Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Met bus & trein de bergen in: de mooiste sightseeing toers door Tirol

Bijgewerkt op 11.03.2020 in Attracties

Pittoreske rit van Innsbruck naar Filpmes in het Stubaital: Hier tuft de tram over de Telfer Wiesen. Op de achtergrond zie je de met sneeuw bedekte Patscherkofel. (Foto: Haisjackl)Pittoreske rit van Innsbruck naar Filpmes in het Stubaital: Hier tuft de tram over de Telfer Wiesen. Op de achtergrond zie je de met sneeuw bedekte Patscherkofel. (Foto: Haisjackl)

Met het openbaar vervoer door Tirol reizen is makkelijk omdat de meeste valleien en bergen goed bereikbaar zijn per tram, bus of trein. Dat je daardoor ook nog aan de babbel kunt komen met echte Tirolers, is natuurlijk mooi meegenomen. We zetten even de mooiste sightseeing toers door Tirol op een rijtje.

Met tram 6 van Innsbruck naar Igls

Vanuit Innsbruck met de tram richting natuur: de „Waldstraßenbahn“ resp. Tramlijn 6 voert van Innsbruck naar Igls (Foto: IVB)Vanuit Innsbruck met de tram richting natuur: de „Waldstraßenbahn“ resp. Tramlijn 6 voert van Innsbruck naar Igls (Foto: IVB)

Tramlijn 6 van de Innsbruckse Verkehrsbetriebe werd al in 1900 aangelegd en wordt ook wel liefkozend „Waldstraßenbahn“ genoemd. Langzaam slingert zich de tramlijn vanuit Innsbruck naar het voormalige luchtkuuroord Igls. Van de opstapplaats „Bergisel“ bij het Stift Wilten voert het traject de stad uit richting een dicht sparrenbos, verder langs het bekende Schloss Ambras en langs glooiende weiden naar Igls. Een mooie wandeling brengt je in Igls naar de Lanser See, waar je in het restaurant direct aan de waterrand kan vertoeven en waar je op warme zomerdagen zelfs kan zwemmen in het verfrissende water. Vanaf de halteplaats „Lanser See“ gaat het dan weer terug naar Innsbruck.

 

 • Traject: Innsbruck (Halteplaats „Bergisel“ bij Stift Wilten) – Aldrans – Lans – Igls
 • Frequentie: elk uur tijdens de vakanties (Uurrooster)
 • Duur: 20 min
 • Kostprijs: €5,80 voor een dagkaart (zone Innsbruck)
 • Niet te missen: Lanser See (wandelen of zwemmen), een bezoek aan Schloss Amras, wandeling door Igls
 • Meer info: www.ivb.at

 

Met de tram STB door het Stubaital

Pittoreske rit van Innsbruck naar Filpmes in het Stubaital: Hier tuft de tram over de Telfer Wiesen. Op de achtergrond zie je de met sneeuw bedekte Patscherkofel. (Foto: Haisjackl)Pittoreske rit van Innsbruck naar Filpmes in het Stubaital: Hier tuft de tram over de Telfer Wiesen. Op de achtergrond zie je de met sneeuw bedekte Patscherkofel. (Foto: Haisjackl)

Net zoals je van Innsbruck naar Igls kunt reizen met het openbaar vervoer, kun je met de Stubaitalbahn (STB) van Innsbruck naar Filpmes in het Stubaital reizen. Je verlaat de stad richting Brenner, waar de tram vervolgens door de dorpjes Natters en Mutters tuft. Van hieruit gaat het dan door het Wipptal naar het Stubaital. Je wordt verwend met prachtige panorama’s op de Bergisel-schans, de Sillskloof, de Europabrug en de berg Serles, ook wel het altaar van Tirol genoemd. Dat naast het spoor koeien en schapen grazen, is natuurlijk vanzelfsprekend. Ook reeën en andere wilde dieren zie je er. Zeer idyllische dus!

 

 • Traject: Innsbruck (verschillende halteplaatsen) – Natters – Mutters – Telfes i. St. – Fulpmes
 • Frequentie: elke uur (tot in Kreith elk half uur)
 • Duur: 1 uur
 • Kostprijs: enkele rit €6,30
 • Niet te missengoed beschilderde wandeling over de Telfer Wiesen (vanaf de stopplaats Fulpmes tot het Gröbenhof; 30 min) die ook toegankelijk is voor kinderwagens. Het Gröbenhof is een leuke plek met groot terras om even op krachten te komen. Op de menukaart vind je dagelijks wisselende, regionale gerechten.
 • Meer info: www.ivb.at

 

Met de trein van Innsbruck door de Martinswand verder naar Seefeld

Spectaculaire uitzichten gefotografeerd vanuit de Mittenwaldbahn door onze collega Martina Nairz. (Foto: Tirol Werbung/Martina Nairz)Spectaculaire uitzichten gefotografeerd vanuit de Mittenwaldbahn door onze collega Martina Nairz. (Foto: Tirol Werbung/Martina Nairz)

Innsbruck ligt 550 meter boven de zeespiegel, Seefeld op ongeveer 1.200 meter. De trein tussen Innsbruck en Seefeld moet dus op een afstand van 20 kilometer maar liefst 650 meter klimmen. Om het nog iets moeilijker te maken, ligt eveneens op het traject de bergwand, de Martinswand, waar een 2 kilometer lange tunnel doorheen voert. De Mittenwaldbahn, zoals het traject tussen Innsbruck en Mittenwald ook genoemd wordt (ze voert nog verder naar Garmisch en München), slingert zich met veel bochten, door onherbergzame kloven en kleine bruggetjes naar Seefeld. Wie zijn blik naar boven werpt, ziet enkel massieve rotswanden, wie naar beneden blikt, ziet diepe spleten. Dat dit treinspoor meer dan 100 jaar oud is, is zeer bewonderenswaardig. Vele pendelaars reizen dagelijks langs dit traject. Wees dus voorbereid op een praatje met locals!

 

 • Traject: Innsbruck (verschillende halteplaatsen) – Kranebitten – Hochzirl – Leithen b. Seefeld – Reith b. Seefeld – Seefeld in Tirol
 • Frequentie: elke 30 minuten van 8 tot 20 u
 • Duur: 36 min
 • Kostprijs: enkel rit €6,30
 • Niet te missenwandeling door Seefeld met zijn talloze cafés en winkels
 • Meer info:  www.oebb.at

 

Met de Timmlbus naar het Timmelsjoch

De laatste haarspeldtochten van de 2.509 meter hoge bergpas. Het Timmelsjoch is de op één na hoogste bergpas in Europa en met de bus bereikbaar. (Foto: Timmelsjoch Hochalpenstraße)De laatste haarspeldtochten van de 2.509 meter hoge bergpas. Het Timmelsjoch is de op één na hoogste bergpas in Europa en met de bus bereikbaar. (Foto: Timmelsjoch Hochalpenstraße)

Het Timmelsjoch (in het Italiaans Passo Rombo) is met zijn 2.478 meter boven de zeespiegel de hoogste grensovergang van Oostenrijk. Hij verbindt Oostenrijk met Italië, Tirol met Zuid-Tirol. Het Timmelsjoch is de op één na hoogste grensovergang in Europa. De hoogste is de Col d’Angel tussen Frankrijk en Italië. En: het Timmelsjoch is bereikbaar per bus. Omdat op de Timmelsjoch Hochalpenstraße tol wordt geheven, spaar je met het openbaar vervoer ook nog geld en je kunt je op de fantastische vergezichten concentreren. Jaarlijks rijden talloze mensen per auto, motorfiets of fiets over de „Timmel“, zoals de lokale bevolking liefdevol zegt. Wie boven aangekomen, even tijd heeft, moet maar eens binnenwippen in het bergpas-museum, waar de geschiedenis van de bergpas wordt verteld. Wandelaars moeten in elk geval naar de Kummersee (3 tot 4 uur) als er tijd genoeg is. Een korte wandeling naar de Steinmandln is een aanrader voor iedereen (geen bergschoenen noodzakelijk).

 

 • Traject: Obergurgl – Hochgurgl Crosspoint – Timmelsjoch Schmugglerdenkmal – Timmelsjoch/Staatsgrens (en dan verder naar Moos/St. Leonhard in het Passeiertal/Val Passiria in Zuid-Tirol)
 • Frequentie: midden juni tot midden september, vier maal dagelijks
 • Duur: 30 min tot aan de staatsgrens resp. het hoogste punt van het Timmelsjoch
 • Kostprijs: heen en terug voor €7, gratis met de Ötztal Premium Card resp. de Ötztal Card
 • Niet te missen: ‘Timmelsjoch Experience’, waarbij je via 5 stations meer te weten komt over de weg, de geschiedenis en de omgeving en bergpas-museum, Top Mountain Crosspoint met het hoogst gelegen motorfiets-museum in Europa, wandeling naar de Kummersee (3-4 u), Steinmandln (korte wandeling)
 • Meer info: www.obergurgl.com

 

Met de bus over het Hahntennjoch

Bijna niet te geloven. Hier rijdt ook de Postbus. Vanaf Imst presenteert het Hahntennjoch zich eerder ruig en rotsachtig, komende vanuit Lecht eerder lieflijk. (Foto: Tirol Werbung/Esther Wilhelm)Bijna niet te geloven. Hier rijdt ook de Postbus. Vanaf Imst presenteert het Hahntennjoch zich eerder ruig en rotsachtig, komende vanuit Lecht eerder lieflijk. (Foto: Tirol Werbung/Esther Wilhelm)

De Lechtaler Alpen zijn rotsachtig en ruig. Hier een straat bouwen, is een klusje om „U“ tegen te zeggen. En die straat dan ook nog in stand houden, is al even moeilijk. Bij zware onweders moet de straat gesloten worden. Te gevaarlijk omwille van modder- en bergstromen. Desalniettemin is de Hahntennjochstraße een belangrijke verbinding tussen het Inntal (Imst) en het Lechtal (Elmen). Tijdens de zomermaanden is ze overigens zeer geliefd bij motorrijders. Je kunt ook met de Postbus naar het Hahntennjoch. Vanuit Imst komend kronkelt de straat door het Salvesental omhoog. Hier werd de pas in de rotsen gehouwen en zijn modderstromen geen uitzondering. Hoe hoger je komt, hoe lieflijker alles wordt. De Maldonalm op de rechterkant (waar ook kaas wordt geproduceerd), koeien overal, wondermooie Alpenbloemen. Op de bergpas aangekomen, is een wandeling (vooral in de lente) naar de Anhalter Hütte een aanrader (1,5 u) omwille van de prachtige bloemen aldaar. Je loopt via dezelfde weg terug of verder bergaf door het Plötzigtal naar Bschlabs, waar je weer de bus kunt nemen. Bschlabs, Boden en Pfafflar heten de kleine dorpjes in het Bschlabertal. Samen tellen ze amper 130 inwoners. Pfafflar is één van de oudste hooggelegen nederzettingen in Tirol. In dit bergdorpje staan prachtige houten huizen die uit de 13de eeuw stammen.

 

 • Traject: Imst – Hahntennjoch – Pfafflar – Boden – Bschlabs – Elmen
 • Frequentie: vanaf midden juni tot eind september, driemaal dagelijks
 • Duur: 48 min per rit
 • Kostprijs: heen en terug €9
 • Niet te missen: Maldonalm, wandeling naar de Anhalter Hütte, de dorpjes Bschlabs, Boden en Pfafflar in Bschlabertal
 • Meer info: www.vvt.at (Tip: typ Imst en Bschlabs in, zodat je niet de bus over de Fernpass neemt maar die over het Hahntennjoch)

 

Van het station van Jenbach met de Achenseebahn naar de Achensee

Het eerder onspectaculaire dorpje Jenbach is voor wie houdt van treinen, een bijzonderheid, want Jenbach is één van de weinige stations met 3 verschillende spoorwijdten. Drie verschillende treinmaatschappijen met drie verschillende aandrijvingen en drie verschillende spoorwijdten lopen samen in Jenbach: de Achenseebahn met een meterspoor, de ÖBB (Oostenrijkse treinmaatschappij) met een normaalspoor (1.435 meter) en de Zillertalbahn met 760 millimeter. Daardoor is Jenbach dé plek bij uitstek voor zij die houden van nostalgische treinritjes. Naar Jenbach kom je makkelijk met de trein. Bijna alle treinen van de ÖBB en ook internationale treinen stoppen hier.

Heel toeristisch maar niettemin een aanrader: met de Achenseebahn en per schip de Achensee ontdekken. (Foto: Achenseebahn)Heel toeristisch maar niettemin een aanrader: met de Achenseebahn en per schip de Achensee ontdekken. (Foto: Achenseebahn)

Heel toeristisch maar toch echt een aanrader is een ritje met de Achenseebahn. Vanaf het station Jenbach klimt de Achenseebahn maar liefst op 7 kilometer 440 hoogtemeter door middel van tandwielen. Bij het klimmen wordt de trein achteraan geduwd en bij de afdaling getrokken resp. geremd. De Achenseebahn is de oudste met stoomkracht aangedreven tandradbaan in Europa. De stoomlocomotieven zijn al 125 jaren actief en dragen lieflijke namen als Theodor, Hermann, Georg en Hannah. De rit duurt zo’n 50 minuten. In Seespitz am Achensee kun je dan inschepen voor een boottocht op de Achensee. Bij mooi weer kun je helemaal tot Gaisalm varen. Hier starten een mooie, beschilderde wandelweg langs de oevers van de Achensee tot in Achenkirch (1,5 u). Wie liever langer wandelt, verlaat het schip in Pertisau en loopt via Gaisalm naar Achenkirch. Het traject van Pertisau naar Gaisalm is iets makkelijker als het stuk tussen Gaisalm en Achenkirch. Voor de 9 km ben je makkelijk 2,5 tot 3 uur onderweg (zonder pauze in de Gaisalm).

 

 • Traject: Station Jenbach – Burgeck – Eben – Maurach – Seespitz-Bahnstation
 • Frequentie: driemaal dagelijks vanaf eind april tot eind oktober
 • Duur: 50 min
 • Kostprijs: heen en terug €31
 • Niet te missen: boottocht over de Achensee, Gaisalm
 • Meer info: www.achenseebahn.at

 

Van het station van Jenbach met de Zillertalbahn door het Zillertal

Een ideale combinatie: met de fiets en de trein door het Zillertal. Ideaal voor families. (Foto: Zillertal Tourismus/Florian Schneider)Een ideale combinatie: met de fiets en de trein door het Zillertal. Ideaal voor families. (Foto: Zillertal Tourismus/Florian Schneider)

De Zillertalbahn verbindt Jenbach en Mayrhofen in het Zillertal en is ook zeer geliefd bij pendelaars. Vanaf juni tot oktober worden de wagons getrokken door stoomlocomotieven; ’s winters door diesellocomotieven. Soms wordt ook nog de Swarovski Kristallwagon aangekoppeld. Onze tip voor een mooie daguitstap met de hele familie is bijvoorbeeld met de Zillertalbahn naar Mayrhofen reizen, dan samen fietsen op de vlakke Zillertal-Radweg tot in Strass en verder over de Innradweg tot Jenbach. Voor vermoeide benen is de Zillertalbahn steeds in de buurt. Die brengt jullie incl. fietsen graag weer naar Jenbach. Fietsen kun je overigens gratis meenemen en wie geen fiets heeft, kan er eentje lenen (zo ook helmen, kinderfietsen en kinderstoeltjes) bij één van de stations van de Zillertalbahn,

 

 • Traject: station Jenbach – Strass. i. Z. – Hart i. Z. – Stumm i. Z. – Aschau i. Z. – Zell am Ziller – Ramsau i. Z. – Hippach – Mayrhofen
 • Frequentie: dagelijks, elk half uur; stoomlocomotief éénmaal dagelijks om 10u24, terug om 14u33
 • Duur: 50 min; stoomlocomotief 1,5 u
 • Kostprijs: enkele rit €8,80
 • Niet te missen: Zillertal-Radweg
 • Meer info: www.zillertalbahn.at

 

Tirol isch lei oans, isch a Landl a kloans. Isch a schians, isch a feins, und des Landl isch meins. Moet ik nog meer zeggen?

Laatste artikel van Ines
Bijgewerkt voor 14 dagen in Sport
Welk wandeltype ben jij?
4 min. leestijd
_DSF9252_web
Bijgewerkt op 20.11.2023 in Andere
Een kerstkrans maken: stap-voor-stap handleiding
3 min. leestijd
Bijgewerkt op 17.10.2022 in Eten & drinken
Het origineel recept voor Tiroolse Kaiserschmarrn
3 min. leestijd
Stap 5: De Knödels met salade of bouillon serveren.
Bijgewerkt op 08.05.2022 in Eten & drinken
Overheerlijk: Tiroolse Kaspressknödel
2 min. leestijd
Innsbruck
Bijgewerkt op 14.05.2018 in Attracties
72 uur in Innsbruck
3 min. leestijd
Muttekopfhütte
Bijgewerkt op 24.07.2017 in Sport
Professionele tips voor meer veiligheid tijdens je bergtocht
5 min. leestijd
Alle artikelen van Ines
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.