Zonsopgangstour op de Serles, © Tirol Werbung/Emanuel Kaser
Zonsopgangstour op de Serles, © Tirol Werbung/Emanuel Kaser

Wandelen met zonsopgang

Of u nu met de berglift of lopend naar de top gaat - een wandeling tijdens zonsopgang is een absoluut hoogtepunt van uw vakantie. Wanneer de eerste zonnestralen de Tiroler bergtoppen in een gouden gloed dompelen, vergeet u alle inspanning die u heeft geleverd om de top te bereiken. Maak tijdens een zonsopgang-wandeling kennis met de magische bergwereld van Tirol en geniet van de rust en prachtige natuur op dit vroege tijdstip van de dag.

Op eigen gelegenheid naar de top

Avontuurlijke wandelaars kunnen eigen gelegenheid naar de top van de berg hiken en het prachtige panoramische uitzicht over de omliggende bergen en valleien bewonderen. Hieronder drie prachtige zonsopgang-wandelingen bij de Serles, de Nockspitze en de Kellerjoch. 

 • De uitdagende hike naar de top van de Serles tussen het Stubai- en Wipptal is een tocht voor ervaren wandelaars. De mooie zonsopgang op het zogenoemde 'altaar van Tirol' is de zware hike meer dan waard. Boven heeft u een buitengewoon uitzicht over Innsbruck, het Inntal, Karwendelgebergte, de Stubaier Alpen en de Tuxer Alpen. De wandelroute start bij het Maria Waldrast klooster en na 3 uur hiken bereikt u de top. 
   
 • De hike naar de top van de populaire Nockspitze is wat meer onstpannen en daarom ideaal voor een vroege ochtendwandeling. Eenmaal boven geniet u, samen met de lokale kudde schapen, van een prachtig uitzicht over de hoofdstad. De wandeling start bij Axamer Lizum en na ongeveer 2,5 uur bereikt u de top. 
   
 • Door zijn open locatie in de Tuxer Alpen is de Kellerjoch een populair uitzichtpunt. Het panorama strekt zich uit van de Kitzbüheler Alpen tot over Großvernediger en verder over de Zillertaler Alpen met Olperer tot de nabij gelegen Karwandel buiten het Inntal. Zo'n 100 meter voor de top ligt de Kellerjochhütte, hier kan u genieten van een heerlijk ontbijt. De meeste wandelaars starten hun hike vanaf de Hochpillberg bij Schwaz, vanaf hier duurt de hike ongeveer 2.5 uur. 
   
 • De middelzware wandeling naar de top van de Gratlspitze op 1.900 meter hoogte, belooft u een sensationeel uitzicht op de omliggende bergen van het Karweldelgebergte, de Kitzbüheler Alpen en de Hohen Tauern. De wandeling start vanaf de parkeerplaats bij de Holzalm in Brixlegg en duurt vanaf hier ongeveer 1 uur en vijftien minuten. Meer informatie over de tijden van de zonsopgang vind je op de website van ZAMG (Centraal instituut voor meteorologie en geo dynamica).

 

 

Nockspitze, 2.404 meter, © Innsbruck Tourismus
Nockspitze, 2.404 meter
Serles, 2.717 meter, © Anne Gabl
Serles, 2.717 meter
Kellerjoch, 2.344 meter, © Silberregion Schwaz
Kellerjoch, 2.344 meter
Gratlspitz, 1899 meter, © TVB Alpbachtal Seenland
Gratlspitz, 1899 meter

Begeleide wandelingen met zonsopgang

Op veel Tiroler bergtoppen bewondert u in de vroege ochtend het adembenemende natuurspektakel 'Alpengloeien'. Wanneer dit spektakel zich voordoet, kleuren de besneeuwde bergtoppen rood/roze van de gloed van de opkomende zon. In talrijke regio’s in Tirol bieden lokale gidsen begeleide wandelingen met zonsopgang aan, zodat u deze unieke ervaring niet hoeft te missen. Na afloop wordt u getrakteerd op een uitgebreid en vooral smakelijk bergontbijt. 

 • Vanaf St. Johann is er voor ervaren wandelaars elke week een begeleide zonsopgangtour naar de top van de Hintere Goinger Halt (2.192 meter). Hier heeft u een prachtig panoramisch uitzicht over de hoogste bergtoppen van het Wilder Kaiser-massief zoals Fleischbank, Christaturm, Totenkirchl, Predigstuhl en meer. 
  Meeting point: van 4 juli tot 10 oktober 2017 iedere dinsdag, vanaf Koasa Boulder in St. Johann.
   
 • ​In de zomer organiseert het Tourismusbüro Oberperfuss (de lokale VVV) een begeleide zonsopgang-wandeling naar de top van de populaire berg Rangger Köpfl (1.939 meter). Boven aangekomen geniet u van een prachtig uitzicht over Innsbruck en het Inntal.
  Meeting point: van juni tot september 2017 (exacte data nog niet bekend). 
   
 • Samen met wandelgids Elke bereikt u in zo'n twee uur de Kraftalm op 1.355 meter hoogte. De bijzondere wandeling leidt u langs weilanden, bospaden en oude boerderijen. Het vroege opstaan wordt beloond met een sensationeel uitzicht over de Wilder Kaiser en de Innbergen. Na het natuurlijke schouwspel wacht een heerlijk zelfgemaakt ontbijt op u in Alpengasthof Kraftalm. 
  Meeting point: 6 augustus 2017 om 4.00 uur bij Dorfplatz Itter (Bij annulering is de eerst volgende datum 13 augustus 2017).

 

 • In de zomer kunt meerijden met een busje naar de Nasse Tux Alm op 1.834 meter. Vanaf hier wandelt u op uw gemak naar de Torseen (2.258 meter), waar u na een wandeling van 4,5 uur een indrukwekkende zonsopgang zult beleven. 
  Meeting point: exacte data 2017 nog niet bekend. 
   
 • In de zomermaanden wordt er op iedere maandag een drie uur durende begeleide wandeling richting de Steinplatte Waidring (1.513 meter) georganiseerd, om daar te prachtige zonsopganga te bewonderen. Vanaf het dorp leidt de route naar de markante bergketen in het noordoosten van Tirol. 
  Meeting point: van 1 mei tot 23 oktober 2017, elke maandagochtend om 5.30 vanaf het VVV-kantoor in Waidring.
Hintere Goinger Halt, 2.192 meter, © Roland Schonner
Hintere Goinger Halt, 2.192 meter
Rangger Köpfl, 1.939 meter, © Innsbruck Tourismus
Rangger Köpfl, 1.939 meter
Kraftalm Itter, 1.355 meter, © Florentine Fürst
Kraftalm Itter, 1.355 meter
Torseen, 2.258 meter, © Hermann Muigg
Torseen, 2.258 meter
Steinplatte, 1.513 meter, © Andreas Langreiter
Steinplatte, 1.513 meter

Zonsopgang met de skilift

Een aantal bergtoppen bereikt u uiterst comfortabel en zonder al te veel lichamelijke inspanning met de skilift.

 • Iedere zondag stapt u al vanaf 04.30 in de Hornbahn naar het Kitzbüheler Horn (1.996 meter). Verheug u op een panorama uitzicht over het imposante Wilder Kaiser-gebergte, de Leoganger Steinberge én over de gigantische bergen van de Hohe Tauern.
  Data: iedere zondag in juli, augustus en begin september 2017
   
 • In de maanden juli en augustus maken de Mayrhofner Bergbahnen het mogelijk dat u geniet van een heerlijk zonsopgang-ontbijt op het Ahornplateau. Daarna kunt u een rondwandeling maken naar de Edelhütte of kiest u voor een wat meer uitdagende tocht naar de bijna 3.000 meter hoge Ahornspitze.
  Data: iedere donderdag in juli en augustus 2017
   
 • Vroege vogels nemen de Wiedersbergerhornbahn in Alpbachtal naar boven, waar wandelgids Resi Rabanser u begeleidt naar de Wiedersbergerhorn op 2.127 meter hoogte, om daar te genieten van de zonsopgang. Verheug u aansluitend op een uitgebreid ontbijt in Berggasthof Hornboden (vanaf 6 uur).
  Data: exacte data nog niet bekend voor 2017
   
 • Tussen 10 september en 22 oktober worden vroege vogels iedere zondag bovenop de Zugspitze (2.962 meter) beloond met een spectaculair panorama tijdens de zonsopgang. De Tiroler Zugspitzbahn brengt u vanuit Ehrwald comfortabel naar de top. Bij aankomst staat in het bergrestaurant een heerlijk ontbijtbuffet voor u klaar.
  Data: elke zondag tussen 10 september en 22 oktober 2017
   
 • Vroeg in de ochtend brengt de Kreuzjochbahn in Schlick2000 u met de gondel naar het bergstation Kreuzjoch waar u op het uitkijkplatform Stubai Blick (2.160 meter) kan genieten van het fascinerende uitzicht over de Stubaier bergen. 
  Data: 12, 19 en 26 augustus vanaf 05:30

 

 

Kitzbüheler Horn, 1.996 meter, © Bergbahn Kitzbühel
Kitzbüheler Horn, 1.996 meter
Ahornplateau Mayrhofen, 1.965 meter, © Mayrhofner Bergbahnen
Ahornplateau Mayrhofen, 1.965 meter
Wiedersbergerhorn, 2.127 meter, © Alpbachtal-Seenland Tourismus
Wiedersbergerhorn, 2.127 meter
Zugspitze, 2.962 meter, © Tiroler Zugspitzbahn
Zugspitze, 2.962 meter
Stubai Blick, 2.160 meter, © Schlick2000/Norbert Span
Stubai Blick, 2.160 meter

Direct te boeken: de beste aanbiedingen voor wandelaars

U bent wellicht ook geïnteresseerd in

Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.

Live Chat
Live Chat