Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Tirol Werbung / Hörterer Lisa
Bedrijven & Fabrikanten
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Schreyer David
Architectuur
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Haindl Ramon
Wellness
© Tirol Werbung / Webhofer Mario
Natuur
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Een kerstkrans maken: stap-voor-stap handleiding

09.04.2021 in Andere

_DSF9252_web

Net zoals in zovele Tiroolse families, is het ook in mijn familie gebruikelijk jaarlijks een kerstkrans te binden. Zelfs mijn opa hield ervan eerst urenlang door het bos te dwalen op zoek naar de juiste „Taxen“ – zo noem je het kerstgroen in het Tirools – om daarna aan de slag te gaan. Deze hobby is mijn mama dan met de paplepel ingegeven. Elk jaar maakt ze voor de hele familie kerstkransen. Afgelopen weekend heb ik voor het eerst een krans gemaakt – natuurlijk onder het goedkeurend oog van mijn mama. En dat is mooi gelukt, niet? Ik moet nu nog 4 kaarsenkopen en dan kan de eerste adventszondag komen.

Wat heb je nodig om een kerstkrans te maken?

Ten eerste heb je voldoende kerstgroen nodig. Ik heb voor mijn kerstkrans dennen-, sparren- en arvetakken gebruikt. Eén van de tips van mijn mama was ook takken van de jeneverbes te gebruiken: ten eerste, omdat ze de takken met de besjes zo mooi vindt, en ten tweede, omdat een kerstkrans met jeneverbestakken langer houdbaar is.

Verder heb je een strokrans nodig, die je bij tuincentra in meerdere groottes vindt. Ik heb een krans gebruikt met een doorsnede van 25 centimeter. Daarbovenop heb je ook wikkeldraad nodig en een snoeischaar. Tip: handig zijn ook tuinhandschoenen, omdat het kerstgroen best kan prikken.

 

Als je alle benodigdheden samen hebt, kunnen we starten:

Een kerstkrans maken: stap voor sta

  1. Knip de dennentakken om een bosje takken te krijgen. Neem zo’n bosje, schik ze op de strokrans en draai er wikkeldraad omheen.

2. Neem wederom een bosje, schik het op de strokrans en draai er wederom wikkeldraad omheen.

3. Knip het draad niet af, maar houd het klosje in je handen en blijf het afwikkelen terwijl je de krans bedekt met nieuwe bosjes. Ga door totdat heel de krans bekleed is met takken. Probeer ervoor te zorgen dat de krans gelijkmatig met het kerstgroen bedekt wordt. Lukt je dat niet bij de eerste keer – zoals bij mij J – dan kun je de kerstkrans aan het einde nog bijknippen (stap 5)

.

4. Is de strokrans goed bedekt, dan kun de draad afknippen en hem verbinden met het begin van het wikkeldraad.

5. Leg vervolgens de krans op de grond. Van bovenaf zie je meteen waar de kerstkrans niet mooi bedekt is met het kerstgroen. Je kunt hier en daar nog een beetje trekken aan het groen of takjes gaan bijknippen of hier en daar nog bosjes of takjes toevoegen.

Tirol isch lei oans, isch a Landl a kloans. Isch a schians, isch a feins, und des Landl isch meins. Moet ik nog meer zeggen?

Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog
Is je mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer je dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.