Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Rijverbod in Tirol tijdens de weekends: waarom precies?

Bijgewerkt op 08.04.2020 in Attracties

Die Autobahn im Wipptal. 
Die Autobahn im Wipptal.

In de zomer van 2019 ging er de eerste keer een rijverbod in Tirol van kracht, maar ook 's winters zorgt nu een verbod voor minder verkeersoverlast op de Tiroolse wegen. Voor de inwoners van bv. het Wipptal of Kufstein is het een noodzakelijk kwaad om de ellenlange files in hun dorpen te verhinderen. Tegelijkertijd zorgt het verbod natuurlijk voor frustraties en onzekerheid bij de vakantiegangers.

Waarom een rijverbod?

Het verkeer op de Tiroolse snelwegen stijgt tijdens het hoogseizoen rasant en de mensen zoeken voor zich naar oplossingen. Eén van de voor de hand liggende oplossing, is de snelweg te verlaten en langs kleine dorpjes te reizen.  Dit is voor autobestuurders een logische stap maar voor de dorpsbewoners een doorn in het oog omdat deze wegen dicht slippen.

Precies daarom wil men dat de autobestuurders op de snelweg – in de file dus – blijven om lange files in de dorpskernen te verhinderen. Het rijverbod geldt voor vakantiegangers en ook voor diegenen, die uit andere delen van Tirol komen. Het is van kracht tijdens de weekends gedurende het winter- en zomerseizoen.

Momenteel geldt het verbod nog tot 13 april 2020 op zaterdag van 7 tot 19 uur en op zon- en feestdagen van 8 tot 17 uur.

De toegang tot alle skigebieden is steeds mogelijk.De toegang tot alle skigebieden is steeds mogelijk.

Voor wie geldt het verbod niet?

Voor omwonenden en ook bestemmings- en oorsprongsverkeer geldt het verbod niet. Dat betekent: als ik een hotel geboekt heb in een bepaald dorp of ik wil naar een skigebied of naar een restaurant met vrienden, dan is het rijverbod niet van kracht en kan ik de snelweg verlaten.

Hoe kan ik bewijzen dat ik niet op doorreis ben?

De politie controleert bij de tijdelijkse wegblokkades of niemand het verbod negeert en brengt autobestuurders, die onterecht toch de snelweg verlaten, terug naar de snelweg. Hoe overtuig ik er hen nu van, dat ik een reden heb om de snelweg te verlaten? We hebben nagevraagd bij de afdeling verkeer van het Bundesland Tirol:

„Belangrijk is de politie te kunnen overtuigen van jouw handelen. Heb ik een hotel geboekt, dan kan ik een bevestiging van de boeking voorleggen. Bezoek ik vrienden of een restaurant, dan is het goed het preciese adres te kennen. Ben ik op daguitstap – om te skiën of te langlaufen – dan overtuigt ook het feit dat ik een bepaalde uitrusting bijheb.“

In vele dorpjes, zoals hier in Matrei, gaat het tijdens de weekends soms geen millimeter meer voorwaarts. Door het rijverbod is dat nu anders.In vele dorpjes, zoals hier in Matrei, gaat het tijdens de weekends soms geen millimeter meer voorwaarts. Door het rijverbod is dat nu anders.

Waarom is het rijverbod voor de omwonenden zo belangrijk?

Stel je voor: in jouw dorp is elk weekend dusdanig veel verkeer, dat je met je auto nergens meer heen kan. Niet om boodschappen te doen, niet naar het containerpark, niet naar de kerk. Alles staat stil omdat bv. de snelweg overbelast is en de autobestuurders hun GPS door de kleine dorpsstraatjes volgen. Hetzelfde geldt overigens voor hulpverleningsvoertuigen.

„Op een dag viel mijn kleine dochter en was erg gekwetst. Spoedarts en ziekenwagen werden gebeld. Ze wilden haar naar het kinderziekenhuis in Innsbruck brengen“ Niettemin was er zoveel verkeer dat de rit dubbel zo lang duurde als normaal. „Ik ben toen wel heel erg ongeduldig en zenuwachtig geworden“, vertelt een dame uit de gemeente Pfons in het Wipptal.

Met haar dochter kwam uiteindelijk alles goed maar de ergernis over de files bleef. Sinds het invoeren van het tijdelijke rijverbod sinds de zomer van 2019 is de verkeerssituatie in het Wipptal nu veel beter.

In Kufstein moet een rijverbod en een verkeerslicht voor een vlotter verkeer zorgen.In Kufstein moet een rijverbod en een verkeerslicht voor een vlotter verkeer zorgen.

Ook Kufstein gebukt onder het vele sluipverkeer

Gelijkaardig is ook de toestand in Kufstein: het kleine stadje aan de grens van Tirol kent het fileprobleem tijdens het hoogseizoen maar al te goed. Autobestuurders verlaten de verstopte snelweg en zoeken een oplossing voor het lange schuiven in de stad met zijn vele verkeersluwe zones, eenrichtingsstraten en enge bochten. „Als je in of uit Kufstein wil tijdens het weekend, dan is dat een groot probleen,“ vertelt Dr. Ursula Klein. Ze woont met haar familie in de stadskern. Tijdens de week gebruikt ze bitterweinig haar wagen, maar tijdens de weekends kan ze niet zonder. „Ik moet meestal vertrekken voor 8 uur ’s morgens om de files voor te zijn.“

Sinds december 2019 wordt nu in Kufstein geprobeerd met 2 strategieën de situatie onder controle te krijgen: een rijverbod en een stoplicht die het aantal auto’s telt. Bij een bepaald maximum per uur gaat het stoplicht op rood. Dr. Ursula Klein hoopt dat vakantiegangers begrip opbrengen voor de lokale bevolking: „Ik kan begrijpen, dat vakantiegangers boos zijn of gefrustreerd omdat ze in de file moeten blijven. Voor ons, omwonenden, is deze situatie echter niet een eendagsvlieg maar duurt die ongeveer 20 à 25 weekends per jaar aan.“

En wat is dan „Blockabfertigung“?

Bewoners en bestuurders in Tirol hebben veel last van het vrachtverkeer waardoor de snelwegen snel dichtslippen. Tirol begon daarom met „Blockabfertigung“, waarbij het vrachtverkeer in blokken van 300 vrachtwagens per uur door gelaten wordt. Dit gebeurt op de A12 vanaf de grensovergang Kufstein/Kiefersfelden richting Innsbruck en de Brenner Autobahn de A13. Deze maatregel geldt dus enkel voor vrachtwagens en heeft niets te maken met het rijverbod voor personenwagens tijdens het hoogseizoen.

Vertaling: Evelyn Laureyns

Laatste artikel van Rosanna
Plaatsen: Achenkirch.
, © Tirol Werbung, Michael Grössinger
Bijgewerkt op 19.12.2022 in Cultuur
10 weetjes over „Stille Nacht! Heilige Nacht!“
4 min. leestijd
Waldbaden Seefeld
Bijgewerkt op 10.09.2019 in Attracties
Boslust
6 min. leestijd
Alle artikelen van Rosanna
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie

Verder blijven lezen

Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.