Negen wandelroutes met het openbaar vervoer
Veel wandelroutes zijn ideaal voor mensen die met bus of trein reizen. ©
1. Voor families
Veel variatie voor zowel kinderen als volwassenen. En dat op slechts enkele minuten van het treinstation in Reutte. Bij de ingang van het Tiroler Lechtal begint de 1,5 uur durende gezinswandeling, waar je ontdekt hoe de ridders hebben geleefd, waarom de rivier, de Lech ‘Der letzte Wilde’ is en hoe de roep van de watervleermuis klinkt. De wandelroute begint bij de bushalte ‘Abzw. Krankenhaus’, slechts 10 minuten met de bus vanaf Reutte. Zonder grote beklimmingen voert de route door weiden en bossen naar de Burgenwelt Ehrenberg, waar naast de natuurtentoonstelling ‘Der Letzte Wilde’, de geschiedenis en eigenaardigheden van de wilde rivier Lech ook de sporen van de ridders kunnen worden verkend. Wie geen hoogtevrees heeft en houdt van iets bijzonders, maakt op op de terugweg een omweg (30 minuten) langs de ‘Highline 179’. Met zijn 406 meter is dit een van de langste voetgangershangbruggen ter wereld. Op 114 meter hoogte wandelaars genieten van een fantastisch panoramisch uitzicht over Reutte en de omliggende bergen.
Vanaf de brug heb je een geweldig uitzicht op de burcht Ehrenberg. Foto: Naturparkregion Reutte ©
2. Voor avonturiers
De route over de toppen van de Zillertaler Alpen wordt de „Klassieke Meerdaagse“ genoemd. Ook is de tour uitstekend geschikt voor een route van oost naar west. Vanaf de laatste bushalte in het Zillertal, „Schlegeis Speicher“ (reserveren kan via de myZittertal-app), wandelen de bergwandelaars zo het Wipptal, een prachtig rustig dal van de Brenner, in. De 55 kilometer lange route, kruist de Tuxer Hauptkamm. In drie dagen tijd gaat de route ten zuiden van de Hohen Wand naar het Wipptal- en vervolgens naar St. Jodok. Dit dorpje ligt bij de ingang van Wipptal, waar de trein je in minder dan een half uur terug brengt naar Innsbruck.
Een hoogtepunt van de route is de omweg naar Petersköpfl, die versierd is met talloze ‘Stoanmandln’. Foto: Jannis Braun ©
3. Voor genieters
Op 2.830 meter, op de Tiefenbachferner in het Ötztal ligt de hoogste bushalte in Tirol. Een perfect uitgangspunt voor wandelaars, die vooral van het uitzicht willen genieten en niet teveel willen ‘klimmen’. Het is een halve dagtour met 900 hoogtemeters, waarvan de meeste bergafwaarts. Onderaan de Ferner begint de panoramaroute, die steeds in zuidwestelijke richting de zon tegemoet loopt, tot aan het dorp Vent dat populair is bij bergbeklimmers. Een wandeling langs gletsjers en groene alpenweiden dus en helemaal weg van alle drukte.
De panoramische wandelroute eindigt in Vent. Foto: Ötztal Tourismus / Anton Brey ©
4. Voor vogelliefhebbers
Niet alleen de aanwezigheid van talloze vogels, maar ook het spectaculaire uitzicht op de Wilde Kaiser en de vesting van Kufstein vlak voor het eindpunt, maken dat er voor plezierwandelaars veel te ontdekken is op dit deel van de Adlerweg. Dit gedeelte loopt van St. Johann in drie etappes naar de Gaudeamushütte, vervolgens naar de Hintersteiner See (882 hm) om uiteindelijk bij Kufstein te eindigen. De Wilde Kaiser kan wild en hoog zijn, deze wandelroute is dat niet, omdat de steile wanden worden vermeden. Aangezien er geen klimset of andere alpine uitrusting nodig is, past de bagage in een middelgrote rugzak. Het startpunt St. Johann is in slechts 40 minuten vanuit Wörgl in het Inntal met de trein bereikbaar.
Onderweg aan de voet van de Wilde Kaiser. ©
5. Voor langlaufers
Drie dagen, bijna 50 kilometer en fantastische landschappen: er is geen auto nodig, alleen een beetje uithoudingsvermogen voor deze Karwendel-klassieker van Scharnitz naar Stans. De beste manier om deze doorsteek te beginnen is met de trein van Innsbruck (of München) naar Scharnitz. Vanaf daar is het 17 kilometer tot het einde van het dal bij het Karwendelhaus. Op dag twee gaat de tour via de Falkenhütte en Spielissjoch door het ongerepte landschap van het natuurpark om de nacht door te brengen in de Lamsenjochütte. Wie op de derde dag nog meer afwisseling zoekt, heeft de mogelijkheid om door de Wolfsklamm naar Stans te lopen. Uitrusten doe je in de trein terug, die je in 30 minuten naar Innsbruck brengt.
Vanaf de Mahnkopf boven de Falkenhütte is dit het uitzicht op de Laliderer Wände. Foto: Jannis Braun ©
6. Voor liefhebbers van geschiedenis
Een buitengewone tour, die de wandelaars dichterbij de archeologische vondsten van de regio brengt. De bus gaat vanaf Ötztal Bahnhof naar Obergurgl, waar de archeologische wandelroute Obergurgl start en via de weidenpaden en dennenbossen naar Beilstein voert. Op de bijna 12 kilometer lange wandelroute op een hoogte tussen 1900 en 2600 meter, vertellen informatieborden langs het pad over de geschiedenis van het Ötztal. Rotsformaties getuigen, dat hier duizenden jaren geleden mensen hun kamp hebben opgeslagen. Via de Soomsee gaat de route naar Zweiselstein en rijdt de bus terug naar het Bahnhof Ötztal.
De archeologische wandelroute gaat ook langs de Soomsee. Foto: Ötztal Tourismus / Alezander Lohmann ©
7. Voor zonneliefhebbers
Spectaculaire karstlandschappen, ruige rotsen, bloeiende alpenweiden op de zuidelijke hellingen boven het Inntal – elke natuurliefhebber krijgt waar voor zijn geld tijdens de tweedaagse wandelroute van Kramsach naar Maurach door het Rofangebergte. Wandelaars die nog hoger willen klimmen, kunnen met hun klimuitrusting muren van 1800 meter hoogte rondom de Zitreiner See beklimmen en aansluitend overnachten in de Bayreuther Hütte, waar het terras prachtig uitzicht geeft op de zonsopgang en zonsondergang. Dat moment van rust is ook nodig om weer op krachten te komen na de eerste etappe van 1400 hoogtemeters. De tweede etappe gaat via de Vorderen Sonnwendjoch naar de Erfurter Hütte. Kies voor de kabelbaan of ga te voet naar Maurach om daar de bus terug naar Brixlegg te nemen. Dan is het nog 45 minuten met de trein naar Innsbruck.
Zireiner See. ©
8. Voor zij die hoogtepunten verzamelen
In twee dagen van Pitztal naar het Kaunertal, dwars over een hooggelegen alpine kruispunt. Vanaf het bergstation Riffelseebahn gaat de wandelroute via de Fuldaer Höhenweg naar het Taschachhaus op 2434 meter hoogte voor een overnachting met uitzicht op de aangrenzende Taschachferner. De volgende ochtend brengt de route je naar het hoogtepunt van de tour, de Ölgrubenjoch, ruim 3000 meter hoog met een uitzicht over de Wildspitze. Vanaf daar daalt de wandelroute af naar het Kaunertal. Voor liefhebbers die daar een dagje willen rondhangen is er genoeg te doen, bijv. het educatieve gletsjerpad op de Gepatschferner. De heenreis kan met de bus vanaf Imst naar Mandarfen in het Pitztal. De terugweg gaat vanuit Kaunertal met de bus naar het station Landeck-Zams.
Het Taschachhaus in de Ötztaler Alpen. ©
9. Voor waaghalzen
Wilde landschappen en ongerepte natuur – drie dagen wandelen in het hooggebergte door de Zillertaler Alpen via de Gamsscharte en de Keeskarscharte naar het Nationale Park De Hohe Tauern. Een uitdagende route, op de grens tussen wandelen en bergklimmen. Het gebruik van een klimset is verplicht. Als je nog meer wilt en reserves over hebt, maak dan op de terugweg een omweg naar één van de omliggende pieken zoals Richterspitze of de Roßkopf. Eén van de hoogtepunten van de tocht is de nieuwe klettersteig (moeilijkheidsgraad B/C) naar Gamsscharte. Overnachten kan in de Richterhütte en de Zittauer hütte. Het startpunt van de ongeveer 31 kilometer lange tour begint bij de bushalte „Staukrone“ in Zillergrund en eindigt in Gerlos. Neem vanaf daar de bus terug naar Mayrhofen waar ook de Zillertalbahn vertrekt.
Zicht op Reichenspitze waar de route rondom loopt. Foto: Frank Stolle ©