Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Is het nep, dan is het Swarovski!

Bijgewerkt op 13.02.2020 in Attracties

In een winterjasje ziet de reus er nog spectaculairder uit.
In een winterjasje ziet de reus er nog spectaculairder uit.

Toegegeven, voor mijn bezoek aan het museum Kristallwelten van Swarovski kende ik enkel deze kristallen poppetjes, treintjes, poesjes en dergelijke die ik vooral ken van in de vitrines van de vriendinnen van mijn oma. Mijn mond viel dan ook open toen we op een druilerige zondagmiddag plots voor een hip en trendy Swarovski-museum stonden op een boogscheut van Innsbruck!

Wat sieraden betreft, geldt overal hetzelfde: is het nep, dan is het Swarovski. Koningin Sissi droeg voortdurend Swarovski, Marilyn Monroe eveneens, de schoentjes van Dorothy uit de Tovernaar van Oz waren eigenlijk niet bezaaid met robijntjes maar met Swarovski-kristallen en Coco Chanel verwerkte maar al te graag duizenden van de kleine steentjes in haar ontwerpen, want de glimmende steentjes leken wel natuurkristallen, maar waren het niet. De Swarovski kristallen zijn veel goedkoper als diamanten, want ze worden 100% fabrieksmatig gemaakt van water, zand en lood.

Swarovski kent intussen iedereen of beter: iedereen kent de kleine, trutterige kristallen beestjes die in 1976 op de markt kwamen en voor een rage zorgden Maar Swarovski slijpt al veel langer kristallen. Reeds in 1892 ontdekte Daniël Swarovski, een Praagse opticus en glasslijper, een machine uitvond waarmee met uit bergkristallen sierstenen kon slijpen. Hij kwam drie jaar later naar Wattens, nabij Innsbruck, en zijn geslepen kristallen sloegen in als een bom.


          Swarovski_Interieur_04_15
        Swarovski_Interieur_04_15


          Swarovski_Interieur_04_15
        Swarovski_Interieur_04_15

Als een bom sloeg ook het museum Kristallwelten bij me in. In Wattens, een klein dorpje even buiten Innsbruck, staat een ruim zeven hectaren groot park met paviljoens, klimgebouwen, grotten, een waterspuwende monster, doolhoven, geheimzinnige Wunderkammers en kristallen kunstobjecten. Het is het pretpark van Swarovski, dat ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van Swarovski in 1995 gebouwd werd.


          Swarovski_Interieur_04_15
        Swarovski_Interieur_04_15


          Swarovski_Interieur_04_15
        Swarovski_Interieur_04_15

De Swarovski Kristallwelten zitten in een heuvel, vlak naast de de Inn-Brenner-Autobahn. Via een reusachtige stenen kop betreed je een kunstmatige heuvel. Aan de overkant staat overigens de fabriek van Swarovski. Die is echter niet toegankelijk voor het publiek, want nog altijd waakt Swarovski als een sfinx over het geheim van zijn slijpmethoden.

Ben je eenmaal opgeslokt door de stenen reus, kun je flaneren langs 17 „Wunderkammers“, een aaneenschakeling van allemaal donkere ruimtes waarin steeds een ander overweldigend kunstwerk staat. Elke ruimte hier beschrijven, is wellicht net iets te langdradig én zou ook het verrassingseffect wegnemen. Wat ik wel kan vertellen, is dat ik de Kristalldom wel heel bijzonder vond. Hier zijn 595 spiegels zo opgehangen dat je overal waar je kijkt verschillende reflecties ziet. Mijn 2de favoriet was wellicht het wonderlandschap van Studio Job, dat een maquette van wereldse iconen presenteert. Sinds eind november kun je overigens ook vier nieuwe wonderkamers gaan bezoeken. Gerenommeerde kunstenaars hebben bestaande kamers herwerkt of nieuwe geschapen.


          Swarovski_Interieur_04_15
        Swarovski_Interieur_04_15


          Swarovski_Interieur_04_15
        Swarovski_Interieur_04_15


          Swarovski_Interieur_04_15
        Swarovski_Interieur_04_15


          Swarovski_Interieur_04_15
        Swarovski_Interieur_04_15

En de Kristallwelten bieden nog veel meer. Het areaal omvat natuurlijk ook een shop, waar je een heel veel tientjes kunt laten liggen, een pas gerenoveerd restaurant, Daniels Kristallwelten en een prachtige 7,5 hectaren grote tuin met speeltuin, Romeinse site, kunstwerken en installaties en ook deze winter weer, het „Winter Wonderland“ van de in Nederland geboren ontwerper Tord Boontje. (11.11.2017-14.01.2018) Nieuw is het winterpavillon waar oa een tekenfilm van Boontjes wordt getoond. De expositie van Boontjes project wordt opgevolgd door een lichtfestival (19.1.2018-18.2.2018 17-21 u) dat je zult kunnen bewonderen vanuit een 33 meter hoog reuzenrad.


          Swarovski_Interieur_04_15
        Swarovski_Interieur_04_15


          Swarovski_Interieur_04_15
        Swarovski_Interieur_04_15

Ik persoonlijk vond het heerlijk, al dat glinsteren en schitteren. Ik kon maar niet kristalmoe worden. De volgende keer als ik in Innsbruck ben, hop ik zeker weer even binnen, want aan dit museum wordt voortdurend wat veranderd, toegevoegd of ingeruild. Zo blijft het verrassen!

INFO ::

Alle foto’s © Swarovski Kristallwelten

Swarovski Kristallwelten
Kristallweltenstraße 1
6112 Wattens

Dagelijks van 8.30 tot 19.30 uur, entree open tot 18.30 uur
Juli en augustus dagelijks van 8.30 tot 22.00 uur, entree open tot 21.00 uur; 24 december tot 14 uur, 31 december tot 16 uur

Volwassenen €19, Kinderen van 6 tot 14 jaar €7,50, kinderen tot 5 jaar gratis, kortingen voor families met meerdere kinderen.

Een bezoek aan de Kristallwelten met kinderen is een aanrader, want
– Voor kinderen vinden dagelijks workshops plaats waar het thema „kristal“ interactief en op speelse wijze wordt toegelicht.
– Eveneens kunnen de allerkleinsten in de reus op ontdekkingsreis door de magische wereld van sagen, legenden en mythen.
– Creatieve ruimtes bieden de mogelijkheid te knutselen rond het thema kristal
– Bij de RiesenTour gaan kinderen op kristaljacht en lossen allerhande raadseltjes op
– Absoluut highlight is de speeltoren en het groene labyrinth in de vorm van een hand

In 2008 ruilde Evelyn Laureyns België in voor Oostenrijk - wat de liefde al niet doet met een mens - en wil nu niet meer weg uit het land van Sisi en Frans-Jozef. Ze reist als journaliste van Vorarlberg langs Tirol naar Stiermarken. Het meest in haar nopjes voelt ze zich in, op, boven, tussen de Tirolse bergen.

Laatste artikel van Evelyn
De Krampuslauf ontstond pas in de 20ste eeuw.
Bijgewerkt op 27.11.2023 in Cultuur
De Krampus: Heb angst, maar vrees niet!
4 min. leestijd
Ort: Sillian
, © Hans Herbig
Bijgewerkt op 05.12.2022 in Familie
15 tips voor een geslaagde wintervakantie in Tirol
6 min. leestijd
Lechtaler Alpen Steinsee.
, © Tirol Werbung, Charly Schwarz
Bijgewerkt op 19.07.2021 in Attracties
10 verkoelende tips: zo kom je de hitte door in Tirol!
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 15.02.2021 in Mensen
Onmisbaar deze winter: de lawinedienst van Innsbruck !
4 min. leestijd
Ongewone beroepen – Innsbrucks Snowpark-shaper Bjarni Valdimarsson; Skylinepark Nordkette.
Bijgewerkt op 04.02.2021 in Mensen
Een nacht op stap met een snowpark-shaper
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 04.03.2020 in Attracties
5 musea voor de hele familie
3 min. leestijd
Kräuter-Tirol
Bijgewerkt op 20.11.2017 in Andere
Huismiddeltjes tegen allerhande winterkwaaltjes
6 min. leestijd
© Kaunertaler Gletscher
09.02.2024 in Sport
5 fabelachtige skipistes!
3 min. leestijd
Alle artikelen van Evelyn
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.