Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Alpenbloemen in Tirol

Bijgewerkt op 04.05.2018 in Andere

Edelweiss
Edelweiss

Ik probeer altijd de meeste bloemen te onthouden die ik tijdens de vele bergtochten in de Alpen zie. Ieder jaar neem ik me voor, in de periode van het voorjaar tot aan de herfst, alle alpenbloemen die ik tegenkom bij naam te kennen. Helaas lukt me dit niet altijd. Dit jaar heb ik dan ook besloten ze in een overzicht te zetten zodat iedereen ze kan opzoeken en dit overzicht blijft maar groeien en groeien. De onderstaande foto’s van alpenbloemen heb ik vooral in Oost-Tirol (Virgental) in het Karwendel gebergte gemaakt.

Edelweiss: niemand loopt voorbij de edelweiss zonder er een foto van te maken, veel clichés schieten te binnen bij het zien van deze bloem. De bloem zie je niet vaak, maar op een hoogte van 1.500 tot 3.000 meter kom je ze zo nu en dan tegen. De bloem houdt van een steenachtige grond en wordt streng beschermd door de natuur.

EdelweissEdelweiss

Rode Lobelia: is een zeer zeldzame orchidee die het beste groeit op kalkrijke gronden en een hoogte van 1.500 meter.

Rode LobeliaRode Lobelia

Monnikskap: de blauwe monnikskap is vaak te vinden op weilanden. De bloem heeft een rijke bodem nodig en groeit het best op een hoogte tot 2.300 meter.

MonnikskapMonnikskap

Vogelwikke: groeit het best op almweilanden en in het bos. De plant kan wel twee meter hoog worden.

VogelwikkeVogelwikke

Duivelsklauw: dit is een van mijn favoriete planten. De plant wordt ook wel Rapunzel genoemd en komt voor op kale weilanden.

DuivelsklauwDuivelsklauw

Arnica: is een belangrijke plant in de medische wereld. De plant sterft langzaam uit en staat daarom onder bescherming.

ArnicaArnica

Pasque: de onderstaande foto laat de bloem zien hoe hij eruit ziet voordat hij in bloei raakt. Het is een typisch droge plant die behoort tot de boterbloemen.

PasquePasque

Bellflower: een mooie bloem die vooral voorkomt tussen een hoogte van 1.500 en 2.800 meter. De bloeitijd is van juli tot augustus en de bloem groeit bij voorkeur op een zure bodem.

BellflowerBellflower

Goudgeel Streepzaad: deze bloem houdt van vochtige weiden, bloeit in september en groeit op hoogtes van 1.200 tot 2.800 meter.

Goudgeel StreepzaadGoudgeel Streepzaad

Primula: komt het meest voor op een hoogte van 1.900 tot 2.700 en groeit op kalkarme en natte ondergronden.

PrimulaPrimula

Blauwe Gentiaan: voor mij een klassieker onder de vele gentiaan planten. De blauwe gentiaan groeit op droge weiden, maar ook op steenachtige ondergrond. Deze alpenbloem bloeit tot augustus.

Blauwe GentiaanBlauwe Gentiaan

Donkere Akelei: ook wel zwart-paarse Akelei genoemd. De Akelei behoort tot de boterbloemen en is te vinden op een hoogte van 2.000 meter.

Donkere AkeleiDonkere Akelei

Beierse Gentiaan: dit type gentiaan heeft kleine bloemen en aan het einde van de steel geen rozet van bladeren. De bloem groeit het beste op vochtige weilanden en op rotsachtige, kalkrijke ondergrond op 1.500 tot 2.500 meter hoog.

Beierse GentiaanBeierse Gentiaan

Brede Orchis: behoort tot de orchidee familie en bloeit in juni en juli op een hoogte van ruim 2.000 meter.

Brede OrchisBrede Orchis

Adenostyles Alpina: deze bloem behoort tot de samengestelde bloemen. Het is een meerjarige, makkelijke plant die kan voorkomen op een hoogte tot 3.000 meter.

Adenostyles AlpinaAdenostyles Alpina

Gele Monnikskap: deze bloem behoort tot de ranonkel-familie en groeit het beste in de buurt van beken en rivieren. De gele monnikskap groeit samen met de blauwe monnikskap op hoogtes tot 2.300 meter.

Gele MonnikskapGele Monnikskap

Duizendblad: behoort tot de samengestelde bloemen en geeft de voorkeur aan droge plaatsen. Ze komen voor tot hoogtes van 2.800 meter en zijn een zeer populair kruid.

DuizendbladDuizendblad

Enzian: is een van de vele soorten gentianen. Ze bloeien van juni tot oktober en kunnen gevonden worden op weilanden tot 2.000 meter hoog.

EnzianEnzian

Beklierde Ogentroost: de beklierde ogentroost is een plant uit de bremraapfamilie. De bloemen zijn van juli tot oktober te vinden op weilanden.

Beklierde OgentroostBeklierde Ogentroost

Achillea Atrata: deze plant leeft op kalkrijke gronden en is vaak te vinden in steenachtige gebieden tot 2.400 meter.

Achillea AtrataAchillea Atrata

Bosooievaarsbek:  is een vaste plant die behoort tot de ooievaarsbekfamilie. Het is een plant met een lange steel en komt voor op almweilanden tot hoogtes van 2.500 meter.

BosooievaarsbekBosooievaarsbek

Koekoeksbloem: is een kruidachtige plant uit de anjerfamilie en bloeit van juni tot september.

KoekoeksbloemKoekoeksbloem

Turkse Lelie: behoort tot de leliefamilie en wordt tot 150 cm hoog.

Turkse LelieTurkse Lelie

Europese Trollius: is een plant uit de ranonkel-familie. De bloem kan gevonden worden langs vochtige weiden en bloeit op een hoogte tot 2.700 meter.

Europese TrolliusEuropese Trollius

Samen met Esther vormt hij “doubleE” en vertelt hij over nieuws in het land. In de Tirol Werbung is Eckard hoofd van het team “Digitale media”.

4 opmerkingen beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.