Blog
Categoriën
© Tirol Werbung / Rodler Ilvy
Eten & drinken
© Bert Heinzelmeier
Mensen
© Tirol Werbung / Aichner Bernhard
Cultuur
© Tirol Werbung / Moore Casey
Attracties
© Tirol Werbung / Herbig Hans
Familie
© Tirol Werbung / Schwarz Jens
Andere
© Tirol Werbung / Neusser Peter
Sport

Als ’s zomers de Tiroolse bergen branden.

Bijgewerkt op 12.06.2023 in Cultuur, Foto's: Bert Heinzlmeier & Oliver Soulas

Bij de zomerzonnewende worden op de bergtoppen van Tirol ieder jaar vuren aangestoken. Een schouwspel, dat de Tirolers evenzeer fascineert als de vakantiegangers. Vooral in de regio rond de Zugspitze leeft de traditie als nooit tevoren. Deze traditie staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

„De mooiste herinnering die ik heb aan de zomerzonnewende is al een paar jaar oud. Ik ben ’s morgensvroeg naar de bergtop gewandeld om er de fakkels te verdelen en plots was er deze ongelofelijke zonsopgang. Daardoor moest ik gaan zitten, zo imposant, was dat“, vertelt Thomas Koch uit Lermoos.

De sympathieke dertiger is één van deze mannen, die je in Tirol wel vaker ontmoet: ze kunnen alles en maken lange dagen. Naast zijn job in het toerisme is hij ook nog schrijnwerker, boer, viceburgemeester, beeldhouwer en vader van twee dochters. En een keer per jaar dus ook : een „Bergfeurer„, iemand die de grote vuren legt op de bergen rond 18 juni.

Tiroler Zugspitz Arena – Thomas Koch bij de Gartjoch-hut van de familie Koch.Tiroler Zugspitz Arena – Thomas Koch bij de Gartjoch-hut van de familie Koch.

Oeroude traditie

Als op 18 juni de astronomische zomer begint, wordt in Tirol de langste dag van het jaar met vuren op de bergen gevierd. Al van oudsher wordt de Midzomernacht gevierd met één van de meest in het oog springende elementen, een groot vuur. In de dorpen rond de Zugspitze leeft deze traditie nog zeer en de motieven zijn bijzonder veelzijdig: kruisen, harten of de Tiroolse adelaar kun je in het dal herkennen.

Maar ook Grote Smurf en Donald Duck zie je wel eens opduiken op de bergflanken in Ausserfern. Dergelijke motieven zorgen altijd voor discussies, aangezien deze traditie voor vele traditiebewuste Tirolers heel belangrijk is. Thomas neemt het allemaal niet zo ernstig: "Met onze groep leggen we bijna altijd heel erg religieuze motieven."

Vele kleine lichtjes maken één groot tafereel.Vele kleine lichtjes maken één groot tafereel.

Zomerzonnewende: uitzicht op de Ehrwald SonnenspitzeZomerzonnewende: uitzicht op de Ehrwald Sonnenspitze

GSM en Pythagoras

Steil bergop gaat het naar de berghut van de familie Koch. Thomas‘ rugzak weegt bijna 30 kilo: fakkels, een paar boterhammen en een paar biertjes moeten die berg op. „Als Bergfeuer moet je een goeie conditie en oriëntatie hebben en vooral geen hoogtevrees. Momenteel zijn het vooral mannen die de vuren leggen, maar hier en daar tonen ook vrouwen interesse aan deze job“, legt Thomas uit.

Samen met 15 collega’s legt hij elk jaar een ander motief op de huisberg. Om ervoor te zorgen dat het motief goed te herkennen is, worden soms in korte tijd 400 vuurtjes aangestoken. Hoe steiler de bergflank, hoe gecompliceerder dat is. Vroeger waren een hoop touwen en Pythagoras de grootste helpers, vandaag worden de lichtjes geplaatst met behulp van een verrekijker en een GSM.

Welk tafereel dit jaar wordt gemaakt is een goed bewaard geheim.Welk tafereel dit jaar wordt gemaakt is een goed bewaard geheim.

Vooral religieuze motieven worden gelegd.Vooral religieuze motieven worden gelegd.

Mist als grootste vijand

Ongevaarlijk is het leggen van deze motieven natuurlijk niet: vooral bij onweer en bij lawinegevaar wordt het opletten geblazen. De grootste vijand van de Bergfeuer is niettemin de mist, die het onmogelijk maakt dat de vuren goed worden geplaatst. „Begint het leggen van de vuren, dan stijgt ook de nervositeit. Je moet je echt goed concentreren en er mag niets fout lopen“, legt Thomas uit.

In de regio rondom de Zugspitze zijn er ongeveer 300 personen die vuren leggen. „Elke groep heeft zo zijn tactiek betreffend hoe ze fakkels maken. En natuurlijk bestaat er ook een concurrentiedenken tussen de dorpen. Maar uiteindelijk gaat het om de pret“, zegt Thomas.

Lermoos tijdens de kortste nacht van het jaar.Lermoos tijdens de kortste nacht van het jaar.

In het huttenboek van de Gartjoch zijn de taferelen uit het verleden gedocumenteerd.In het huttenboek van de Gartjoch zijn de taferelen uit het verleden gedocumenteerd.

Familietraditie

Om stipt 22 uur worden dan bij de zonnewende in het Wettersteingebergte meer als 10.000 lichtjes aangestoken. Een prachtig tafereel! „Als alles loopt zoals gepland, dan is dat een heerlijk moment,“ zegt de Bergführer. Op deze bijzondere dag is ook Thomas‘ dochter op de Gartjoch.

Zijn eigen vader heeft hem voor het eerst meegenomen bij het leggen van de vuren toen hij vier jaar oud was. „Ik was zo trots, dat ik als kleine jongen erbij mocht zijn,“ zegt hij. Niet lang daarna is zijn vader gestorven. Intussen legt Thomas zijn 35ste vuur bij de zonnewende.

Na jarenlang werken in het buitenland is Klaus Brunner nu weer onderweg met microfoon en camera in zijn thuishaven Tirol. Home is where your heart is.

Laatste artikel van Klaus
"Koeien hebben voorrang" heet het ´s zomers langs de Kaunertaler Landesstraße.
Bijgewerkt op 20.05.2024 in Cultuur
Koeienfile: 17 kilometer door het Kaunertal
8 min. leestijd
Bijgewerkt op 12.02.2024 in Attracties
8 uiterst romantische accommodaties in Tirol
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 20.06.2023 in Eten & drinken
De beste bieren van Tirol!
12 min. leestijd
Kerst in Tirol, © Tirol Werbung - Martina Wiedenhofer
Bijgewerkt op 15.12.2022 in Cultuur
Playlist: de mooiste 7 kerstliedjes uit Tirol
4 min. leestijd
Bijgewerkt op 20.12.2021 in Mensen
De vliegende redder in nood van Außerfern
4 min. leestijd
Apfelradln_1_klein
Bijgewerkt op 19.08.2020 in Eten & drinken
Het origineel recept voor over-heerlijke Apfelradln!
2 min. leestijd
Ort: Brixen i.Th.
Bijgewerkt op 08.04.2020 in Attracties
10 virtuele uitstapjes in Tirol
2 min. leestijd
Lekkernijen van eigen productie: de Burgeralm, Foto: FRANK BAUER
Bijgewerkt op 21.01.2020 in Eten & drinken
Burgeralm: een paradijs voor kaasliefhebbers
4 min. leestijd
Ort: Innsbruck
05.05.2021 in Attracties
10 virtuele museumtours in Tirol
4 min. leestijd
Alle artikelen van Klaus
Geen reacties beschikbaar
Schrijf een reactie
Omhoog

Is uw mailbox ook aan vakantie toe?

Abonneer u dan hier op onze newsletter met exclusieve vakantietips uit Tirol.