan de voet van de berg ligt het Inntal, Wipptal en het Stubaital. De hike naar de top is niet al te moeilijk en daarom ideaal voor een vroege ochtendwandeling. Eenmaal boven geniet u, samen met de lokale kudde schapen, van een prachtig uitzicht over de hoofdstad en de drie dalen.

De wandeling start bij Axamer Lizum en na ongeveer 2,5 uur bereikt u de top. De website van ZAMG (Centraal Instituut voor Meteorologie en Geodynamica) biedt een overzicht van de zonsopgangstijden voor het gebied rondom Innsbruck.

Kellerjoch (2.344 meter)


Kellerjoch, 2.344 meter, © Silberregion Schwaz

Door zijn open locatie in de Tuxer Alpen is de Kellerjoch een populair uitzichtpunt. Het panorama strekt zich uit van de Kitzbüheler Alpen tot over Großvernediger en verder over de Zillertaler Alpen met Olperer tot de nabij gelegen Karwandel buiten het Inntal. Zo'n 100 meter voor de top ligt de Kellerjochhütte, hier kan u genieten van een heerlijk ontbijt. 

Voor de beklimming zijn er verschillende routes mogelijk vanuit het Inntal of het Zillertal. Een populaire hike is die vanuit Hochpillberg bij Schwaz. Deze tocht overbrugt ongeveer 1.000 hoogtemeter en duurt ongeveer 2,5 uur. De website van ZAMG (Centraal Instituut voor Meteorologie en Geodynamica) biedt een overzicht van de zonsopgangstijden voor het gebied rondom Innsbruck.

Gratlspitz (1.899 meter)


Gratlspitz, 1899 meter, © TVB Alpbachtal Seenland

De middelzware wandeling naar de top van de Gratlspitze op 1.900 meter hoogte, belooft u een sensationeel uitzicht op de omliggende bergen van het Karweldelgebergte, de Kitzbüheler Alpen en de Hohen Tauern.

De wandeling start vanaf de parkeerplaats bij de Holzalm in Brixlegg en duurt vanaf hier ongeveer 1 uur en vijftien minuten. De website van ZAMG (Centraal Instituut voor Meteorologie en Geodynamica) biedt een overzicht van de zonsopgangstijden voor het gebied rondom Innsbruck.

Rangger Köpfl (1.939 meter)


Rangger Köpfl, 1.939 meter, © Innsbruck Tourismus

Rangger Köpfl is een populaire berg in de omgeving van Innsbruck. Ongeveer 10 kilometer ten westen van de Tiroler hoofdstad torent deze uitzichtberg uit boven het Inntal. Vanaf de top hebben vroege vogels een prachtig uitzicht op Innsbruck, het Inntal en de omliggende bergtoppen.

De snelste route voert van Stiglreith in ongeveer 2 uur naar de top van de Rangger Köpfl. De website van ZAMG (Centraal Instituut voor Meteorologie en Geodynamica) biedt een overzicht van de zonsopgangstijden voor het gebied rondom Innsbruck. 

Zonsopgangswandeling met de berglift

Er zijn diverse manieren om 's morgens vroeg de bergtop te bereiken. Veel bergliften openen hun deuren in de zomermaanden en in sommige gevallen al vanaf 4.30 uur. Vroege vogels bereiken zo uiterst comfortabel en zonder al te veel lichamelijke inspanning de top. Boven aangekomen wacht niet enkel de mooie zonsopgang, maar veelal ook een heerlijk Tiroler ontbijt bij een van de bergrestaurants.

Kitzbüheler Horn (1.996 meter)


Kitzbüheler Horn, 1.996 meter, © Bergbahn Kitzbühel

Vroege vogels kunnen in de zomermaanden al vanaf 4.30 uur de lift nemen en lopen vervolgens in 10 minuten naar de top van de Kitzbüheler Horn. Hier geniet u van een prachtige zonsopkomst onder begeleiding van traditionele Tiroler muziek met weids panorama uitzicht op het imposante Wilde Kaiser massief, de Leoganger Steinberge én over de gigantische bergen van de Hohe Tauern. Het Horngipflel-Haus verzorgt een goed ontbijt met regionale delicatessen. Voor diegene die graag nog even verder wandelt, is er een begeleide wandeling door de Kitzbüheler Alpen bloementuin.

Data: elke zondag van 7 juli tot 8 september en op 15 augustus 2019, vanaf 4:30 opent de Kitzbüheler Hornbahn.
Tickets: € 39,- inclusief rit met de berglift, ontbijt en begeleide wandeling, graag aanmelden een dag voorafgaand voor 17.00 uur bij Bergbahn Kitzbühel via + 43 5356 6951-1411 of per e-mail via hornbahn@kitzski.at.

Zugspitze (2.962 meter)


Zugspitze, 2.962 meter, © Tiroler Zugspitzbahn

Elk jaar aan het eind van de zomer en begin van de herfst opent de Tiroler Zugspitzbahn ’s ochtends vroeg en kunt u de gondellift nemen naar de top van de Zugspitze. Hier wordt u beloond met een spectaculair panorama tijdens de zonsopgang. Iedereen die wil genieten van het ontbijtbuffet in het panoramarestaurant moet vroeg reserserveren, want de tafels zijn vaak aan het begin van het jaar al volgeboekt.  

Data: elke zondag tussen 2 september en 21 oktober 2018
Tickets: € 45,- voor de berg- en dalrit, € 20,- euro voor ontbijt (vroege!) reservering noodzakelijk via + 43 5673 2309 of via e-mail naar welcome@zugspitze-resort.at.

Wiedersbergerhorn (2.127 meter)


© Alpbachtal Seenland Tourismus

Vanaf eind juni biedt de Wiedersbergerhornbahn elke twee weken een zonsopgangtoer aan. Neem 's ochtends de 6-persoonsgondel naar het bergstation op 1.850 meter en wandel vervolgens naar de top op 2.127 meter. De wandeling van 45 minuten is, met de opkomende zon boven de bergen, een onvergetelijke ervaring. De tocht is geschikt is voor gezinnen met kinderen. Trek goede schoenen aan en neem een zak- of hoofdlamp mee. Het stevige ontbijt bij Berggasthof Hornboden, gelegen onder het bergstation, is een aanrader.

Data: elke tweede donderdag tussen 27 juni en 5 september 2019
Tickets: € 10,- euro voor berg- en dalrit bij vooraf boeken, € 15,- in de ochtend ter plaatse. Tickets zijn tot een dag van tevoren verkrijgbaar in alle VVV-kantoren van Alpbachtal Seenland Tourismus, telefoon + 43 53537 2120030.

Sechszeiger Pitztal (2.392 meter)


© hochzeiger.com/Ritschel

In Jerzens in het Pitztal nodigen de kabelbanen van de Hochzeiger uit voor een ritje met de berglift om de indrukwekkende zonsopgang te zien vanaf de top. Na de gondellift en een rit met de dubbele stoeltjeslift loopt u in ongeveer 15 minuten naar de top van de berg. Voordat u terugkeert naar het dal, kunt u bij het bergrestaurant bij het middenstation genieten van een uitgebreid Tiroler ontbijt.

Data: elke donderdag van 22 augustus tot 19 september 2019
Tickets: € 27,- voor berg- en dalrit en ontbijt, graag een dag voorafgaand aanmelden voor 16.00 uur bij het VVV-kantoor Pitztal onder +43 5414 86999 of via mail naar info@pitztal.com.

Ahornplateau Mayrhofen (1.980 meter)


Ahornplateau Mayrhofen, 1.965 meter, © Mayrhofner Bergbahnen

Nog vóór zonsopgang 5.00 en 6.00 uur zoeft u met de grootste gondellift van Oostenrijk, de Ahornbahn, omhoog naar het Arhonrplateau in Mayrhofen. Wanneer de eerste zonnestralen over de bergtoppen kruipen, wordt het vroege opstaan beloond. Vervolgens geniet u van een heerlijk ontbijt in het bergrestaurant.

Data: elke donderdag in juli en augustus 2019
Tickets: € 32,80 incl. berg- en dalrit en ontbijt. Aanmelden graag een dag voorafgaand voor 14.00 uur bij de Mayrhofner Bergbahnen via +43 5285 62277

Uitkijkplatform 'StubaiBlick' (2.160 meter)


Stubai Blick, 2.160 meter, © Schlick2000/Norbert Span

Vroeg in de ochtend, vanaf 5.30 uur, brengt de Kreuzjochbahn in Schlick2000 in Fulpmes bergliefhebbers u naar het Kreuzjoch-bergstation, vanwaar de panoramaweg naar het uitkijkplatform ‘StubaiBlick’ leidt. Hier genieten vroege vogels het panoramische uitzicht en het fascinerende natuurschouwspel van de zonsopgang over het Stubaier gebergte.

Data: 10, 15 en 24 augustus 2019 vanaf ca. 5.30 uur.

Brentenjoch (1.256 meter)


© Christina Glöckner

Vroege vogels nemen in de zomer de Kaiserlift en genieten in het mooie ochtendlicht van het Wilde Kaisergebergte. Vanaf 6.00 uur gaat de lift open bij het dalstation in Kufstein en om 7.00 uur is er een gratis yogasessie op de Brentenjoch. Soms wordt de yogales ingeruild voor een wandeling waarbij de zintuigen geprikkeld worden of focus op andere onderwerpen waaronder het leven op de alm, geologie van de bergen en de vijf Chinese natuurelementen.

Data: (start om 6.00 uur)
Aanmelden: tickets zijn verkrijgbaar bij het VVV Kufsteinerland via +43 5372 62207 of via e-mail: info@kufstein.com.

Begeleide zonsopgangswandelingen

In talrijke regio’s in Tirol bieden lokale gidsen begeleide wandelingen tijdens de zonsopgang aan, zodat u deze unieke natuurervaring niet hoeft te missen. Na afloop wordt u getrakteerd op een uitgebreid en vooral smakelijk bergontbijt.

Steinplatte Waidring (1.869 meter)


Steinplatte, 1.513 meter, © Andreas Langreiter

In de zomermaanden wordt er op iedere maandag een 2,5 uur durende begeleide wandeling richting de Steinplatte Waidring georganiseerd, om daar te prachtige zonsopgang te bewonderen. Vanaf het dorp leidt de route naar de markante bergketen in het noordoosten van Tirol.

Data: elke maandag van 1 mei tot 31 oktober 2019
Tickets: vanaf € 30,-, minimum aantal deelnemers: 2 personen
Details: om 05.30 uur bij meetingpoint het VVV-bureau Waidring, graag aanmelden een dag voorafgaand via +43 664 73496270 of via mail naar info@wandern-pillerseetal.at.

Hintere Goinger Halt (2.192 meter)


© Roland Schonner

De Hintere Goinger Halt is een van de mooiste uitzichttoppen in het machtige Wilder Kaiser-massief. Het wordt ook beschouwd als de makkelijkst bereikbare top in het gebied van de Ellmauer Tor. Vanaf St. Johann is er voor ervaren wandelaars elke week een begeleide zonsopgangtoer. In 6,5 uur wandelt u naar de top waar u versteld staat van het uitzicht over de Kaiser-toppers waaronder de Fleischbank, Christaturm, Totenkirchl, Predigtstuhl en nog veel meer.

Data: elke woensdag van 5 juli tot 9 oktober 2019
Tickets: € 55,- met de St. Johann Card (€ 70,- zonder zomergastenkaart)
Details: tijd afhankelijk van de zonsopgang, meetingspoint bij de Koasa Boulder in St. Johann, graag een dag voorafgaand aanmelden voor 12.00 uur bij het VVV-kantoor St. Johann via + 43 5352 63335-0.

Astenau Alpe (1.482 meter)


© Achensee Tourismus

De Astenau Alpe am Achensee is een populaire, gemakkelijke wandelbestemming in de regio Rofan. Het biedt prachtig uitzicht over het Kaisergebergte tot de Zillertaler Alpen, het Inntal, de Stubaier-gletsjer en het Karwendel-gebergte. Tijdens de 4-uur durende zonsopgangwandeling van 4 uur geniet u ’s morgens vroeg van het prachtige uitzicht over het imposante Tiroler landschap.

Data: elke vrijdag tussen 6 juni 24 oktober 2019
Details: tussen 3.30 en 5.30 uur, afhankelijk van het tijdstip van zonsopgang bij het meetingpoint parkeerplaats Eben in Maurach, graag een dag voorafgaand aanmelden voor 17.00 uur via + 43 5246 5300-0 of via e-mail wanderprogramm@achensee.com.

U bent wellicht ook geïnteresseerd in

Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.